15 prosent nedgang i matsvinnet i jordbruket

Grøntsektoren stod for 88 prosent av matsvinnet. Det er store svingninger fra år til år og for ulike produksjoner.

– Matsvinn er dårlig for utnyttelse av viktige ressurser, og dårlig for klimaet. Det er bra at matsvinnet i jordbruket fra 2022 til 2023 er redusert med 15 prosent. Målet er at denne nedgangen forsterkes når vi etter hvert får på plass matsvinnloven og får revidert bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn, sier landbruks- og matminister Geir Pollestad.

Graf over matsvinn i jordbruket over tid.
Foto: Landbruksdirektoratet

Totalt utgjorde matsvinnet i jordbrukssektoren 52 681 tonn i 2023. Det tilsvarer 2,3 prosent av produksjonen. Landbruksdirektoratets kartlegging viser at det er grøntsektoren som har høyest andel matsvinn. 88 prosent av matsvinnet kommer herfra, det ble beregnet til 46 382 tonn i 2023 – og utgjør 9,4 prosent av grøntproduksjonen.

Det meste av matsvinnet er fra poteter og lagringsgrønnsaker som gulrot og løk. De utgjør mesteparten av grøntsektorens produksjon. Nesten halvparten av matsvinnet oppstår ved jordbruksforetakene, men det utsorteres også mye i pakkeriene.

Innhøsting på åkeren.
Innhøsting på åkeren. Foto: Torbjørn Tandberg

– Hvis man skal klare å benytte mer av maten som ellers ville blitt til svinn, trengs det innsats fra flere aktører. Tilltak hos produsent og pakkeri, som forlenger holdbarheten til matvarene, og holdningsendringer hos salgsledd og forbrukere bidrar, sier Pollestad.

Matsvinn i grøntsektoren skyldes hovedsakelig to faktorer. Den ene er bondens forutsetninger, som for eksempel vekstskifte, bruk av plantevernmidler, lagringsforhold. Den andre faktoren kommer an på hvor mye av produktene det er mulig å få solgt i markedet.