237 millioner kroner til nye teknologier med radikalt potensial

18 prosjekter får finansiering til forskning på bioteknologi, IKT og nanoteknologi. Blant annet skal forskere finne mye metoder for å omgjøre CO2-utslipp fra industrien til bærekraftig fôr, forske på en mer energieffektiv rensing av avløpsvann og utvikle gener som kan brukes i behandling av hjernesykdommer.

– Forskning og nye metoder er helt nødvendig for å sikre jobber og få til den grønne omstillingen vi trenger. Når forskere og næringslivet jobber sammen, skaper vi løsninger som virkelig kan ta samfunnet vårt videre, sier næringsminister Cecilie Myrseth.

Blant annet mottar Universitetet i Oslo 15 millioner kroner til et prosjekt hvor forskerne skal utvikle metoder for å utvikle terapeutiske gener og gjøre genlevering enklere og mer effektiv, med mål om å kunne behandle hjernesykdommer. Ved å kombinere kunstig intelligens med genteknologi, vil de prøve å forutsi og teste terapeutiske gener som kan tilpasses vektorer for genlevering. Vektorene vil i sin tur kombineres med ultralydteknologi for å hjelpe genene med å passere blod-hjerne-barrieren og nå frem til hjernen.

Universitetet i Sørøst-Norge får 12 millioner kroner til energieffektiv og bærekraftig avløpsrensing med mål om å bruke membranbiofilmreaktorer og enzymbioteknologi for å utvikle teknologi som effektivt fjerner organiske mikroforurensning, nitrogen og farmasøytisk aktive forbindelser (PhACs). Dette bidrar også til å begrense utviklingen og spredningen av antimikrobiell resistens fra avløpsvann.

SINTEF får 12 millioner kroner til et prosjekt som skal omforme CO2-utslipp fra industrien til bærekraftig fôr for akvakultur ved hjelp av avanserte teknologier for karbonfangst og mikrobiell fermentering. Prosjektet har som mål å utvikle en to-trinns fermenteringsprosess for å møte det presserende behovet for miljøvennlige og økonomisk bærekraftige løsninger, i lys av klimakrisen og den økende etterspørselen etter bærekraftig fôr.

SINTEF får også støtte til et prosjekt som skal utvikle en ny kvantesensor. Sensorer er avgjørende for digitalisering og kunstig intelligens, siden sensorer "oversetter" den fysiske verdens lys, lyd, varme og vibrasjoner til digitale signaler. Den nye sensoren blir svært presis og kan måle bittesmå endringer i omgivelsene. Det nye prinsippet er komplekst og kombinerer mange nye teknologier som presise materialdefekter, ring-resonatorer, bølgeledere og en-foton kaskadedetektorer. Sensoren skal kunne måle spenninger i mekaniske konstruksjoner og etter hvert til mange andre type målinger.

Bioteknologi, IKT og nanoteknologi har sitt utspring i grunnforskning og tverrfaglig samarbeid i fag som biologi, kjemi, fysikk, elektronikk og materialteknologi.

– Vi trenger mer kunnskap og at kunnskap blir tatt raskere i bruk. Dette vil være viktig for å styrke norsk konkurransekraft. Disse prosjekter er viktig for å utforske mulighetene som ligger i teknologier med radikalt potensial, sier administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit.

Disse prosjektene får finansiering

Adm. ansvarlig

Tittel

Tildelt beløp (1000 kroner)

SINTEF AS

Advanced Conversion of Industrial Biogenic Gas Streams into Fish Feed via CO2 Capture and Microbial Fermentation

11 983

 

NORCE NORWEGIAN RESEARCH CENTRE AS

Data-driven engineering of microalgal biofactories for safe and efficient omega-3 production

12 039*

NORGES MILJØ- OG BIOVITENSKAPELIGE UNIVERSITET (NMBU)

Integrated biorefining of chitin-rich biomass (ChitoVal)

11 991

NOFIMA AS

Food4Cells: Developing sustainable cell culture media for cultivated meat (CM) production based on Norwegian plant-based agri-food.

12 000

UNIVERSITETET I SØRØST-NORGE

Energy Efficient and Sustainable Wastewater Treatment

12 000

UNIVERSITETET I OSLO 

A Disruptive Platform Technology for Brain-targeted Gene Therapy 

14901

SINTEF DIGITAL 

Silicon Integrated QUantum Emitter Strain deTection 

15000

UNIVERSITETET I OSLO 

Integrated convergent technology for precision human tissue and disease modeling 

15000

NORGES MILJØ- OG BIOVITENSKAPELIGE UNIVERSITET (NMBU) 

Smart Sensing platform for protein and peptide analysis 

14993

SINTEF AS 

Determination of renal blood flow autoregulation in kidneys: A convergence of robotic soft-body interaction and AI-assisted ultrasound 

15000

SINTEF AS 

ICUE – Illuminating the Path to Cure Endometriosis 

15000

NORGES TEKNISK-NATURVITENSKAPELIGE UNIVERSITET NTNU 

Automatic super agile small-satellite operations 

15000

UNIVERSITETET I TROMSØ - NORGES ARKTISKE UNIVERSITET 

Convergence of nanofabrication, nanoscopy, transcriptomics, and algae technologies for sustainable fish feed 

15000

NORGES TEKNISK-NATURVITEN-SKAPELIGE UNIVERSITET (NTNU)

Functionalized graphene structures as additives for enhanced lubrication.

11705

NORGES MILJØ- OG BIOVITENSKAPELIGE UNIVERSITET (NMBU)

Tunable ion separations with micro-structured composite membranes

11943

UNIVERSITETET I TROMSØ - NORGES ARKTISKE UNIVERSITET

Smart nanotechnology for pulmonary delivery of new generation antimicrobial peptides to combat respiratory superinfections

9855

SNTEF AS

Li transport and interface reactions in advanced battery materials

11600

NORGES TEKNISK-NATURVITEN-SKAPELIGE UNIVERSITET (NTNU)

Tailoring Metallurgically bonded nanoscale interfaces between Al, Cu and Ni involving Deformation-enhanced diffusion (MAD)

12000