Feiret Istanbul-konvensjonen
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Europaportalen
Nyhet | Dato: 22.09.2014 | Sist oppdatert: 12.12.2014
Italia var vertskap da 38 europeiske land deltok under feiringen av at Istanbul-konvensjonen har trådt i kraft. Med denne konvensjonen tar Europa en lederrolle internasjonalt for å forebygge og bekjempe vold mot kvinner.
Statssekretær i Utenriksdepartementet, Ingvild Stub, deltok under markeringen i Roma fredag 19. september.
– Jeg vil gratulere alle landene som har ratifisert konvensjonen så langt og gjort at den kan tre i kraft. I Norge jobber vi fortsatt med saken. Målet er å komme i havn i løpet av 2015, sa Stub under sin innledning (se video over).
Konvensjonen tetter igjen et stort gap i Europas beskyttelse av kvinners rettigheter. Utfordringene er store. EUs kontor for grunnleggende rettigheter anslår at 13 millioner kvinner i har opplevd fysisk vold i EUs medlemsstater det siste året. 3,7 millioner har vært utsatt for seksualisert vold.
Les mer: Om Istanbul-konvensjonen
14 land har så langt ratifisert konvensjonen. Albania, Andorra, Bosnia og Herzegovina, Danmark, Italia, Malta, Montenegro, Portugal, Serbia, Spania, Sverige, Tyrkia, Tyskland og Østerrike. I 22 andre land pågår fortsatt ratifiseringsprosessen, inkludert Norge.
– Selv om Norge ikke har ratifisert konvensjonen foreløpig, er vi stolte av å kunne hjelpe andre land med å oppfylle konvensjonens forpliktelser gjennom EØS-midlene. Europarådet er en viktig samarbeidspartner i gjennomføringen av flere av våre programmer, sa Stub.
Norge bidrar med rundt 200 millioner kroner til ulike programmer og prosjekter i til sammen 14 mottakerland av EØS-midler for å bekjempe vold mot kvinner og jenter. Europarådet er samarbeidspartner for programmene vi har i Bulgaria, Polen, Romania og Slovakia.
Last ned brosjyre: Bekjempelse av vold mot kvinner
Konvensjon med forpliktelser
Konvensjonen er et praktisk verktøy og har som formål å bekjempe vold mot kvinner gjennom forebygging, beskyttelse og straffeforfølgelse. Landene som har godkjent konvensjonen, har forpliktet seg til å endre sine egne lover, gjennomføre tiltak og sette av penger og ressurser for å skape nulltoleranse for vold mot kvinner.
FNs kvinnekomité har omtalt konvensjonen som en gullstandard i arbeidet mot vold mot kvinner i verden.
38 av Europarådets 47 medlemsstater var representert under markeringen i Roma sist fredag. I tillegg deltok andre internasjonale organisasjoner og nettverk samt observatørstater og land i Europas nærområder – særlig Midtøsten og Nord-Afrika. Konvensjonen åpner for at land som ikke er medlemmer av Europarådet, også kan slutte seg til.