Advokatloven trer i kraft: Tilsynet med advokater blir mer effektivt

I statsråd i dag ble det vedtatt at advokatloven skal tre i kraft 1. januar 2025. En egen profesjonslov for advokatene har lenge vært ønsket av både bransjen og allmennheten.

 – Jeg fikk servert kake da Advokatloven ble vedtatt i 2022. Over 10 års arbeid ligger bak, og på nyttårsaften kan vi sprette champagnen for at loven trer i kraft, sier justis- og beredskapsminister Emilie Mehl (Sp). Det er fint å være justisministeren som endelig kan sette loven i kraft, og jeg vil takke alle som har jobbet med denne saken gjennom mange år, justis- og beredskapsminister Emilie Mehl (Sp).

– Advokatloven er ikke bare viktig for bransjen, men også for samfunnet og for de som trenger rettslig bistand. Advokatloven samler reglene om advokater i en egen lov som er lettere tilgjengelig for alle, sier Mehl. 

Enklere tilsyns- og disiplinærsystem

Den nye loven innebærer endringer i tilsyns- og disiplinærsystemet, som vil bestå av to organer i stedet for tre, som i dag. Forenklingen legger til rette for bedre samhandling, og raskere og mer effektive reaksjoner mot advokater som bryter regelverket.

Mehl peker på at tilsyn er viktig i kampen mot økonomisk kriminalitet som hvitvasking, skatteunndragelse og bedrageri. Hun viser til NRK-dokumentaren «Den sorte svane», som viste eksempler på advokater i velrennomerte firmaer som bistår tunge kriminelle i alvorlige lovbrudd.

– Norge trenger advokater med høy tillit som gjør jobben skikkelig og redelig. Enkeltpersoner som driver kriminell virksomhet ødelegger for hele bransjen. Den nye loven stiller strengere krav til vandel og styrker tilsynet, sier justis- og beredskapsministeren.

Etter advokatloven skal ikke bare advokater, men alle eiere og ledere i advokatfirmaer ha hederlig vandel.

– Advokatfirmaene er arbeidsplassen til advokatene, og det er viktig for tilliten til bransjen at ledelsen her er skikket på lik linje med advokatene, sier Mehl.

Kampen mot hvitvasking er et pågående arbeid. Finansdepartementet sendte 26. september på høring et forslag til en hjemmel for å kunne ilegge advokatforetak overtredelsesgebyr for brudd på hvitvaskingsloven. Høringsnotatet er utarbeidet av Tilsynsrådet for advokatvirksomhet på oppdrag fra Finansdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet. Det arbeides videre med hvordan advokatregelverket kan bidra i kampen mot hvitvasking. Advokatforskriften, som skal tre i kraft samtidig med advokatloven, skal blant annet inneholde regler om behandlingen av klientmidler.

– Klientbankkontoen skal ikke brukes til hvitvasking eller annen kriminell virksomhet. Departementet vurderer nå hvilke krav som bør stilles til klientbankkontoen, blant annet for å hindre hvitvasking, sier Mehl.

Regjeringen la nylig frem en stortingsmelding om økonomisk kriminalitet. Fra 1. januar skal det også etableres en ny enhet under Finanstilsynet for å styrke tilsynet med regnskapsførere, revisorer og andre i finanssektoren.

– Advokattilsynet er svært viktig i kampen mot denne typen kriminalitet, sammen med andre aktører som Finanstilsynet, Skatteetaten, Økokrim og privat næringsliv, sier Mehl.

Andre vedtak i statsråd i dag og videre arbeid

I statsråd i dag ble også forskrift om advokatlovens anvendelse for Svalbard vedtatt. Forskriften trer i kraft 1. januar 2025.

Det er et prioritert arbeid i departementet å følge opp Stortingets anmodningsvedtak om å åpne for at forsikringsadvokater skal kunne utøve advokatvirksomhet som en del av rettshjelpsforsikringen (vedtak nr. 719). I mellomtiden gjelder overgangsregelen i advokatloven § 73 nr. 13 for internadvokatene. Denne gir forsikringsadvokatene og andre internadvokater rett til å fortsette å yte advokatbistand som i dag i overgangsperioden.

Før advokatloven trer i kraft, må ny advokatforskrift være på plass.

– Departementet arbeider nå for en snarlig fastsetting av den nye advokatforskriften, sier justis- og beredskapsministeren.