Årets beste mat- og drikkeprodukter er kåret

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

Årets beste mat- og drikkeprodukter ble torsdag kveld kåret i en feststemt finalesending i den prestisjefylte konkurransen Det Norske Måltid. Det Norske Måltids hedersprisen gikk til Roar Hildonen, for hvordan han gjennom sin årelange karriere har hatt fokus på matfaget, og løftet frem norsk mat og drikke.

− Gratulere til hver og en!  Årets kategorivinnere er alle utsøkte produkter som representerer Matnasjonen Norge på en imponerende måte, sier landbruks- og matminister Sandra Borch

Trøndelag utmerket seg spesielt i kveldens finale, med tildelingen av hele fem kategoripriser. I tillegg er hedersprisvinner Roar Hildonen og den nye Bondelagskokken Mette B. Julius Evensen, begge restauratører i Trondheim, hvor de er viktige bidragsytere til å sette norske råvarer i fokus. - Det er kjekt å gratulere trønderne med en fin start på 2022, spesielt siden Trondheim og Trøndelag er utpekt som Europeisk mat- og gastronomiregion dette året, sier Kristin Austigard, leder for Det Norske Måltid.

Heder til Hildonen

Det var landbruks- og matminister Sandra Borch, som sammen med fire tidligere hedersprisvinnere i Det Norske Måltid, delte ut hedersprisen til Roar Hildonen.

Som dommer i Det Norske Måltid i en årrekke synes Hildonen det er meningsfullt å kunne bidra til å løfte frem dem som ser det som sitt livsverk, å produsere råvarer av ypperste klasse.

− Den reisen som norske matprodusenter har hatt de siste 10 årene er eventyrlig. Det Norske Måltid er en av de viktigste pådriverne og inspirasjonskilden for dem som ønsker å starte og satse med norsk mat, sier Roar Hildonen etter prisutdelingen.

Matnasjonen Norge

De 13 kategoriene som det konkurreres i, viser frem det ypperste av norske råvarer og drikkeprodukter. Gjennom høsten har dommerne vurdert og smakt seg gjennom fantastiske produkter fra hele landet, for å finne frem til de beste produktene i hver kategori.  Konkurransen er hard, og dommerne har hatt en krevende jobb for å finne frem til hvem som skal vinne årets kategorier.

Årets vinnere:

Kategori

Produktnavn

Produsent

Fylke

Nettside

Årets kjøtt

Tørrmodnet Filetkam av økologisk frilandsgris

Nyyyt AS

Rogaland

www.nyyyt.no

Årets kjøtt foredlet

Kaldrøkt pinnekjøtt av Fjellam frå Ryfylke

  1. Idsøe AS

Rogaland

https://www.idsoe.no/

Årets sjømat

Fersk Skatefilet

Domstein Sjømat avd. Stavanger

Rogaland

www.domstein.no

Årets øl

Banana Milkshake IPA

Mack Mikrobryggeri

Troms og Finnmark

https://www.mack.no

Årets bakst

Røros Knekks med spelt og havsalt

Rørosbaker`n AS

Trøndelag

https://rorosbakern.no

Årets meieriprodukt

RørosIs Fløteis med multer

Galåvolden Gård

Trøndelag

www.galaavolden.no

Årets søtsak

Små marengsbunner fra Røros

Galåvolden Gård

Trøndelag

www.galaavolden.no

Årets ost

Ung Grotteost

Hitra Gårdsmat

Trøndelag

https://hitragardsmat.no

Årets sjømat foredlet

Gravet Laks

Garnviks Røkeri AS

Trøndelag

www.garnvik.no

Årets grønne foredlet

Plommesyltetøy

Nyhuus Gard

Vestfold og Telemark

www.nyhuusgard.no

Årets drikk

Eplemost Discovery

Fiskum fruktpresseri

Viken

https://www.fiskumfruktpresseri.no

Årets grønne

Hvasser asparges

Brødrene Freberg DA

Vestfold og Telemark

https://hvasserasparges.no

Årets sider

Svans

Alde AS

Vestland

www.aldesider.no

Ny Bondelagskokken - Mette B. Julius Evensen

Norges Bondelag har hvert andre år siden 2003 utnevnt en kokk som får tittelen Bondelagskokken. Denne kåringen skal knytte bonden, kokken og forbrukerne tettere sammen. Kokken mottar et stipend på 100.000 kroner for å fremme matglede, mangfold og mathistorie, forankret i bruk av norske råvarer.

Om Det Norske Måltid

Det Norske Måltid er fra 2020 et nasjonalt omdømmearrangement for norsk mat og drikke, og er et viktig ledd i arbeidet med å utvikle Matnasjonen Norge. Deltakelse i konkurransen kan ha stor betydning fordi det bidrar til økt vekst, kompetansebygging og synliggjøring av norske mat- og drikkeprodusenter. I tillegg kan det hjelpe til med å gjøre produktene deres tilgjengelig og kjent for flere forbrukere. Dette er med å styrke primærnæringene og foredlingsbedriftene innen norsk matproduksjon.

Den årlige finalen med sin prestisjetunge prisutdeling i Stavanger har stor nasjonal oppmerksomhet. Den 3.2.2022 ble finalen arrangert for 14. gang, og her ble det kåret 13 kategorivinnere, Det Norske Måltids hederspris ble delt ut for 11. gang og Norges Bondelag kåret ny Bondelagskokk for 2022/2023.

Fakta om Det Norske Måltid

  • Den mest prestisjefylte kåringen av mat- og drikkeprodukter i Norge
  • Konkurransen arrangeres i 2021 for 14. år på rad
  • Støttes av Regjeringen fra 2020, som et av tre nasjonale omdømmetiltak for å fremme Matnasjonen Norge
  • Deltakende produkter blir vurdert av tre uavhengige dommerpanel på sin vei til finalen.
  • Over 200 påmeldte produkter i årets konkurranse, 39 går videre til finalen, hvor det kåres 13 kategorivinnere.
  • Finalen fant sted torsdag 3. februar 2022 på Matkanalen TV.
  • Les mer på om - Det Norske Måltid (detnorskemaltid.no)