Årets vinnere av Plantearvprisen markert på Ås

Årets vinnere av Plantearvprisen har videreutviklet norske frukt og bærsorter med historisk opphav.

Finn Måge og Johannes Øydvin på utdelingen av Plantearvprisen 2024
Finn Måge og Johannes Øydvin var fornøyde etter å få tildelt Plantearvprisen av juryformann Kristin Børresen. Foto: Even Bratberg

Professorene Finn Måge og Johannes Øydvin ble tildelt priser for sitt mangeårige foredler- og dokumentasjonsarbeid innen norsk frukt og bær 23. oktober 2024 på Ås. 

Finn Måge er mest kjent for sin forskning, formidling og undervisning ved institutt for plantevitenskap ved NLH (Norges landbrukshøgskole). Han var sentral i innsamlingsarbeidet av en bevaringssamling ved Norsk universitet for biovitenskap. Han er også kjent for sin dokumentasjon av sortsmateriale og den historiske utviklingen som ble trykket i hans bok, Norsk frukthistorie.

Johannes Ødyvin er særlig kjent for utallige nye sorter innen de fleste frukt- og bærslag som han har foredlet frem gjennom en lang karriere. Han kunne fortelle at han alltid har vært opptatt av plantens egen evne til å vise motstandskraft mot skadegjørere, og at flere resistensgener mot skurv i epler gjør sorten motstandsdyktig i lang tid. Han har foredlet frem eplesorter som gest til dronning Sonja, til den danske matministeren Britt Bjerregård, og «Your Choice» til Petter Stordalens hotellkjede.

På det påfølgende fagseminaret ble det vist til at epler trolig har vært dyrket i Norge i lang tid. I Osebergskipet fra cirka 850 år evt. ble det funnet hele 58 epler. I dag er det 5 norske sorter som står for det meste av den norske produksjonen til konsum og konservasjon. Ildsjelene understrekte at det alltid vil være behov for nye sorter av frukt og bær, og at vi må alltid må sørge for å bevare det beste materiale for framtidige generasjoner.