Arven etter COVID-19-pandemien brukes til å bekjempe mpox
Pressemelding | Dato: 20.09.2024 | Utenriksdepartementet
Et norskstøttet krisefond bidrar med 525 millioner kroner (50 millioner dollar) i kampen mot mpox. Dette er første gang det nyetablerte fondet brukes. - Dette er på mange måter arven etter pandemien, sier utviklingsminister Tvinnereim.
Gavis ‘First response fund’ for helsekriser er blir nå tatt i bruk til mpox-utbruddet i det sørlige Afrika. 525 millioner kroner (50 millioner dollar) vil brukes til innkjøp av 500,000 doser mpox-vaksiner og til lagring og distribusjon av vaksinene i mottakerland. Fondet ble godkjent så sent som 24.juni i år og allerede nå tas fondet i bruk.
– Å sikre tilgang til vaksiner, tester og behandling er helt avgjørende for å få kontroll på mpox-utbruddet. Dette fondet, som Norge har vært med på å starte opp, kan bli et avgjørende vaksinebidrag i den kampen. Bidrag til slike krisefinansieringmekanismer er utrolig viktige for en rask internasjonal respons, sier utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim.
Norge er en av de første bidragsyterne til fondet, som gjør at Gavi raskt kan respondere og støtte oppom internasjonal innsats i internasjonale folkehelsekriser. Det norske bidraget er på 265 millioner kroner (25 millioner dollar). Pengene som er skutt inn, er ubrukte midler fra Norges bidrag til den internasjonale COVID-19 responsen gjennom covid-19-vaksineprogrammet COVAX AMC.
– Dette er på mange måter arven etter covid-19-pandemien. Hurtig respons er avgjørende for å få tidlig kontroll på utbrudd av smittsomme sykdommer, og da trengs hurtig finansiering. Dette hadde vi ikke på plass da covid-19 rammet. Fondet er en nyvinning som gjør rask respons mulig. Derfor har Norge bidratt til å etablere dette fondet med penger fra pandemiinnsatsen. At disse pengene så raskt kom til nytte igjen, viser det vi hele tiden har sagt: det er ikke snakk om HVIS det blir nye utbrudd, men når de rammer, sier Tvinnereim.
Det var i august at Verdens helseorganisasjon erklærte en internasjonal folkehelsekrise. Det har så langt særlig rammet Den demokratiske republikken Kongo, men smitten har også spredd seg til andre land. Flere av disse landene har samtidig andre helseutfordringer.
– Utbrudd som m-kopper vitner om hvor viktig det er å bygge sterke helsesystemer lokalt, som også kan håndtere epidemier og pandemier. Norge har i en årrekke investert i global helse, og spilte en sentral rolle under covid-19-pandemien. Norge har de siste årene jobbet aktivt for å styrke internasjonal beredskap og respons og global helsesikkerhet. Det er behov for økt internasjonal koordinering, finansiering og styrket regulering, sier utviklingsministeren.
WHO og det afrikanske helsebyrået Africa CDC har vist viktig lederskap i mpox-utbruddet. Norge støtter oppom dette gjennom vår innsats i multilaterale organisasjoner og regionale samarbeid, inkludert støtte til Gavis nye fond.