FNs klimatoppmøte vedtok nytt finansieringsmål

FNs klimatoppmøte har vedtatt et nytt globalt mål for klimafinansiering.

- Parisavtalen virker, men over hele verden ser vi konsekvenser av klimaendringene. Derfor er det viktig at vi holder trykket oppe og begrenser den globale oppvarmingen, sier klima- og miljøminister Tore O. Sandvik.

Sandvik har deltatt i de politiske forhandlingene på FNs klimatoppmøte.

Toppmøtet skulle etter planen vært over fredag. Men landene klarte ikke å bli enige innen fristen. Dermed fortsatte forhandlingene på overtid.

 Natt til søndag ble klimatoppmøtet avsluttet.

Nytt finansieringsmål

Å kutte utslipp og tilpasse verden klimaendringene, koster penger. En av hovedoppgavene til klimatoppmøtet var å lande et nytt, globalt finansieringsmål, som kan utløse investeringene verden trenger for å nå klimamålene.

- Jeg er glad for at vi fant en løsning. Klimafinansiering er viktig og helt nødvendig. Vi har nå fått satt et mål på over 3.000 milliarder kroner årlig frem mot 2035. Dette vil gjøre at finansieringen øker. Norge bidrar tungt og det skal vi fortsatt gjøre, sier Sandvik.

Ledet forhandlinger om utslippskutt

Under klimatoppmøtet i Dubai i fjor ble landene enige om et veikart for å holde verden på sporet av 1,5 grader. Sandvik har sammen med Sør-Afrikas miljøminister ledet forhandlingene om utslippskutt på klimatoppmøtet i Baku.

- Vi skal levere på 1,5-gradersmålet. Vi skulle ønske vi hadde kommet videre. Utfallet ble svakere enn ønsket. Men de viktige bestemmelsene om utslippsreduksjoner fra i fjor står fortsatt ved lag, sier Sandvik. 

Regler for samarbeid

Landene ble også enige om regler for samarbeid om utslippskutt. Dette kan skje gjennom felles prosjekter eller kvotehandel.

-Dette er et gjennombrudd, og kan bidra til at vi kan nå temperaturmålet i Parisavtalen. Nå blir det mulig med mer samarbeid mellom land. Mange har ventet på dette, og Norge har jobbet hardt for å få dette på plass, sier Sandvik.

Nye klimamål

Neste år skal alle land levere nye klimamål til FN.

-2025 vil bli et avgjørende år for kloden, og alle land må ta ansvar. Vi må holde fast ved 1,5-gradersmålet og levere nasjonale mål som er i tråd med dette, sier Sandvik.