Forbyr utslipp av kloakk fra fritidsbåter i Oslofjorden

Den alvorlige økologiske tilstanden i Oslofjorden har store konsekvenser for dyre- og plantelivet i fjorden. Regjeringen forbyr nå fritidsbåter å slippe ut kloakk i fjorden fra 1. juli i år.

– Tilstanden i Oslofjorden er kritisk. Nå gjennomfører vi enda et av punktene i tiltaksplanen for fjorden ved å forby utslipp av kloakk fra fritidsbåter. En friskmeldt fjord vil være til glede for mange, ikke minst folk som bruker sommeren i og på vannet, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.

Klima- og miljødepartementet sendte i vinter ut et forslag til forskrift om å forby utslipp av kloakk fra fritidsbåter i Oslofjorden ut på høring. Forbudet er nå vedtatt og trer i kraft fra 1. juli i år.

Kartet viser området som er omfattet av forbudet mot å dumpe båtseptik i fjorden.
Foto:

I dag kan norske båteiere tømme sine toaletter hvor de vil i fjorden, så lenge de befinner seg 300 meter fra land. Fra 1. juli i år vil hele Oslofjorden være en forbudssone for tømming av kloakk fra alle fritidsbåter, med unntak av enkelte vernede og fredede båter. Som alternativ til å tømme båtseptikk i fjorden kan båteierne benytte seg av mottaksanlegg tilknyttet havnene i Oslofjorden.

Tilstanden for livet i Oslofjorden er alvorlig. Fosfor og nitrogen slippes ut i fjorden fra avløp og jordbruk. Styrtregn og store nedbørsmengder fører økte mengder partikler og brune humusstoffer ut i de store elvene som renner til Ytre Oslofjord. Resultatet er mørkere vann, nedslamming av strandområder og algeoppblomstring. Flere av bunnområdene både i indre og ytre fjord har lave konsentrasjoner av oksygen. Torskebestanden er på et historisk lavt nivå, og tareskogen og ålegressengene, som er oppvekstområder for blant annet torskeyngel, er i flere områder i tilbakegang. Opplevelsen for badende, båtbrukere og andre som driver friluftsliv, forringes.

I løpet av høringen kom det inn 33 høringsinnspill. Flere høringsinstanser var positive til forslaget, selv om flere kommuner ønsket lengre tid til å etablere flere tømmestasjoner før et forbud trådte i kraft.

– Forbudet mot å tømme kloakk fra fritidsbåter i Oslofjorden vil også gi en bedre opplevelse for badende og andre som driver friluftsliv. Et slikt forbud har vært varslet en stund, og flere anlegg er under bygging. Det finnes allerede nærmere 50 mottaksanlegg for fritidsbåter rundt fjorden i dag. Kommunene og havneansvarlige har plikt til å sørge for et tilstrekkelig tilbud, og de står fritt til å finansiere bruken helt eller delvis gjennom brukerfinansiering eller over eget budsjett. Jeg er trygg på at de vil følge opp tømmetilbudet fremover, sier klima- og miljøministeren.

§ 1. Virkeområde

Forskriften gjelder for fritidsbåter som har toalett, og som oppholder seg i norske sjø- og kystområdene fra svenskegrensen til fylkesgrensen mot Agder og ut til grensen for forvaltningsplanen for Nordsjøen og Skagerrak (se kart). Dette inkluderer alle sidefjorder og indre Oslofjord.

§ 2. Definisjoner

I denne forskriften betyr

a. «toalett» alle former for sanitæranlegg for oppbevaring av sanitært avfall om bord, herunder fast installert toalett, pumpetoalett med eller uten septiktank eller bærbart toalett.

b. «kloakk» avløp og annet avfall fra toalett, urinal og lignende.

 

§ 3. Utslippsforbud

Utslipp av kloakk i Oslofjorden er forbudt.

 

§ 4. Unntak

Forbudet mot utslipp av kloakk i § 3 gjelder ikke

a. utslipp som følge av skade på fritidsbåten eller utstyret hvis alle rimelige forholdsregler er tatt før og etter at skaden oppstod, for å hindre eller begrense utslippet mest mulig

b. fritidsbåter som har et kloakkrenseanlegg i henhold til ISO-standard NS-EN ISO 8099-2

c. fritidsbåter som er vernet eller fredet av Riksantikvaren.

 

§ 5. Båtførers ansvar

Båtfører er ansvarlig for å overholde bestemmelsene i forskriften.

Oversikt over tømmestasjoner i Oslofjorden.
Foto: Miljødirektoratet