Bekymret tre år etter kuppet i Myanmar
Nyhet | Dato: 01.02.2024 | Utenriksdepartementet
– Jeg er svært bekymret over situasjonen tre år etter militærkuppet i Myanmar. Det er en humanitær krise, med store menneskelige lidelser, sier utenriksminister Espen Barth Eide.
Norge står i dag sammen med EU og åtte andre land om en fellesuttalelse om situasjonen i Myanmar.
FN anslår at 18,6 millioner mennesker vil være i humanitær nød i Myanmar i 2024. Over 2,5 millioner mennesker er fordrevet fra sine hjem. Samtidig nektes FN og andre aktører humanitær tilgang til konfliktområder der behovene er størst.
Siden oktober har kamphandlingene og angrepene mot militærregimet økt flere steder i landet. Militærets bruk av flyvåpen og artilleri fører til omfattende sivile tap.
– Norge fordømmer på det sterkeste militærregimets brudd på menneskerettighetene og overgrep mot folk over hele landet, inkludert mot rohingyaer og andre etniske og religiøse minoriteter, sier Eide.
FN og andre organisasjoner omtaler situasjonen som en menneskerettighetskrise.
– Jeg er opprørt over rapportene om luftangrep mot boligområder, skoler, helsebygg og religiøse steder. Landsbyer blir brent ned, og det er grove innskrenkninger i ytrings- og forsamlingsfriheten, arrestasjoner og vold mot sivile, sier Eide.
– Militærregimet må endre kurs. Voldshandlingene må stanse. Det må legges til rette for en inkluderende og meningsfylt politisk dialog for å få Myanmar tilbake på et demokratisk spor. Alle parter har ansvar for å beskytte sivile og for at humanitære aktører får full og uhindret humanitær tilgang, sier Eide.
Norge fortsetter sitt langvarige og sterke engasjement for befolkningen i Myanmar. Humanitær bistand, menneskerettigheter og demokrati, fred og forsoning, og tilgang til grunnleggende tjenester står sentralt. Den tette dialogen med partnere i felt videreføres. Norsk politikk hvor vi snakker med alle parter ligger fast. Norge har også sluttet opp om EUs sanksjoner mot militærregimet i Myanmar.
– Vi fremmer en mest mulig samlet internasjonal respons. Her spiller særlig landene i regionen en viktig rolle, sier Eide.
Norge gir full støtte til Den sørasiatiske samarbeidsorganisasjonen (ASEAN) og FNs initiativer for å fremme politisk dialog og humanitær tilgang, i tråd med Sikkerhetsrådets resolusjon 2669.
Fakta om norsk støtte til Myanmar:
- Norge har siden kuppet stanset alt stat-til-stat-samarbeid med Myanmar.
- Norsk bistand til Myanmar går nå gjennom FN og sivilt samfunn.
- I 2023 var bistanden på 348 millioner kroner, hovedsakelig på grunn av den økte humanitære innsatsen.
- Norge har i tillegg bidratt med 124 millioner kroner til det humanitære arbeidet for rohingyaer i Bangladesh.
- I tillegg kommer tiltak i Myanmar finansiert av norsk kjernestøtte til FN og andre multilaterale organisasjoner.