Ber Mattilsynet om presisering på beitekrav for kyr på bås

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Fra nyttår ble det innført nye krav om at kyr på bås skal gå på beite i 16 uker i året og få regelmessig mosjon. Det har vært noen uklarheter rundt hvordan kravene skal praktiseres. Landbruks- og matministeren ber Mattilsynet om å lage et utkast til endring av forskriften for å presisere de nye kravene.

Da løsdriftskravet for storfe ble utsatt fra 2024 til 2034, ble det kombinert med krav om lengre beitetid og mer adgang til mosjon og fri bevegelse. Beitekravet, ut fra dyrevelferdshensyn, er 16 uker for produsenter med båsfjøs. Dersom de naturgitte forholdene ikke ligger til rette for 16 ukers beite, kan beitetiden reduseres med inntil 4 uker. Dette er en vurdering som i utgangspunktet må gjøres av bonden selv.

– Det har vært uklarhet rundt hvordan de nye beitekravene skal praktiseres. Dette vil vi nå rydde opp i. Mattilsynet har fått i oppdrag å presisere kravene slik at de blir lettere å forstå og etterleve. Det vil da bli tydeligere hvem som får krav om minst 16 ukers beiting, og hvem som vil få et krav om minst 12 ukers beiting, sier landbruks- og matminister Geir Pollestad.

Mattilsynet vil utarbeide utkast til forskrift og sende det på høring så snart som mulig. Landbruks- og matdepartementet har samtidig bedt Mattilsynet om å lage utkast til endring av mosjonskravet, der dette foreslås opphevet.

Kravene vil bli harmonisert med kravene knyttet til beitetilskuddet, gjennom å legge arealsonene til grunn for hvilke områder som vil få et krav om minst 16 ukers beiting, og hvilke som vil få et krav om minst 12 ukers beiting. I denne sammenheng fremheves at bakgrunnen for sonene i tilskuddsregelverket er fastsatt med grunnlag i lengden på vekstsesongen, forventet avling, geografiske og klimatiske forhold, og dermed hvor i landet man kan forvente at beiting er mulig.

Målet er at forskriftsendringen skal være fastsatt senest 01.05.2024, slik at det er på plass til beitesesongen.

Kyr på beite, Gudbransdalen.
Kyr på beite, Gudbransdalen. Foto: Landbruks- og matdepartementet