Besøkssenter Forollhogna nasjonalpark er nå autorisert

Forollhogna nasjonalpark får nå sitt eget autoriserte nasjonalparksenter. Senteret skal formidle informasjon om nasjonalparker generelt, og ha særlig fokus på villrein.

– Det å bli autorisert som et besøkssenter er et kvalitetsstempel, men også en forpliktelse. Det er flott at både lokalbefolkning og tilreisende vil besøke den norske naturen. Samtidig har vi et ansvar for å beskytte den og de dyrene som bor der. Derfor er jeg glad for at dette viktige området for villreinen nå får et besøkssenter der folk kan lære mer om de flotte naturverdiene våre, og ikke minst villreinen, sier klima- og miljøminister Tore O. Sandvik.

Forollhogna nasjonalpark ligger på grensa mellom Trøndelag og Innlandet og er det nordligste villreinområdet i Norge. Her har villreinen intakte sommer- og vinterbeiter både innenfor og utenfor nasjonalparkgrensen. Å opprettholde de intakte beiteområdene og sikre gode levevilkår for villreinen var et av formålene ved opprettelsen av Forollhogna nasjonalpark.

– Det ligger solid kunnskap bak forvaltningen av natur i Norge. Oppgaven til besøkssentrene våre er å gi lokalbefolkning og tilreisende god tilgang på denne kunnskapen slik at de kan ta hensyn til naturverdiene når de besøker nasjonalparken. I tillegg skal senteret bidra til aktiviteter og verdi for lokalsamfunnet, sier Sandvik.

Det autoriserte senteret ligger i Bunåva i tettstedet Vingelen i Tolga kommune og er et lokalt samlingspunkt for både lokalbefolkning og tilreisende. Besøkssenteret skal informere om nasjonalparker generelt og villrein spesielt.

Norge har fra før totalt 44 autoriserte besøkssenter som formidler kunnskap om natur og verdensarv. Av disse er det 21 besøkssentre som har spesielt ansvar for formidling og informasjon om nasjonalparker. Forollhogna blir det 22. besøkssenteret for nasjonalparker. Hovedmålet for besøkssentrene er å øke befolkningens kunnskap om natur og samtidig bidra til lokal verdiskaping. Sentrene inspirerer til friluftsliv ved å gi kunnskap om naturen, og ved å veilede og oppmuntre til å oppleve den. Sentrene bidrar også til å styrke lokalsamfunnets identitet og stolthet over de vernede verdiene.

Det er Miljødirektoratet som lyser ut og behandler autorisasjon av et besøkssenter.