Bør reguleringen av loddefisket endres?

Fiskeridirektoratet skal undersøke om kystflåtens fiske etter lodde i Barentshavet bør reguleres annerledes enn i dag.

Nærings- og fiskeridepartementet har i dag bedt Fiskeridirektoratet vurdere fremtidig regulering av kystgruppens fiske etter lodde i Barentshavet. Den helhetlige gjennomgangen skal særlig se nærmere på reguleringen av deltakelsen i fisket.

- De siste årene har det vært en utvikling i loddefisket og kvotebestanden generelt. Nå er det derfor på tide å se nærmere på reguleringen. Vi har en åpen tilnærming til om reguleringen av loddefisket bør endres. Før vi tar stilling til eventuelle endringer trenger vi et større kunnskapsgrunnlag, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss.

Bakgrunnen for gjennomgangen er at fisket gjennom flere år har blitt opplevd som lite forutsigbart for flåten og industrien. I dag reguleres fisket gjennom påmelding og loddtrekning, som organiseres av Fiskeridirektoratet og Norges Sildesalgslag.

Nærings- og fiskeridepartementet har ikke lagt noen føringer for Fiskeridirektoratets gjennomgang av reguleringen, og det er usikkert hva som blir utfallet av prosessen. Departementet gjør likevel oppmerksom på at dersom denne prosessen ender med at det blir besluttet å begrense deltakelsen i fisket, vil dagens dato være en skjæringsdato. Aktivitet som finner sted, eller avtaler om investeringer som blir inngått etter skjæringsdatoen, vil ikke danne grunnlag for fremtidig deltakelse. 

Loddefakta

Lodda lever pelagisk (i havet, ikke nær kysten) i store stimer. Den spiser dyreplankton, som for eksempel krill og raudåte. Lodda er bytteart for torsk. Den lever kort, og dør vanligvis etter gyting. Derfor varierer bestanden og kvotene mye fra år til år.