Klimaforhandlingene i Baku starter opp

Mandag starter FNs klimatoppmøte COP29. Økt innsats for å begrense den globale oppvarmingen og et nytt felles mål for å finansiere klimatiltak i fattige land, vil være viktige temaer.

Klima- og miljøminister Tore O. Sandvik.
Klima- og miljøminister Tore O. Sandvik. Foto: Kristoffer Hansen/KLD

– Vi må styrke verdens klimaambisjoner og gjennomføre målene vi er blitt enige om. Før Parisavtalen ble vedtatt styrte verden mot en global oppvarming på nær 4 grader. Basert på de siste analysene fra FNs miljøprogram styrer vi i dag mot 2,6 grader. Det viser at Parisavtalen virker, men det gjenstår fortsatt mye arbeid om vi skal nå målet om 1,5 grader, sier klima- og miljøminister Tore O. Sandvik.

Fra 11.-22. november møtes medlemslandene i FNs klimakonvensjon og Parisavtalen til klimaforhandlingene COP29 i Baku, Aserbajdsjan.

Norges delegasjon ledes av klima- og miljøminister Tore O. Sandvik. Fra regjeringen deltar også utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim.

Jobber med nye klimamål

Under fjorårets klimatoppmøte i Dubai ble partene enige om hva som skal til for å begrense global temperaturstigning til 1,5 grader. Under COP29 må denne beslutningen følges opp. Dette handler blant annet om energiomstilling og stans i avskogingen.

Norge har en viktig rolle under COP 29, og Sandvik skal sammen med Sør-Afrikas miljøminister lede diskusjonene om utslippskutt.

– Norges budskap er at vi må øke innsatsen for å kutte utslipp, i tråd med det vi ble enige om i fjor og basert på vitenskapen. Klimatoppmøtet bør gi en klar beskjed om at landenes nye utslippsmål må være ambisiøse, gjøre at vi kommer lengre enn vi har fått til hittil, og være i tråd med 1,5 gradersmålet, sier Sandvik.

Landene skal melde inn sine nye klimamål til FN før neste klimatoppmøte i 2025.

Mer klimafinansiering

Å kutte utslippene i tråd med målene, og samtidig tilpasse verden klimaendringene som skjer, krever penger.

Det viktigste forhandlingsspørsmålet på COP29 vil være å lande et nytt globalt klimafinansieringsmål. Dette skal erstatte målet fra klimatoppmøtet i Paris i 2015 om 100 milliarder dollar til klimatiltak i utviklingsland. Målet ble nådd i 2022.

Norge ønsker en beslutning med to fallfestede mål:

  • Vi må ha et tallfestet mål for offentlig klimastøtte til utviklingsland, som er både ambisiøst og oppnåelig. Norge ønsker at bidragsyterne til et offentlig støttemål må utvides utover de industrilandene som i dag bidrar.
  • Vi ønsker også et tallfestet mål for globale investeringer. Det skal bidra til å oppnå Parisavtalens langsiktige temperaturmål og mål om klimatilpasning. Dette vil være et viktig signal til privat sektor om å bidra til mer finansiering.

Overordnede posisjon og norske hovedlinjer for COP29 kan du lese her: Norske hovedliner og posisjoner til COP 29.pdf

Klima- og miljøminister Tore O. Sandvik deltar fra 16.-22.november.

Utviklingsminister Anne Beate Tvinnereim deltar fra 15.-17. november.

 

Fakta om klimatoppmøtet

 

  • COP står for Conference of the Parties (partsmøte)
  • Klimatoppmøtet er det 29. møtet som arrangeres under FNs klimaforhandlinger.
  • Grunnlaget for klimaforhandlingene er de internasjonale avtalene FNs klimakonvensjon, Parisavtalen og Kyotoprotokollen.
  • Den offisielle norske forhandlingsdelegasjonen består av drøyt 40 personer, inkludert en sivilsamfunnsrepresentant og to ungdomsdelegater.
  • I tillegg har Norge tilleggsakkreditert representanter fra sivilsamfunn og næringsliv utenfor den offisielle delegasjonen. De deltar med observatørstatus under klimatoppmøtet.

 

Kontaktpersoner for reisen:

Forhandlingsleder Henrik H. Eriksen, Klima- og miljødepartementet, mobil 47388872, henrik-hallgrim.eriksen@kld.dep.no

Pressekontakt for klima- og miljøministeren: Martine Røiseland, mobil 97055024, martine.roiseland@kld.dep.no

Pressekontakt for utviklingsministeren: Mariken Bruusgaard Harbitz, mobil 99 09 35 38, mariken.bruusgaard.harbitz@mfa.no

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilbakemeldingsskjema

Fant du det du lette etter?

Tusen takk for ditt svar!

Det er ikke deg, det er oss.

Det oppsto en uventet feil med serveren. Prøv igjen senere.