UNGA 79:
Dagsrapport dag 1
Nyhet | Dato: 24.09.2024 | Utenriksdepartementet
Høynivåuka åpnet med FNs Fremtidstoppmøte. Budskapet fra FNs Generalsekretær Guterres var tydelig: Vi må gjenreise global tillit gjennom dialog og forhandlinger. Vi må få slutt på klimakrisen og kriger som river vår verden fra hverandre. Og vi må lytte til unge mennesker og inkludere dem i beslutningsprosesser.
Toppmøtet vedtok Fremtidspakten, som FNs medlemsland har forhandlet fram det siste året. Gjennom pakten ga medlemslandene sin støtte til å jobbe for reform av globalt styresett, økt finansiering av FN-systemet og styrking av menneskerettighetene, likestilling og digitalt samarbeid. Norge har spilt en viktig rolle i forhandlingene om pakten.
Statsministeren holdt Norges innlegg under Fremtidstoppmøtet. Hovedbudskapet var at det trengs mer finansiering for å nå bærekraftsmålene og bremse klimaendringene. Sikkerhetsrådet og de internasjonale finansinstitusjonene må reformeres for å bedre gjenspeile verden slik den er i dag. Et rettighetsperspektiv må ligge til grunn for alt vi gjør. Statsministeren pekte også på viktigheten av å minske det digitale gapet og jobbe for et inkluderende, trygt og sikkert digitalt rom for alle.
Statsministeren møtte også FNs generalsekretær Guterres, som ga Norge takk for vår utvetydige støtte til folkeretten og rolle som politisk brobygger mellom land i nord og sør.
I dagene før Fremtidstoppmøtet møttes tusenvis av ungdomsdelegater og representanter for sivilt samfunn til «Action Days». Gjennom en rekke arrangement ga de tydelige innspill til Fremtidstoppmøtet. Representanter for sivilt samfunn i Norge bidro i diskusjonene. Utenriksministeren møtte FN-sambandet, Forum, Sex og Politikk og Plan, og understreket viktigheten av at sivilt samfunn er inkludert i FN-arbeidet og holder oss ansvarlig for å gjøre vedtak av Fremtidspakten om til handling.
Klima og miljø
Statsministeren deltok mandag på et møte i den globale energialliansen GEAPP. Her var fokus på energiomstilling og fornybar energi, med særlig søkelys på Afrikabankens ambisjon om å sikre strømtilgang for 300 millioner innbyggere i Afrika innen 2030. I det norske innlegget la statsministeren vekt på den norske garantiordningen for fornybar energi og Norfunds investeringer på feltet.
Søndag deltok utenriksministeren i en paneldebatt om hvordan verden skal klare å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader, som del av New York climate week. Utenriksministeren understreket viktigheten av å implementere det landene ble enige om i COP28, nemlig en gradvis utfasing av alt fossilt brensel før 2050.
Ukraina
Dagen etter deltok utenriksministeren på et møte med G7+-landene om energisikkerhet i Ukraina. USAs utenriksminister Blinken og hans ukrainske kollega Sybiha åpnet møtet ved å male et dystert bilde av energisikkerhetssituasjonen i Ukraina, og viste til at vi har en tøff vinter i vente. Russiske angrep har ødelagt 9.2 gigawatt av Ukrainas energiinfrastruktur, ifølge Sybiha. Det er et stort behov for å intensivere arbeidet med å bygge opp og beskytte energiinfrastrukturen. Utenriksministeren var tydelig på at arbeidet framover må fokusere på både beskyttelse, reparasjoner og omstilling til et mer robust system. Avslutningsvis presenterte utenriksministeren den nye økningen av Nansenprogrammet for Ukraina, der energisikkerhet er en viktig del av den sivile støtten. De nordisk-baltiske utenriksministrene hadde også et eget møte med sin nye, ukrainske kollega. Det var god stemning rundt bordet.
Under fremtidstoppmøtet holdt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj en kraftfull tale, som ga full støtte til toppmøtet, multilateralt samarbeid og til fremtidspakten. Ukraina støtter alle initiativ som vil holde land samlet og trygt. Han takket særlig afrikanske land for deres felles stemme til støtte for fremtidspakten.
Finansiering for utvikling
En av Norges hovedprioriteringer under høynivåuka er å løfte fram behovet for økt finansiering for å nå bærekraftsmålene. Statsministeren møtte Verdensbankens president Ajay Banga og diskuterte behovet for en styrking av Verdensbankens finansiering for de fattigste landene (IDA). Norske representanter deltok aktivt i diskusjoner om reform av internasjonale finansinstitusjoner og det globale gjeldssystemet, internasjonalt skattesamarbeid og klimafinansiering. Norske budskap understreket blant annet behovet for å gjøre anti-korrupsjon til et tverrgående hensyn i finansiering for utviklingsagendaen og å styrke samordningen mellom ulike reforminitiativ i FN, de internasjonale finansinstitusjonene og G20.
Matsikkerhet
Det internasjonale fondet for jordbruksutvikling (IFAD) og Brasil inviterte til et grytidlig frokostmøte i samarbeid med Den globale alliansen mot sult og fattigdom. Alliansen ser mat og finansiering i sammenheng, og har skapt engasjement langt utenfor tradisjonelle matsikkerhetskretser. At IFAD samordner sine aktiviteter med alliansen, viser at arbeidet har kommet langt. Utviklingsministeren fikk kort tid til å bearbeide inntrykkene fra IFAD-frokosten, for noen minutter senere var hun sammen med Kandeh Yumkella fra Sierra Leone vertskap for nok en frokost, på vegne av the Alliance of Champions for Food Systems Transformation (ACF). Yumkella ønsker i likhet med Norge og Brasil et stort trykk på mat fram mot COP30.
Likestilling og SRHR
Kvinners rett til å bestemme over egen kropp sto i sentrum mandag kveld, da utviklingsministeren innledet på et arrangement i regi av sivilsamfunnsorganisasjonen MSI. Tilgang til trygg abort er en viktig kampsak – hele 45 prosent av abortene som utføres i verden er utrygge. - Som lederen i Verdens helseorganisasjon har sagt, dette er en tragedie som kan forebygges, understreket Tvinnereim i innlegget. Embetsverket har også engasjert seg i møter om SRHR, blant annet i et panel om hvordan man kan styrke det multilaterale samarbeidet for likestilling og SRHR, og hvordan Fremtidspakten kan bidra til dette.
Tidligere på dagen deltok utviklingsministeren på en lunsj med tittelen «Women rise for all» i regi av visegeneralsekretær Amina Mohammed. Rommet var stappfullt av kvinnelige ledere, en Wimbledon-vinner og Nobelprisviner Malala Yousefzai. Alle innlederne var optimistiske etter vedtaket av Fremtidspakten, men understreket at likestilling er viktig hvis man skal nå bærekraftsmålene om fem år.
Gaza og folkerett
Utviklingsminister Tvinnereim deltok på et sidearrangement som satte søkelys på den forferdelige situasjonen for barn i Palestina, både på Vestbredden og i Gaza, med vitnesbyrd fra to palestinske barn. Arrangementet ble åpnet av Dronning Rania av Jordan, som har engasjert seg sterkt i de palestinske barnas rettigheter og behov for beskyttelse. Møtet var en anledning til å markere Norges prinsipielle tilnærming til konflikten, vektlegge partenes folkerettslige forpliktelser samt motvirke påstander om dobbeltmoral. I sitt innlegg fremhevet Utviklingsminister Tvinnerheim betydningen av beskyttelse av barn i konflikt, og behov for rammevilkår som muliggjør effektiv humanitær respons. Utviklingsministeren hadde også et eget møte med UNRWAs generalkommissær, Philippe Lazzarini, hvor hun understreket Norges sterke støtte til UNRWAs arbeid.
Utenriksministeren møtte også hovedanklager for Den internasjonale straffedomstolen (ICC), Karim Khan, og uttrykte sterk støtte til ICC. Han understreket at domstolen spiller en nøkkelrolle i arbeidet med ansvarliggjøring av internasjonale forbrytelser. Khan takket for langvarig norsk støtte til ICC og Norges oppslutning om en regelbasert verdensorden mer generelt.
Møte med nordmenn i New York
Det er alltid hyggelig å benytte sjansen til å møte nordmenn i utlandet, og både utenriksministeren og statsministeren benyttet sjansen til å hilse på nordmenn som bor i New York. Søndag hilste utenriksministeren på studenter og praktikanter i byen, mens både statsministeren og utenriksministeren møtte unge arbeidstakere på en av byens mange takterrasser onsdag. Her fikk ministrene høre om arbeidstakernes hverdag i “the Big Apple”.
Bilaterale møter
Høynivåuka gir ledere en unik lavterskelmulighet til å møte sine kolleger. Inne i FNs lokaler er det satt opp titalls båser der korte møter kan holdes. Strekker ikke tiden til for et fullblods bilateralt møte, og det gjør den sjelden, kan man også møtes i gangene på vei til og fra møter, med «pull-asides», «brush-by’s», og «handshakes» for å opprettholde gode vennskap. Statsministeren og statsrådene har gjennomført en rekke slike møter de første to dagene, blant annet med UNRWAs generalkommisær Philippe Lazzarini, lederen av GEAPP, Woochong Um, FNs spesialutsending til Myanmar Julie Bishop, Palestinas president Mahmoud Abbas, og utenriksministre fra Zambia, Oman, Libanon, Armenia og Senegal.