Ny statistikk fra Statistisk sentralbyrå
De fleste lærere blir i yrket i mange år
Pressemelding | Dato: 27.03.2025 | Kunnskapsdepartementet
Over 8 av 10 lærere med grunnskolelærerutdanning jobber i skolen syv år etter at de var ferdig utdannet, viser en ny rapport fra SSB.
– De fleste lærere blir i yrket. Gode og dedikerte lærere har en enormt stor betydning for barn og unge. Det skapes enkelte steder et inntrykk av at det er svært mange lærere som slutter i jobben. Sånn er det heldigvis ikke, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun.
SSB har undersøkt hvor de som fullførte ulike lærerutdanninger i 2016 jobber i årene etter endt utdanning.
- 9 av 10 lærere med grunnskolelærerutdanning jobber i skolen etter to år.
- 8 av 10 nyutdannede barnehagelærere jobber i barnehage etter to år.
- Over 8 av 10 lærere med grunnskolelærerutdanning jobber i skolen syv år etter at de var ferdig utdannet, og nesten 8 av 10 lektorer.
- For de med barnehagelærerutdanning jobber nesten 7 av 10 i barnehage, og 7 prosent i grunnskolen etter syv år.
9 av 10 nyutdannede lærere starter i skolen etter endt utdanning,. Turnover blant lærere i skolen er også lavere enn for andre yrkesgrupper i kommunal sektor, viser tall fra Kommunesektorens organisasjon (KS)
Mange av de som ikke jobber i barnehage eller skole jobber steder der utdanningen er høyst relevant, som kulturskole eller fagskole.
Læreren skal være sjefen i klasserommet
– Vi må bli enda flinkere til å vise fram alt som er bra med læreryrket, sier Nordtun.
Samtidig er kunnskapsministeren tydelig på at skolen skal bli enda bedre, både for elevene og for lærerne.
–Vi har fjernet mobilen fra klasserommene og skolen skal bli mer praktisk og variert, sier Nordtun.
Regjeringen er også i gang med å avklarer handlingsrommet for når en lærere kan gripe inn fysisk for å stoppe en situasjon med en elev. Målet er blant annet at å legge til rett for at lærere har den autoriteten de trenger for å holde ro og orden i klasserommet.
– Fremover skal vi jobbe for mer fleksible, relevante og praksisnære lærerutdanninger, og vi ønsker at lærerutdanningene skal detaljstyres mindre, sier Nordtun.
Regjeringens tiltak
- Det er viktig å gi nyutdannede lærere en god start på yrkeslivet. Fra høsten får også barnehager og videregående skole midler til å gi nyutdannede lærere veiledning. Frem til nå har grunnskoler fått midler til dette. Dette innebærer en økning på 75 millioner kroner til totalt 145 millioner kroner, mer enn en dobling fra forrige budsjett.
- Regjeringen har laget flere veier inn til læreryrket og vi har gjort lærerutdanningene mer fleksible og tilgjengelige.
- Flere som allerede jobber i barnehage og skole får nå mulighet til å utdanne seg til barnehagelærer eller lærer.
- Nyutdannede lærere har mulighet til å få slettet studielån.
- Fra neste år kan også fagarbeidere, og andre yrkesgrupper i barnehage og skole, få tilbud om videreutdanning. Tidligere var dette bare forbeholdt lærere.
- Regjeringen har samlet de mest sentrale partene om en rekrutteringsstrategi som handler om å få flere søkere til lærerutdanningene, og at flere skal bli i yrket. Vi samarbeider også om å utvikle lærerutdanningene og læreryrket.
Om statistikken
SSB har på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet utarbeidet et analysenotat som har sett på sysselsetting hos lærere i årene etter endt utdanning i 2016 og frem til 2023.
- Syv år etter at de var ferdig utdannet:
- jobber 85 prosent av lærere med grunnskolelærerutdanning trinn 1–7 i skolen (grunnskolen eller videregående skole). 88 prosent i undervisningsnæringer (inkl kulturskole og fagskole).
- jobber 82 prosent av lærere med grunnskolelærerutdanning trinn 5–10 i skolen (grunnskolen eller videregående skole). 86 prosent i undervisningsnæring
- jobber 77 prosent av lærere med lektorutdanning i skolen (grunnskolen og i videregående skole) 83 prosent i undervisningsæring
- jobber 69 prosent av de med barnehagelærerutdanning i barnehage og 7 prosent i grunnskolen.
- jobber 72 prosent av de med yrkesfaglærerutdanning i grunnskole eller videregående.
- Mange av de som ikke jobber i barnehage eller skolen jobber steder der utdanningen er høyst relevant, f. eks kulturskole eller fagskole.
- 6 prosent av lærere med grunnskolelærerutdanning (for trinn 1-7) jobber ikke med undervisning.
- Av de lærerne som jobber med annet enn undervisning, er det flest med PPU/PPU-Y og med lærerutdanning i praktiske og estetiske fag. De har ofte andre utdanninger i tillegg til lærerutdanning, som er relevant for andre yrker og næringer.