Regjeringen vil sikre raskere anskaffelser av luftvern

- Krigen i Ukraina har vist oss hvor avgjørende luftvern er i krig. Vi trenger å styrke luftvernet i Norge for å bedre kunne beskytte sivile og militære mål mot angrep fra luften, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Regjeringen vil sette i gang bestilling av kritiske deler til framtidig luftvern. Bakgrunnen er behovet for å redusere leveringstider. Prosjektet skal sikre tilgang på deler til produksjon av utskytingsenheter i NASAMS

- Dagens sikkerhetssituasjon tilsier at vi må framskynde anskaffelsen av moderne luftvern. Samtidig ser vi at leveringstidene går opp. Derfor ønsker vi nå å legge inn bestillinger på kritiske deler allerede nå, slik at vi kan framskynde framtidige anskaffelser av NASAMS. Det er en felles utfordring med lange leveringstider i forsvarssektoren og dette prosjektet vil bidra til at produksjonstiden går ned, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Regjeringen har allerede iverksatt kraftfulle tiltak for å styrke luftvernet over Norge gjennom den største investeringen av luftvern på 30 år (Regjeringa med rekordbestilling av luftvern - regjeringen.no.)  

Dette prosjektet skal bidra til å realisere ytterligere framtidige anskaffelser i et hurtigere tempo. Det er et stort behov for luftvern både i Norge og hos våre allierte, og det er et stort behov for å øke produksjonskapasiteten.

- Langsiktige kontrakter bidrar til å gi forsvarsindustrien økt forutsigbarhet som kan styrke produksjonskapasiteten i hele leverandørkjeden, sier forsvarsministeren.

Aktuelle komponenter anskaffes direkte fra Kongsberg Defence and Aerospace som eneleverandør av utskytningsenheter til NASAMS luftvernsystem. Prosjektets foreslåtte kostnadsramme er 941 mill. kroner inkludert usikkerhetsavsetning, gjennomføringskostnader og merverdiavgift. Prosjektets styringsramme er 872 mill. kroner inkludert gjennomføringskostnader og merverdiavgift.

Prosjektet fremmes for Stortinget i proposisjonen om investeringer i Forsvaret og andre saker (investeringsproposisjonen).