Det norsk-polske forholdet er bunnsolid

– Polen er et av EUs største land, en alliert i NATO, og en markant bidragsyter til Ukraina. Norge og Polen er enige om de viktigste europeiske spørsmålene. Den gode kontakten vi har med Polen blir ekstra viktig når Polen nå tar over formannskapet i EU, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

To menn som skaker hånd
Utenriksminister Eide og Polens utenriksminister Sikorski. Foto: Polsk UD.

Utenriksministeren besøkte 23. oktober Warszawa, hvor han møtte Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski, og innenriksminister Tomasz Siemoniak.  

Polen er et viktig samarbeidsland for Norge. Polen er vårt femte største eksportmarked for varer generelt, og det største markedet for sjømat. Det bor mer enn 100 000 polakker i Norge, og de er med det den klart største innvandrergruppen i Norge. 400 norske bedrifter i Polen sysselsetter om lag 20 000 arbeidstakere i Polen.  

Første halvår i 2025 skal Polen ha formannskapet i EU. 

– Polen er et viktig land for oss på mange områder. De er en av våre største handelspartnere og blant våre nærmeste allierte. Det norsk-polske forholdet er bunnsolid, sier utenriksminister Espen Barth Eide. 

EØS-midlene 

Utenriksministeren deltok også på en avslutningskonferanse av Innenriksprogrammet innenfor EØS-midlene der norske partnere som Justisdepartemenet, Politidirektoratet og Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap også var tilstede. Polen er den største mottakeren av EØS-midler. I perioden 2014 til 2021 var det satt av over 800 millioner euro til Polen i EØS-midler. I perioden som løper til 2028 er det satt av rundt 925 millioner euro. 

Det overordnede målet med EØS-midlene er å bidra til sosial og økonomisk utvikling i Polen og styrke norsk-polsk samarbeid. Samarbeidet favner bredt, og grønn omstilling, forskning og justissektoren er eksempler på viktige samarbeidsområder. 

– Samarbeidet gjennom EØS-midlene bidrar til utvikling i Polen og til å styrke vårt forhold. Samarbeidet verdsettes også av de mange norske samarbeidspartnerne som er involvert, sier utenriksminister Eide. 

Under besøket la utenriksministeren ned en krans ved monumentet for Ghetto-oppstanden i 1943. Han besøkte også Polin, museet for polske jøder. 

En mann fremfor et minnesmerke med blomster
Utenriksministeren ved minnesmerket for oppstanden i Warszawa-ghettoen i 1943. Foto: Mathias Rongved, UD.

Monumentet hedrer de som kjempet mot den nazistiske okkupasjonen i april og mai 1943. Polin, museet for de polske jødenes historie, ligger rett ved siden av. Norge har gjennom EØS-midlene vært en viktig bidragsyter til Polin.