Det største naturrestaureringsprosjektet på norsk jord er ferdigstilt

Etter seks års hardt arbeid er naturrestaureringen av Sveagruva i mål. Området er igjen overlatt til naturen.

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen besøker Svea på Svalbard.
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen besøker Svea på Svalbard. Foto: Katinka Prestøy / Klima- og miljødepartementet

– Det er ikke lenger nok å beskytte naturen, vi må også restaurere ødelagt natur. Dette prosjektet gir oss veldig verdifulle erfaringer om naturrestaurering, og setter ambisjonene når vi nå skal i gang med å restaurere natur flere steder i Norge, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.

Etter nesten 100 års kullproduksjon er det bare noen få gjenværende kulturminner som tilsier at det har vært et gruvesamfunn i Svea. Flyplass, havn, veier og bygg er fjernet. Tirsdag er klima- og miljøministeren på plass i Svea for å se resultatene.

– Når vi klarer å restaurere en gammel gruveby tilbake til natur i Arktis, med de logistikkutfordringene som er der, kan vi klare det på fastlandet også. Dette er viktig kunnskap å ta med i forbindelse med Naturmeldingen som legges frem i høst, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.

Miljøprosjektet i Svea og Lunckefjell ender med en sluttsum 900 millioner under opprinnelig budsjett, og er fullført ett år før tiden.

– Noen av våre mest sårbare naturområder finnes på Svalbard. Jeg er stolt over at naturen har blitt restaurert til sin rette stand etter at gruveaktiviteten er avsluttet. Dette har vært et imponerende miljøprosjekt hvor alle involverte har samarbeidet godt, sier næringsminister Cecilie Myrseth.

1 / 3
Sveagruva på Svalbard.
False
2 / 3
Sveagruva på Svalbard.
False
3 / 3
Sveagruva på Svalbard.
False