Dette er ledelsen for det nye nasjonale tilsynsrådet for kriminalomsorgen

I statsråd i dag ble ledelsen for det nye nasjonale tilsynsrådet for kriminalomsorgen oppnevnt, med advokat Verna Rege Nilssen som leder. Tilsynsrådet skal kontrollere forhold i kriminalomsorgen, deriblant bruk av isolasjon i fengslene.

Tidligere var det fem regionale råd som skulle føre tilsyn med kriminalomsorgen. 1. januar 2025 erstattes disse med ett uavhengig landsomfattende råd, med en fast ledelse på tre personer og et sekretariat ved Statens sivilrettsforvaltning i Vardø. Den nye ordningen er et viktig grep for å sikre en grundig og uavhengig kontroll med forholdene for dem som gjennomfører straff og som er fratatt sin frihet. 

Lederen i tilsynsrådet sitter i seks år av gangen, med mulighet for gjenoppnevning én gang, mens medlemmene sitter i fire år. Også de kan gjenoppnevnes én gang. Ledelsen innehar en sterk juridisk kompetanse, i tillegg til at de til sammen innehar barnefaglig og helsefaglig kompetanse.

I høst skal Justis- og beredskapsdepartementet oppnevne de lokale medlemmene til tilsynsrådet, hvor alle landets fylker vil være representert. Medlemmene skal delta på tilsyn og besøk til kriminalomsorgens enheter.

Ledelsen for Tilsynsrådet for kriminalomsorgen får denne sammensetningen:

Leder for perioden 1. januar 2025 til og med 31. desember 2030: Advokat Verna Rege Nilssen (54), Stavanger. Rege Nilsen har juridisk embetseksamen fra 1997, og har jobbet som advokat siden 2002. Hun har ledet dagens tilsynsråd for kriminalomsorgen region sørvest siden 2021.

Nestleder for perioden 1. januar til og med 31. desember 2028: Teamleder Oddvar Thorbjørnsen Faltin (57), Oslo. Thorbjørnsen er utdannet sykepleier og har juridisk embetseksamen fra 2007. Han har jobbet for Pasient- og brukerombudet i Oslo og Akershus – Sosial- og eldreombudet i Oslo siden 2015, og var tidligere juridisk rådgiver for LLH, nå organisasjonen FRI.

2. nestleder for perioden 1. januar til og med 31. desember 2028: Advokat Tonje Lilaas Larsen (35), Oslo. Lilaas Larsen har juridisk embetseksamen fra 2020, jobber som advokat, hovedsakelig med strafferett, straffegjennomføring og barnevern. Hun har også vært daglig leder i Jussbuss.

Dagens fem regionale tilsynsråd erstattes av ett uavhengig landsomfattende råd, med en fast ledelse på tre personer og et sekretariat ved Statens sivilrettsforvaltning i Vardø for å støtte tilsynsrådet.

  • Lokal forankring blir videreført gjennom rådets fylkesbaserte sammensetning. Alle fylker er representert, og lokale medlemmer vil delta i besøksvirksomhet til kriminalomsorgens enheter.
  • Tilsynsrådet skal føre tilsyn med at innsatte i kriminalomsorgens institusjoner behandles i samsvar med gjeldende rett og at deres velferd ivaretas, samt at domfelte som gjennomfører straff i samfunnet behandles i tråd med gjeldende rett.
  • Regler om taushetsplikt og habilitet er presisert og tydeliggjort. Kriminalomsorgen kan uten hinder av taushetsplikt og av innsattes samtykke gi tilsynsrådet nødvendige opplysninger, dersom utleveringen ikke vil være et uforholdsmessig inngrep.
  • Leder må fylle kravene for å kunne bli dommer, og det bør være barne- og helsefaglig kompetanse blant de tre i ledelsen.
  • Funksjonstiden er fire år for medlemmer og seks år for leder av tilsynsrådet, med mulighet for gjenoppnevning én gang.
  • Tilsynsrådet følger fortløpende opp enkeltsaker og skal årlig rapportere til departementet og Kriminalomsorgsdirektoratet.
  • Meldinger og rapporter fra rådet skal offentliggjøres