Dobler støtten til Sudan-krisen

– Den humanitære katastrofen i Sudan blir stadig verre, og har et omfang som er vanskelig å ta inn over seg. Norge dobler støtten til nødhjelp til Sudan og nabolandene, sier utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim.

Kvinne med et barn i bleie på armen fremfor en vegg
I Port Sudan, på et senter for flyktninger i eget land, holder en kvinne barnet sitt. Krigen i Sudan har rast siden 15. april 2023 og er verdens største flyktningkrise. Foto: UNFPA Sudan, Sufian Abdulmouty.

Konflikten har ført til at flere enn 26 millioner mennesker sulter. Av disse står 755 000 mennesker i akutt fare for å dø av sult. I august ble det bekreftet at det er hungersnød i en leir for internt fordrevne i delstaten Darfur. Selv etter dette har svært lite hjelp nådd fram.  

Samtidig har helsesystemet kollapset, og smittsomme sykdommer sprer seg raskt. Det er dokumentert at partene i konflikten bruker omfattende seksualisert- og etnisk basert vold i Sudan som våpen i konflikten. Deler av landet er nå også rammet av storflom.

Som følge av dette har over 2,5 millioner flyktet over grensen til naboland mens langt flere er internt fordrevne.

Mer enn dobler støtten sammenlignet med hva Norge har forpliktet seg til

I forbindelse med ettårsdagen for krigsutbruddet i april i år lovet Norge å bidra med minst 218 millioner kroner i humanitær støtte til Sudan og nabolandene. Dette skjedde under et humanitært toppmøte i Paris. Løftet er mer enn oppfylt. Norge dobler nå støtten og bidrar i 2024 med minst 485 millioner kroner til landene rammet av Sudankrisen.

– Omfanget av katastrofen i Sudan er rystende. I tillegg til pengestøtte, jobber Norge for å få partene til å stanse krigshandlingene, beskytte sivilbefolkningen og sikre humanitær tilgang slik at nødhjelpen når fram, sier utviklingsministeren.

– Den eneste løsningen på katastrofen er en stans i kamphandlingene. Partene sitter med nøkkelen og må møtes ved forhandlingsbordet. På sikt er det bare en bred og inkluderende politisk prosess som kan løse Sudans utfordringer, sier Tvinnereim.

Det er den sudanske befolkningen som må avgjøre hvem som er legitime aktører i en slik prosess, men Norge bidrar til å samle demokratiske og sivile krefter, og til å sikre deltagelse fra kvinner og ungdom.

– I påvente av en våpenhvile og en fredsavtale må vi legge press på partene så de beskytter sivilbefolkningen fra drap, vold og voldtekt, og slipper nødhjelpen fram. Det er avgjørende for at ikke flere skal dø av sult, sier Tvinnereim.

Fakta

Samlet norsk humanitær støtte til krisen i Sudan og nabolandene er på 485 millioner kroner i 2024. Av dette går 311 millioner kroner til tiltak inne i Sudan og 174 millioner til nødhjelp i nabolandene som er rammet av krisen.