Endringer i lover og forskrifter fra 1. januar 2024 fra Helse- og omsorgsdepartementet

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Her er en oversikt over viktige regelendringer fra 1. januar 2024 på Helse- og omsorgsdepartementet sitt ansvarsområde.

Organisatoriske endringer i sentral helseforvaltning

Regjeringen vil gjøre enkelte endringer i organiseringen av den sentrale helseforvaltningen. Noen av de organisatoriske endringene forutsetter lovendringer og endringer i forskrifter. Det er derfor vedtatt endringer i helselovgivningen som er nødvendige for å kunne gjennomføre de organisatoriske endringene som er besluttet. Lov- og forskriftsendringene gjelder direkte for Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og Statens legemiddelverk. Endringene trer i kraft 1. januar 2024.

Klagenemnda for behandling i utlandet legges ned

Kompetansen til å behandle klager på vedtak etter pasient- og brukerrettighetsloven § 2-4 a andre ledd bokstav a overføres fra Klagenemnda for behandling i utlandet til Nasjonalt klageorgan for helsetjenesten (Helseklage). Dette gjelder vedtak om dekning av utgifter til behandling i utlandet når det ikke finnes et tilbud i Norge eller det er dokumentert at helsehjelp i utlandet virker bedre. Endringene innebærer at Klagenemnda for behandling i utlandet legges ned. Endringene trer i kraft 1. januar 2024.

Helsearkivforskriften

Helsearkivforskriften er endret slik at det er tydeliggjort at saker om tilgjengeliggjøring av pasientjournaler til pårørende avgjøres av Norsk helsearkiv. Endringene trer i kraft 1. januar 2024.

Endret sats for tannhelsebehandling

Folketrygdens stønad til tannbehandling endres hvert år fra 1.1.2024. Alle takster er prisjustert med 4,4 prosent, og det er foretatt enkelte endringer i takstvilkårene.

Endrede egenandeler for kommunale helse- og omsorgstjenester

Fribeløp og egenandeler med hjemmel i forskrift om egenandeler for kommunale helse- og omsorgstjenester er oppdatert i samsvar med den generelle kostnadsøkningen med virkning fra 1.1.2024. Fribeløpet ved langtidsopphold i institusjon er økt til 10 000 kroner. Fribeløpet for beboere, som uten å ønske det blir lagt inn på dobbeltrom, er 48 300 kroner. For henholdsvis dag/nattopphold på institusjon er satsen 193 kroner per døgn og 110 kroner per dag/natt. Maksimal egenandel for hjemmetjenester med samlet husholdningsinntekt under 2G er satt til 230 kroner.

Forskrift som regulerer registeret Brukerplan

Forskrift om Brukerplan trer i kraft 1. januar 2024 og gir en varig hjemmel for registeret. Registeret Brukerplan er et viktig verktøy for å sikre gode kommunale tjenester for personer med rusmiddelproblemer og/eller psykiske helseproblemer. Forskriften skal gi sentrale og kommunale myndigheter grunnlag for planlegging, styring, finansiering, evaluering og kvalitetsforbedring av kommunale tjenester knyttet til rusmiddelproblemer og psykiske helseproblemer. Opplysninger som er samlet inn til slike formål kan også brukes til forskning, helseanalyser og beredskap.

Endringer i tobakksskadeloven

Det presiseres i § 28 a hvilke produkter som omfattes av røykeforbudene. Endringen innebærer ingen realitetsendring, kun en tydeliggjøring av regelverket. I tillegg trer en rekke tekniske endringer i loven i kraft. Disse er kun ment å gi bedre sammenheng i lovverket. Forbudet mot karakteristisk aroma i e-sigaretter mv. i ny § 32 a trer i kraft først 1. juli 2024, slik at bransjen får tid til å innrette seg. Det er foreløpig ikke fastsatt når påbudet om standardisert innpakning av e-sigaretter mv. skal tre i kraft, da det her er behov for å ferdigstille forskrifter. 

Endring i betaling for de nasjonale e-helseløsningene

Betalingen for forvaltning og drift av de fire nasjonale e-helseløsningene: helsenettet med grunndata og helseID, e-resept, kjernejournal og helsenorge.no er fastsatt for 2024. Endring i betalingen er basert på tallgrunnlaget fra Norsk helsenett SF, evalueringen av prismodellene, vurderingen fra det tekniske beregningsutvalget for nasjonale e-helseløsninger og drøftinger i Nasjonalt e-helseråd. Betalingen for kommunene øker med 66,8 millioner kroner og for regionale helseforetak øker den med 40,6 millioner kroner, inkludert prisjustering. Endringene i forskrift om standarder og nasjonale e-helseløsninger trer i kraft 1. januar 2024.

Justering av satsene i pasientreiseforskriften

Justeringene gjelder pasienter, ledsagere og pårørende sine rettigheter til dekning av utgifter ved reise til helsetjenester (pasientreiseforskriften). Forskriften blir endret med justering av satsene for dekning av utgifter i forbindelse med pasientreiser. Dette gjelder satser for kostgodtgjørelse, overnatting, tapt arbeidsinntekt, reiseutgifter/kilometergodtgjørelse og sats for egenandel ved hver enkelt reise.

Justering av gebyr i forskrift om legemidler til mennesker og forskrift om legemidler til dyr

Justeringene gjelder alle gebyrsatser i forskrift om legemidler til mennesker kapittel 16 og forskrift om legemidler til dyr kapittel 12. Gebyrene er i det vesentlige knyttet til søknader om markedsføringstillatelse for legemidler til mennesker og dyr og endringer i slike tillatelser. Gebyrsatsene justeres årlig.

Økning i aktivitetsbasert refusjon for laboratorieanalyser og polikliniske radiologiske undersøkelser

Fra 1. januar øker aktivitetsbasert refusjon for laboratorieanalyser og polikliniske radiologiske undersøkelser i tråd med forslaget i statsbudsjettet for 2024.