Endringer i lover og forskrifter fra 1. juli 2024 fra Justis- og beredskapsdepartementet

Her er de viktigste endringene som trer i kraft på Justis- og beredskapsdepartementets område 1. juli. Enkelte av oppføringene under har allerede trådt i kraft, mens andre trer i kraft litt etter 1. juli.

Fra 21. juni får ansatte i kriminalomsorgen rett til full erstatning for skader som oppstår under pålagt organisert trening og øvelse

Erstatning skal utmåles som om skaden var en yrkesskade. Det gir de ansatte i kriminalomsorgen, inkludert aspiranter og ansatte ved KRUS (Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter), en erstatningsordning som er tilpasset kriminalomsorgens oppgaver.

Fra 1. juli kan kongen i statsråd kan gi midlertidig forskrift om at kommunene skal sørge for innkvarteringstilbud for asylsøkere – dersom det er nødvendig

Bruksrett til hus, leiligheter mv. der folk bor, samt hytter og fritidsboliger til privat bruk skal rekvireres. Den midlertidige hjemmelen skal oppheves 1. juli 2026.

Innstramninger i ordningen med kollektiv beskyttelse for fordrevne fra Ukraina

Fra 1. juli kan ikke ukrainere som har hatt midlertidig kollektiv beskyttelse, men fått den tilbakekalt eller ikke forlenget, få innvilget kollektivbeskyttelse på nytt.

Straffereaksjoner for ungdom

Lovendringer, som trer i kraft i 1. september, skal forbedre de strafferettslige reaksjonene ‘ungdomsstraff’ og ‘ungdomsoppfølging’, og slik sett gi ungdom bedre og raskere straffereaksjoner. I tillegg innføres det en adgang for påtalemyndigheten å ilegge barn mellom 15 og 18 år oppholdsforbud. Det er også vedtatt enkelte andre endringer i konfliktrådsloven, som trer i kraft fra samme tidspunkt.

Hensynet til barn tydeliggjøres i politiloven

At barnets beste skal være et grunnleggende hensyn ved alle politiets handlinger og avgjørelser som berører barn blir nå tydeliggjort i politiloven. Endringen trådte i kraft 7. juni.

Fra 1. juli skal flere utvisningssaker som berører barn behandles i nemndmøte

Forskriftsendringen innebærer at Utlendingsnemnda (UNE) i større grad skal behandle utvisningssaker i nemdnmøte, med deltakelse av lekfolk dersom saken gjelder en foreldre med barn i Norge.

Endring i sikkerhetsloven

Endringen i sikkerhetsloven § 11-4 trådte i kraft 14. juni 2024. Det betyr at det nå er straffansvar for overtredelse av forbud eller påbud fastsatt med hjemmel i sikkerhetsloven §§ 2-5 eller §§ 10-3. Formålet med endringen er å sikre at myndighetene i større utstrekning kan håndheve manglende etterlevelse og redusere risikoen for at skadevirkninger inntreffer før myndighetene får iverksatt nødvendige tiltak.

1. juli er det straffbart å bidra til skadelige påvirkningsoperasjoner på vegne av eller etter avtale med fremmed etterretning

Det blir straffbart å bidra på vegne av eller etter avtale med en fremmed etterretningsaktør i virksomhet som har til formål å påvirke beslutninger eller den allmenne meningsdannelsen, og som kan skade betydelige samfunnsinteresser.

Endringer i el-tilsynsloven § 12 trer i kraft 1. juli

Endringene innebærer at departementet gis hjemmel for å kunne gi forskrift om gebyr for behandling av saker om godkjenning og forhåndskontroll av yrkeskvalifikasjoner for yrker på elektroområdet. Bestemmelsen skal gi grunnlag for en finansieringsordning der kostnaden bæres av den som etterspør den aktuelle tjenesten.

Økning i rettshjelpssatsen

Fra 1. juli økes rettshjelpssatsen med 50 kroner, fra 1215 kroner til 1265 kroner. Rettshjelpssatsen er den betalingen advokater i rettshjelps- og straffesaker får for å representere klienter som har krav på juridisk bistand på statens regning.

Påtaleinstruksen endres 1. juli

1. juli blir påtaleinstruksen endret, som følge av at Generaladvokatembetet legges ned. Med nedleggelsen bortfaller den militære rettergangsordningen og ordningen med et særskilt militært rettsvesen. Framover vil militære straffesaker overføres til sivil påtalemyndighet.

1. juli settes gebyrene for behandling av forliksklager og forkynning av betalingsoppfordring opp

Endringene gjøres for at gebyret for disse tjenestene skal svare til selvkost. Gebyret for behandling av en sak i forliksrådet etter rettsgebyrloven endres fra 1,1 R til 1,54 R, og gebyret for forkynning av betalingsoppfordring etter rettsgebyrloven endres fra 0,4 R til 0,5 R. (Rettsgebyret (R) er et gebyr som danner utgangspunkt for utregning av betaling for visse offentlige tjenester)

Endringer i tvisteloven § 3-3 handler om hvem som kan være prosessfullmektig i sivile saker

Forskriftshjemmelen i tvisteloven vil nå gi rett til å opptre i rettergang for alle personer med utenlandsk advokatbevilling. Før omfattet det kun personer fra en annen EØS-stat.