Endringer i lover og forskrifter fra 1. juli 2023 fra Olje- og energidepartementet
Nyhet | Dato: 23.06.2023 | Energidepartementet
Her er en oversikt over viktige regelendringer fra 1. juli på Olje- og energidepartementet sitt ansvarsområde.
Endringer i strømstøtte til husholdninger med timesbasert stønadsbergning
Stortinget har vedtatt endringer i strømstønadsordningen for å gjøre den mer forutsigbar og treffsikker. Det gjør at beregningen av strømstønad fra og med september 2023 skal basere seg på spotprisen time for time, i stedet for et månedssnitt. Det vil gis stønad for hver enkelt time elspotprisen i området kunden tilhører er over 70 øre per kilowattime. Stønadsgraden økes til 90 prosent fra og med juni 2023, og strømstønaden foreslås forlenget ut 2024. En husholdning vil fortsatt få støtte til strømforbruk på opptil 5 000 kilowattimer per måned. Lovendringene trådte i kraft 16. juni 2023.
- Mer treffsikker strømstønadsordning til husholdningene
- Endringer i midlertidig lov om stønad til husholdninger som følge av ekstraordinære strømutgifter (timesbasert stønadsberegning mv.)
Departementet har fastsatt en forskrift som inkluderer husholdninger tilknyttet gårds- og grendeverk med privat strømnett i strømstønadsordningen. Endringene trådte i kraft 20. juni
Endringer i energiloven om funksjonelt skille for nettforetak
Kravet til funksjonelt skille innebærer at personer i ledelsen i et nettselskap ikke skal delta i ledelsen av andre deler av energikonsernet. I dag gjelder kravet dersom nettselskapet har 10 000 eller færre nettkunder. Stortinget har nå vedtatt endringer i energiloven som utvider unntaket fra kravet om funksjonelt skille for nettforetak. Det blir foreslått at kravet bare skal gjelde nettselskap med 100 000 eller flere nettkunder. Loven trer i kraft fra 1. juli 2023.
- Foreslår endringar i reglane for funksjonelt skilje
- Endringar i energiloven (endringar om funksjonelt skilje for nettføretak)
Endringer i plan- og bygningsloven og energiloven knyttet til vindkraft på land
Stortinget har vedtatt endringer i energiloven og plan- og bygningsloven som gjør at kommunene får en styrket rolle i planlegging og utbygging av nye prosjekter for vindkraft på land. Kommunene har frem til nå som hovedregel tatt stilling til vindkraft ved høring av konsesjonssøknaden, mens den formelle planavklaringen har skjedd ved dispensasjon eller endring av plan. Nå foreslår regjeringen at det skal gjøres en overordnet avklaring av arealbruken etter plan- og bygningsloven gjennom områderegulering – før det blir gitt konsesjon. Målet er at nye prosjekter for vindkraft på land skal gi bedre lokal forankring. Loven trer i kraft fra 1. juli 2023.