Et år med den største fastlegerekrutteringen gjennom tidene

Må sjekkes opp mot framføring

Kjære alle sammen,

Bak oss har vi lagt et år med den største fastlegerekrutteringen gjennom tidene.

Et år hvor det sluttet færre fastleger enn i 2021 og 2022. Et år hvor 78 000 flere innbyggere har fått fastlege.

I et år hvor kommuner gjorde en fenomenal innsats for å bosette flere titalls tusen fordrevne fra Ukraina har antallet innbyggere uten fastlege samtidig gått ned.

Siste halvåret i fjor sank antallet personer uten fastlege med nesten 25 000 personer.

Oppsummert: Flere nye fastleger, færre uten fastlege, flere vil stå i yrket og arbeidsbelastningen oppleves å være redusert.

Det har dere mye av æren for, og det synes jeg fortjener en applaus.

Jeg har vært helse- og omsorgsminister i litt mindre enn en måned. Det har vært hektiske uker.

Men det har vært givende uker, og det er en svært meningsfylt jobb.

I løpet av disse ukene har jeg vært opptatt av å reise ut, møte så mange som mulig, og lytte til dem som har skoa på. Jeg har møtt dyktige ansatte, tillitsvalgte, ledere, fastleger og organisasjoner i helse- og omsorgssektoren – og jeg er takknemlig for alle innspillene jeg har fått.

Min viktigste jobb som helse- og omsorgsminister er å sørge for at folk i hele landet kan være trygge på at de får helsehjelp av høy kvalitet når de trenger det.

Da trenger jeg å være tett koblet på, og jeg trenger at dere er tydelige, fordi det jeg er helt overbevist om, er at vi må samarbeide hvis vi skal få til noe.

Selv om jeg er en utålmodig sjel fra Haugesund, som helst skulle sett at ting var løst i går, så har jeg forståelse for at enkelte knuter i vår felles helsetjeneste er av mer gordisk karakter. Det må vi løse i samarbeid.

Øverst på min agenda står ventetider. Folkens, de skal ned. Markant ned.

Dere har sikkert fått med dere Ventetidsløftet. Et bredt, forpliktende samarbeid for å få ventetidene ned.

Mitt budskap til dere er klart: Skal vi lykkes med prosjektet om å redusere ventetidene er fastleger en stor del av løsningen.

En tilgjengelig allmennlegetjeneste med kapasitet og kvalitet vil ha stor betydning, ikke bare for å lykkes med å få ned ventetidene, men også for at vi skal ha bærekraftige helsetjenester av høy kvalitet – også i fremtiden.

Når vi blir flere eldre, og sykdomsbildet blir mer sammensatt, er allmennlegetjenesten selve grunnmuren for at vi skal kunne gi helsehjelp av høy kvalitet når befolkningen trenger det, og der de bor.

Derfor er ikke det at pilene peker i riktig retning en grunn til å hvile på laurbærene, men heller et insentiv til å gjøre enda mer – og det har regjeringen tenkt til.

Det er fremdeles for stor variasjon mellom kommuner. Mange står uten fastlege og det er for lite kapasitet i ordningen.

Regjeringens milliardsatsing har gitt effekt, og nå må vi se videre på andre virkemidler som organisering, bruk av flere personellgrupper ved fastlegekontorene og å gi kommunene handlingsrom.

Når samfunnsutviklingen er som den er, blir grunnmuren enda viktigere. Og når vi ser at grepene som regjeringen har tatt virker, så skal vi bygge ut og forsterke grunnmuren enda mer.

Vi ønsker å gjøre ytterligere noen strukturelle endringer, blant annet å legge til rette for tverrfaglige fastlegekontor.

Generalistkompetansen som fastleger har, kommer til å bli stadig viktigere. Det kommer til å være fundamentet for at flere og mer avanserte oppgaver kan løses nær der folk bor.

Ofte er fastlegen folks første kontaktpunkt med helsetjenestene, og kan effektivt sikre at pasienter blir behandlet på riktig nivå.

Å bredde ut fastlegekontorene slik at enda flere personellgrupper kan bidra med sin kompetanse er et slikt grep. Tverrfaglige fastlegekontor kan fremme kvalitet, effektivitet, arbeidsdeling og rett bruk av kompetanse og innovasjon.

Alt og alltid til det beste for innbyggerne – og for fastlegene. Når Norge endrer seg, så må vi også endre oss.

Jeg konfirmerte meg det året fastlegeordningen ble innført i Norge. Kronprinsparet giftet seg.

Det er klart at vi må endre oss i takt med samfunnet.

Vi må tenke nytt. Ventetidene skal ned. Folk i hele landet skal være trygge på at de får helsehjelp av høy kvalitet når de trenger det.

Det bidrar dere til – men det kommer ikke av seg selv.

Vi må stadig tenke nytt for å sikre bærekraften i en usikker fremtid. Men vi skal lykkes, vi skal lykkes sammen.

Jeg er godt i gang med arbeidet med stortingsmeldingen om fremtidens allmennlegetjeneste, og med de forslagene til regelverksendringer som vi har varslet som en del av denne – og målet er å legge fram neste vår.

Tålmodig utålmodighet er mantraet når vi skal gjøre alt vi kan for å sikre helsehjelp av høy kvalitet i hele landet.

Jeg er pragmatisk og ønsker å finne de aller beste løsningene for å lykkes med det.

Vi skal fortsette satsingen på helsetjenestenes grunnmur. Fastlegene skal bli flere – og flere skal få fastlege.

Sammen utvikler vi en bærekraftig allmennlegetjeneste for fremtiden.

Jeg gleder meg til å bli bedre kjent med dere, lykke til med dagens konferanse og takk for oppmerksomheten.