Et historisk gjennombrudd for CO2-håndtering

Energiminister Terje Aasland åpner verdens første kommersielle anlegg for transport og permanent lagring av CO2 under havbunnen i Øygarden utenfor Bergen.

På bildet ser du syv personer i vernetøy på Northern Lights.
Markering av at Northern Lights-anlegget for fullskala, kommersiell CO2-transport og -lagring er ferdigstilt. På bildet (f.v.) ser dere Anders Opedal, energiminister Terje Aasland, Anna Mascolo, Arnaud le Foll, Giv Brantenberg og Sverre Overå. Foto: Stine Grimsrud/Energidepartementet.

– Dette er et historisk øyeblikk, ikke bare for Northern Lights og Øygarden, men for Norge som nasjon og verden når det gjelder utviklingen av karbonfangst, -transport og -lagring, sier energiminister Terje Aasland. 

Northern Lights-prosjektet utgjør transport- og lagringsdelen av fullskalaprosjektet for CO2-håndtering, Langskip. Staten og selskapene har delt på kostnadene, og neste år vil Langskip være i full drift når også fangstanlegget til Heidelberg Materials i Brevik blir ferdigstilt i 2025.

Karbonet som transporteres og lagres av dette anlegget, vil ha en varig positiv effekt på klimaet. Northern Lights vil hente og frakte flytende CO2 fra både Norge og Europa med skip til Øygarden i Bergen. Her vil CO2en bli transportert ut i rør 110 kilometer ut i Nordsjøen og ned i et reservoar 2600 meter under havbunnen, for trygg og permanent lagring.

I første fase er det kapasitet til å lagre 1,5 mill. tonn CO₂ per år, mens røret fra landanlegget ut til reservoaret er dimensjonert for 5 millioner tonn. Northern Lights har planer om å øke kapasiteten til 5 millioner tonn per år gjennom flere utbyggingsfaser og økende kundegrunnlag.

– Dette er en konkret løsning på et konkret problem. Vi må kutte utslipp for å nå våre forpliktelser under Parisavtalen – både her hjemme og globalt, sier energiministeren.

Les mer om CO2-håndtering og om Langskip-prosjektet: