Statsbudsjettet 2025

Et løft for beredskap og digital sikkerhet

Den nye sikkerhetspolitiske situasjonen stiller større krav til beredskap, motstandsdyktighet og digital sikkerhet. – Et styrket totalforsvar betyr en sterk og tydelig samordning mellom alle ledd i samfunnet. Regjeringen foreslår derfor et bredt løft for arbeidet med beredskap og digital sikkerhet, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Krigen i Ukraina, klimaendringer og den teknologiske utviklingen gjør det nødvendig å se på hvordan Norge innretter arbeidet med sikkerhet og beredskap. Norges motstandsevne avhenger av at nasjonale, regionale og lokale myndigheter, i tillegg private og frivillige virksomheter har kunnskap, planverk og kapasiteter som henger sammen og understøtter hverandre.

– Når alvorlige hendelser skjer kreves det rask respons, lokalkunnskap og godt samarbeid for å sikre effektiv håndtering. Ressursene må finne hverandre. Derfor foreslår regjeringen å styrke både den lokale og regionale beredskapen i statsbudsjettet, sier Mehl.

Som en følge av Russlands invasjon av Ukraina har den sikkerhetspolitiske situasjonen endret seg. Samfunnet står overfor sammensatte trusler i form av et bredt spekter av virkemidler, som påvirkningsoperasjoner, økonomiske oppkjøp av eiendom, eller sabotasje på infrastruktur.

 – Kommunene har alltid hatt viktige samfunnssikkerhetsoppgaver, for befolkning og lokalsamfunn, og som lokal fagmyndighet, Når det skjer hendelser som setter den kommunale beredskapen på prøve, er det viktig at staten stiller opp for å bistå, veilede og støtte kommunen i beredskapsarbeidet. Derfor styrker regjeringen kapasiteten med 34 millioner til dette målretta tiltaket gjennom statsforvalterne. Dette vil styrke kommunenes beredskapsarbeid, og vi følger opp Totalberedskapskommisjonens anbefaling, sier Mehl.  

Regjeringen setter også av 2 millioner til et pilotprosjekt for å styrke totalforsvaret, beredskapen og den sivile motstandskraften i Finnmark. Piloten er et samarbeid mellom Statsforvalteren i Troms og Finnmark, Forsvaret og Finnmark politidistristrikt. Gjennom prosjektet får blant annet ungdom i Finnmark opplæring i samfunnssikkerhet og beredskap. 

Omfanget av cyberangrep har økt betydelig de siste årene. Trusselaktører tar stadig nye virkemidler i bruk, og angrepene rettes nå mot virksomheter som ikke tidligere har vært rammet. Regjeringen setter av 34 millioner til NSM for bedre å kunne forebygge, avdekke og håndtere disse cyberangrepene.  

Regjeringen prioriterer å:

  • Bevilge 34 millioner til å bistå, veilede og støtte kommunene i beredskapsarbeidet, gjennom statsforvalterne.
  • Styrke Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) med 42 millioner kroner, som skal legge til rette for økt nordisk-baltisk cybersikkerhetssamarbeid, økt evne til å forebygge og håndtere alvorlige cyberhendelser, samt økt evne til å gi råd, støtte og veiledning.
  • Øke tilskuddet til de frivillige aktørene i redningstjenesten med seks millioner kroner