Et mer effektivt bortvisningsregelverk
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet
Pressemelding | Nr: 5 – 2018 | Dato: 25.01.2018
Justis- og beredskapsdepartementet foreslår å endre regelverket for bortvisning av asylsøkere som har fått avslag. Forslaget er ment å forenkle og effektivisere saksbehandlingen i asylsaker.
– I dag må utlendingsmyndighetene gjøre en del ekstravurderinger som ikke har betydning for asylsaken for å kunne fatte et vedtak om bortvisning. Det fører til at saksbehandlingen tar lenger tid. Det er helt unødvendig. Ved å forenkle regelverket slik som vi nå foreslår, kan saksbehandlingen i Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda effektiviseres sammenliknet med i dag, sier justis-, beredskap- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (FrP).
UDI antar at tiden de bruker på vurderinger knyttet til tilleggsvedtak og registreringer, utgjør en fjerdedel av den totale tidsbruken til vedtaksfattingen i for eksempel en Dublin-sak.
– Ved å forenkle regelverket kan saksbehandlerne bruke mindre tid per sak, tid som kan brukes til å behandle flere tilsvarende saker i det samme tidsrommet. Dette fører til sparte saksbehandlingsutgifter, og bedre ressursutnyttelse i forvaltningen, sier statsråden.
Forslaget fra departementet innebærer at det inntas én felles bortvisningshjemmel i et nytt ledd i utlendingsloven § 17 for alle saker hvor en utlending har fått avslag på søknad om beskyttelse etter § 28, og heller ikke har fått oppholdstillatelse etter § 38. Som en følge av denne endringen foreslås det også noen endringer i utlendingsforskriften.
– Forslaget vi sender på høring vil føre til at flere personer enn i dag vil få et bortvisningsvedtak samtidig med avslaget på asylsøknaden, men det vil ikke ha noen betydning for selve vurderingen av beskyttelsesbehovet, sier Listhaug.
Høringsfristen i denne saken er 30. april 2018.