Etablering av ny, nasjonal kompetansetjeneste

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Kompetansetjenesten skal bidra til å bedre kompetansen og kunnskapen rundt sykdommene endometriose og adenomyose, og blir etablert på Oslo universitetssykehus (OUS).

– Kvinner med sykdommene endometriose og adenomyose må få bedre hjelp. Jeg er derfor fornøyd med at det nå kommer på plass en nasjonal kompetansetjeneste for disse pasientene, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Bakgrunnen for kompetansetjenesten er at kunnskapsnivået blant helsepersonell og spesialister er svært varierende, noe som fører til problematiske kvalitetsforskjeller i behandlingen av pasientene. Det er et sentralt mål for nasjonale kompetansetjenester i spesialisthelsetjenesten å bygge opp kompetanse i alle helseregioner, slik at det etableres faglige nettverk som på sikt kan overta og videreføre dette arbeidet lokalt. Kompetansetjenesten etableres for en tidsperiode på ti år.

– Kompetansetjenesten er svar på oppdraget jeg gav de regionale helseforetakene i 2023 om å utrede hvordan kompetansen om endometriose og adenomyose kan styrkes regionalt og nasjonalt, sier Kjerkol.

Oppdraget fulgte etter at Helse- og omsorgsdepartementet fikk rapporten «Tiltak for å forbedre tilbudet til kvinner med endometriose» fra Helsedirektoratet (Hdir) i 2022. Der anbefalte Hdir blant annet at de regionale helseforetakene samarbeider om å opprette en nasjonal kompetansetjeneste for endometriose og adenomyose. 

– Helseregionene har i tillegg fått i oppdrag å utrede behovet for å sentralisere behandlingen av de mest avanserte tilfellene av endometriose og opprettelse av regionale tverrfaglige behandlingstjenester for endometriose og adenomyose. Dette arbeidet vil, sammen med oppdragene jeg har gitt Helsedirektoratet på området, få stor betydning for tilbudet til kvinner med endometriose, avslutter Kjerkol.

Kompetansetjenesten skal etableres i løpet av 2024.

Mer informasjon: