EU-kommisjonen inviterer til innspill til endringer i bankkrisehåndterings- og innskuddsgarantiregelverket

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

EU-kommisjonen la 18. april 2023 frem flere forslag som skal styrke regelverket for krisehåndtering av banker og innskuddsgarantiordninger. Det er åpent for å gi innspill frem til behandlingen av forslagene i EUs råd og Europaparlamentet. Finansdepartementet oppfordrer norske interessenter til å gi innspill innen fristen 16. juni.

Kommisjonens forslag omfatter endringer i fire rettsakter:

  • Direktiv 2014/49 (innskuddsgarantidirektivet/DGSD)
  • Direktiv 2014/59 (krisehåndteringsdirektivet/BRRD)
  • Forordning 806/2014 (Single Resolution Mechanism/SRM)
  • MREL-reglene i direktiv 2014/59 og forordning 806/2014, senest endret ved forordning 2022/2036

Innskuddsgarantidirektivet og krisehåndteringsdirektivet omtales ofte samlet som CMDI-regelverket («crisis management and deposit insurance framework»). EUs Single Resolution Mechanism er en del av EUs bankunion, og ikke direkte relevant for Norge som EØS/EFTA-stat. SRM-forordningen fra 2014 er derfor ikke tatt inn i EØS-avtalen. Innskuddsgarantidirektivet fra 2014 er ikke tatt inn i EØS-avtalen, bl.a. fordi den norske innskuddsgarantiordningen dekker innskudd opptil 2 millioner kroner, mens de harmoniserte EU-reglene er utformet slik at dekningen gjelder innskudd opptil 100 000 euro. Norsk rett er i overenstemmelse med de øvrige reglene i innskuddsgarantidirektivet. Krisehåndteringsdirektivet fra 2014 er tatt inn i EØS-avtalen og gjennomført i norsk rett. Forordning 2022/2036 («daisy chain») er ennå ikke tatt inn i EØS-avtalen. Tidligere MREL-regelverk er tatt inn og gjennomført i norsk rett.

Om forslagene

Kommisjonens forslag til endringer innebærer blant annet:

  • Flere banker skal bringes inn under krisehåndteringsregimet. Det foreslås bl.a. endringer i hvordan vurderingen av «allmenn interesse» skal foretas med det formål at flere små og mellomstore banker skal krisehåndteres i stedet for å avvikles under offentlig administrasjon.
  • Utvidet adgang til å bruke innskuddsgarantimidler til preventive og alternative tiltak, inkludert adgang til å bruke innskuddsgarantimidler til såkalt intern oppkapitalisering. Samtidig foreslås det å fjerne superpreferansen for garanterte innskudd, slik at alle innskudd skal ha lik prioritet foran øvrige usikrede kreditorer.
  • Mer harmonisering av nasjonale regelverk mht. hvilke innskudd som er dekket. Innskuddsgarantien foreslås utvidet til å omfatte innskudd fra det offentlige og klientkonti. I tillegg foreslår kommisjonen å presisere reglene om høyere garanti ifm. livsløphendelser som f.eks. kjøp og salg av boligeiendom, forsikringsutbetalinger etc., og at EUs garantinivå videreføres på 100 000 euro.

Innspill

Forslagene er lagt ut i EU-kommisjonens høringsportal. EU-kommisjonen vil lage et sammendrag av innspillene som inngis og presentere disse for Parlamentet og Rådet. Frist for å gi innspill i høringsportalen er 16. juni 2023, og Finansdepartementet oppfordrer norske interessenter til å gi innspill på relevante deler av forslagspakken via EU-kommisjonens nettsider.

Dersom det er forhold av særlig betydning for norske interesser som Finansdepartementet bør være oppmerksom på, ber departementet om innspill innen 1. juni 2023. Departementet tar dessuten gjerne imot kopi av innspill fra norske interessenter. Innspill sendes på e-post til postmottak@fin.dep.no. Merk oversendelsen med saksnummer 23/2147.

Les mer: