Europakommisjonen foreslår nye tiltak for å redusere matavfall og matsvinn

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Europakommisjonen har lagt fram forslag til nye tiltak for å redusere matavfall og matsvinn. Tiltakene vil bidra til en mer effektiv bruk av naturressurser og en ytterligere reduksjon av klimagassutslipp.

Rettslig bindende mål

Kommisjonen foreslår å sette rettslig bindende mål om at medlemslandene innen 2030 skal redusere matavfall og matsvinn med 10 % i prosessering og produksjon og med 30 % samlet i detaljhandel og forbrukerledd (restauranter og husholdninger). Medlemsstatene kan selv velge de tiltakene som egner seg best for å nå disse målene.

Resultatene av den første felles overvåkingen av matavfallsnivåene som ble utført i 2020 vil være et utgangspunkt for å vurdere framdriften. For land som har iverksatt tiltak før 2020 kan et tidligere referanseår vurderes. Innen utgangen av 2027 vil EU evaluere framdriften og muligheten for å endre tiltak dersom EU kan bidra enda mer globalt.

Hver innbygger kaster 131 kg

Nesten 59 millioner tonn mat (131 kg/innbygger) med en estimert markedsverdi på 132 milliarder euro kastes hvert år. Omtrent halvparten av matavfallet kommer fra husholdninger. Å redusere mengden matavfall og matsvinn sparer mat til menneskelig konsum og bidrar dermed til matsikkerhet, det reduserer kostnader hos bedrifter og forbrukere (en husholdning på 4 personer vil i gjennomsnitt spare ca. 400 euro per år hvis matavfallet reduseres i tråd med forslaget) og det reduserer miljøpåvirkningen av matproduksjon og -konsum. Matavfall og matsvinn står for 252 millioner tonn CO2-ekvivalenter eller omtrent 16 % av de totale klimagassutslippene fra EUs matsystem.

Skrevet av Matråd ved EU-delegasjonen i Brussel, Stein Ivar Ormsettrø.

Tilbakemeldingsskjema

Fant du det du lette etter?

Tusen takk for ditt svar!

Det er ikke deg, det er oss.

Det oppsto en uventet feil med serveren. Prøv igjen senere.