Europakommisjonen: Forslag til nytt regelverk for genredigering
Nyhet | Dato: 02.08.2023 | Landbruks- og matdepartementet
Europakommisjonen har foreslått nytt regelverk for genredigerte plantevekster etter at en kommisjonsstudie konkluderte med at nåværende GMO-regulering ikke er egnet til formålet.
De nye genteknikkene gir ofte ikke større endringer i genmaterialet enn konvensjonell avl, men de kan raskere gi bedre sorter med økt motstand mot skadedyr, plantesykdommer og mot virkningene av klimaendringer, enn konvensjonelle avlsteknikker. De kan også gi grønnsaker med bedre næringsinnhold, kan bidra til sunnere kosthold og mer bærekraftige matsystemer.
Omsettes uten særskilt risikovurdering
Europakommisjonen har presentert et forslag til et nytt regelverk om genredigerte plantevekster. De foreslår at mat og fôr produsert fra genredigerte planter skal kunne omsettes på EU-markedet uten særskilt risikovurdering av mulige helse- eller miljøeffekter som kreves av andre genmodifiserte organismer, hvis plantevariantene også kan forekomme naturlig, eller som et resultat av konvensjonell avl. Dersom plantevariantene ikke anses å kunne forekomme naturlig, eller som et resultat av konvensjonell avl, vil de omfattes av GMO-regelverket.
Sentralt register
Produktene skal notifiseres i et sentralt register, men med unntak av frøpakninger, er det ikke krav til særskilt merking. I henhold til forslaget blir genredigerte planter ikke tillatt i økologisk produksjon.
Forslaget gjelder kun planter produsert ved målrettet mutagenese og cisgenese og deres mat- og fôrprodukter. Målrettet mutagenese fører til mutasjoner i genomet uten innsetting av fremmed genetisk materiale, mens cisgenese er innsetting av genetisk materiale i en mottakerorganisme fra en kryssbar art.
Det forenklede regelverket gjelder ikke planter med genetisk materiale fra en ikke-kryssbar art (transgenese). Planter produsert med slike teknikker forblir underlagt de eksisterende reglene for genmodifiserte organismer.
Mer klimabestandige, mer motstandsdyktige mot skadedyr og krever mindre gjødsel og plantevernmidler
I følge Europakommisjonen vil de nye reglene føre til økt innovasjon og bærekraft ved å utvikle plantesorter som er mer klimabestandige, mer motstandsdyktige mot skadedyr og som krever mindre gjødsel og plantevernmidler. Plantevariantene kan også gi høyere avling, ha bedre næringsinnhold og de kan bidra til mindre matavfall. De nye avlsteknikkene gir nye varianter mye raskere, mer presist og mer effektivt.
Uenighet blant medlemslandene
Det er uenighet blant medlemslandene når det gjelder hvilke typer modifisering av planter som skal omfattes av regelverket, og hvilken type vurderinger som skal utføres.
Det er også uenighet mellom partigruppene i Europaparlamentet. De Grønne og Sosialdemokratene har en føre-var tilnærming, mens European Peoples Party støtter forslaget som de mener vil bidra til innovasjon og økt matproduksjon i Europa.
Mange organisasjoner er positive til Europakommisjonens forslag, mens andre er svært negative.
Europakommisjonens forslag skal nå behandles av Europaparlamentet og av medlemslandene i Rådet før endelig regelverk eventuelt vedtas.