Fangst av kongekrabbe i 2025
Pressemelding | Dato: 17.12.2024 | Nærings- og fiskeridepartementet
Nærings- og fiskeridepartementet har vedtatt regulering av fangst av kongekrabbe i kvoteregulert område i 2025. Reguleringen fra inneværende år blir i hovedsak videreført.
– Kongekrabben har over mange år bidratt til stor verdiskaping i Øst-Finnmark og ringvirkninger utover i landsdelen. Reguleringen av kongekrabbe blir i hovedsak videreført i 2025, og endringene fra 2024 til 2025 gjelder kun størrelsen på avsetningene, som øker noe når totalkvoten øker, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss.
- Det er fastsatt en totalkvote for hannkrabber på 1510 tonn.
- Det er fastsatt en totalkvote for hunnkrabber på 60 tonn.
- Av totalkvoten hannkrabber er det avsatt 15 prosent til skadd krabbe.
- Fredningsperioden videreføres fra 1. mars til 30. april.
- Tillatt bifangst for fiske med bunngarn eller bunnline på 2 prosent blir videreført i 2025.
- Omsetningskravet på 200 000 kr for full kongekrabbekvote blir videreført i 2025.
Kvoter og avsetninger
Totalkvoten er allerede fastsatt til 1510 tonn hannkrabber og 60 tonn hunnkrabber i 2025. Av totalkvoten er det i tillegg avsatt 1 tonn hannkrabbe til fritidsfiske, 8 tonn til forskning og 13 tonn til turistfiske- og reiselivsbedrifter. Det er avsatt 70 tonn til bifangst i fiske med bunngarn og bunnline. I tillegg er det satt av 10 tonn til videreføring av ungdomsfangstordningen. Mars og april måned vil fortsatt være stengt for fangst av kongekrabbe av hensyn til kongekrabbens skallskifte, men aktivitet fra reiselivsbedrifter er unntatt fordi det skjer i avgrenset omfang. Det er i tillegg vedtatt kortvarige perioder med stenging for å legge til rette for forskningstokt i og utenfor det kvoteregulerte området. Også her er det gjort unntak for aktivitet fra reiselivsbedrifter.
- Vi ønsker å videreføre reguleringsopplegget med de endringene som ble gjort i fjor for å se hvilken virkning både bifangstordningen og fredningsperioden kan ha over tid, sier fiskeri- og havministeren.
Kvotemodellen
Kvotemodellen har vært omdiskutert helt siden den ble innført. Den har ikke virket etter hensikten, blant annet fordi det har blitt åpnet for flere deltakere i fangsten og trinnene i modellen ikke har blitt justert slik intensjonen med modellen var. Fiskeridirektoratet foreslo en opptrappingsplan av kvotemodellen i høringen for reguleringen for 2025.
- Jeg har besluttet at det ikke skal gjøres endringer i kvotemodellen nå, men at vi skal ta med oss innspillene i høringen og ta en grundig vurdering av hele modellen før vi foreslår endringer. Omsetningskravet blir derfor videreført på samme nivå i 2025 som tidligere år, sier fiskeri- og havministeren.