Får ekspertvurdering om KI-trusler før valget
Nyhet | Dato: 28.11.2024 | Kommunal- og distriktsdepartementet
«Supervalgåret» 2024 går mot slutten, og Norges valgår nærmer seg. Fredag 22. november fikk kommunalminister Erling Sande en orientering om hvordan kunstig intelligens har preget valgene i ulike land, og hva vi skal være oppmerksomme på.
Kunstig intelligens blir stadig mer utbredt og lettere tilgjengelig. Brukt på feil måte kan det true både troverdigheten til demokratiet og valggjennomføringen.
Før sommeren satte regjeringen ned en hurtigarbeidende ekspertgruppe, som har fått i oppdrag å se på hvordan kunstig intelligens kan påvirke valg. Ekspertgruppa skal på nyåret overlevere sin rapport til kommunal- og distriktsministeren, som har det øverste ansvaret for gjennomføring av valg i Norge.
2024 har vært verdenshistoriens største valgår, men valg i blant annet Frankrike, India, USA, EU, Storbritannia og Indonesia. Samtidig har kunstig intelligens og nye kraftige verktøy som kan produsere tekster og realistiske lydklipp, bilder og videoer, bredt om seg. Det kan utgjøre en trussel mot troverdigheten til både nyheter, offentlig informasjon og politiske kandidater, fordi det kan så tvil om hva som er sant og ekte.
− Vi har satt ned denne ekspertgruppa for at vi skal være forberedt på hvordan teknologien kan prege valg og samfunnet. Selv om det virker som at kunstig intelligens ikke har påvirka utfallet av valgene hittil, betyr ikke det at vi kan se bort fra problemstillingen. Da er det viktig at vi har kunnskap om, og er bevisste på, hvordan teknologien kan bli brukt, sier Sande.
Samler erfaringer fra andre land
I dag har kommunal- og distriktsminister Erling Sande fått en første orientering om hvilken betydning kunstig intelligens har hatt i «supervalgåret 2024» av Niels Nagelhus Schia, som lederekspertgruppen om KI og valg.
− Det vi har sett når vi har vært ute og samla inn informasjon, er at dommedagsprofetiene ikke har slått til. Men vi må ikke senke garden av den grunn. Teknologien er ny, og vi kjenner ikke potensialet fullt ut. I tillegg går utviklingen av kunstig intelligens svært fort, sier Schia.
I tillegg til å samle erfaringer fra mange av landene som har gjennomført valg det siste året, har utvalget hatt og skal ha flere innspillsmøter her hjemme. Alle politiske partier er også invitert til å komme med sine innspill. Ekspertgruppen skal fremover analysere funnene og vurdere hvilken betydning KI kan ha for valg i en norsk kontekst, og på bakgrunn av det anbefale mulige tiltak.
Ekspertgruppen skal levere sine anbefalinger over jul. Dette vil gi kunnskap og råd som blir viktige for å sikre trygg gjennomføring av stortingsvalget i Norge i september 2025.
Flere tiltak
I tillegg til rapporten om kunstig intelligens og valg, har departementet inngått en langsiktig avtale med Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), som skal kartlegge utenlandsk påvirkning av valg.
Regjeringen har satt ned en tverrdepartemental arbeidsgruppe, som jobber med å samordne tiltak for å øke motstandsdyktigheten mot uønsket påvirkning fra utlandet før valget. Gruppa har jobba med dette siden 2019. Både rapporten fra ekspertgruppa og rapportene fra FFI blir fulgt opp av den tverrdepartementale gruppa, slik at vi sikrer at vi har relevante tiltak i alle sektorer.