Felles erklæring om den nordiske modellen

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Under det norske formannskapet 2022 i Nordisk ministerråd for arbeid ble ministrene enige om en felles erklæring om hvordan endrede arbeidsforhold må møtes med tiltak. - For å sikre arbeidstakeres rettigheter og unngå uthuling av arbeidsgiveres ansvar kreves en tydelig politisk respons både på nasjonalt og europeisk nivå, sier arbeids og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen.

I flere år har vi sett fremvekst av nye tilknytningsformer for arbeid og utradisjonelle måter å organisere arbeidet på. Dette er en felles utfordring, både på nasjonalt og europeisk nivå.

Nå har arbeidsministrene i de nordiske landene oversendt en felles erklæring til EU-kommisjonen.

– Den nordiske arbeidslivsmodellen bygger på faste ansettelser direkte i virksomhetene og et organisert arbeidsliv. Viktig regelverk i arbeidslivspolitikken fastsettes på europeisk nivå. Vi må unngå at rettighetene i arbeidslivet settes under press av nye måter å organisere virksomheter på, for eksempel gjennom digitale plattformer. På vegne av de nordiske ministrene har jeg uttrykket vårt ønske om videre samarbeid om disse viktige sakene, sier Mjøs Persen.

De nordiske ministrene understreker i erklæringen at store endringer i arbeidsmarkedet ikke må føre til at en aksepterer svekkelse av vernet for arbeidstakere eller økende omgåelser av reglene ved bruk av selvstendige i stedet for å ansete dem som arbeidstakere. Dette gjelder både for digitale plattformarbeidere og ordinære yrker på arbeidsmarkedet.

– Vi bør heller ikke tillate forretningsmodeller som gjør det mulig å unngå juridiske forpliktelser som arbeidsgivere. Dette gjelder både for digitale plattformarbeidere og ordinære yrker på arbeidsmarkedet.

Les hele felleserklæringen her: Joint Nordic Declaration - policy response to changing labour relations (PDF)