JEF-landene står sammen om økt støtte til Ukraina

16. og 17. desember deltok statsminister Jonas Gahr Støre på toppmøte i Joint Expeditionary Force (JEF) i Tallinn.

Bilde av deltakerne i JEF 2024-møtet i Tallinn. Står mot en blå bakvegg med JEF-logo.
Tallinn, 16. desember 2024. Foto: Joint Expeditionary Force

Lederne fra JEF-landene Storbritannia, Danmark, Estland, Finland, Island, Latvia, Litauen, Nederland, Sverige og Norge deltok på toppmøtet.

I løpet av toppmøtet ble felles utfordringer og trusler som cyberangrep, forsvarsutgifter, hybrid krigføring, russisk militær aktivitet i nordområdene og Nord-Atlanteren drøftet.

– JEF bidrar til sikkerhet og stabilitet i Europa, er en god førsterespons i kriser og styrker NATOs forsvar. JEF er også en viktig arena for viktige sikkerhetspolitiske diskusjoner med våre nærmeste allierte, sier Jonas Gahr Støre.

Den russiske invasjonen av Ukraina og videre støtte til Ukraina var et sentralt tema under JEF-møtet.

– Ved å kombinere militær koordinering, industrisatsing, økonomisk og politisk hjelp, kan JEF bidra til avskrekking og støtte Ukraina i deres frihetskamp, sier Støre.

Om Joint Expeditionary Force 

JEF er et rammeverk for nært samarbeid mellom nordeuropeiske land. Samarbeidet i JEF bidrar til transatlantisk byrdefordeling, styrker felles sikkerhet i våre nærområder, og bygger opp under vår felles forsvarsevne. 

Forholdet til NATO er sentralt, og samarbeidet i JEF er komplementært til samarbeidet i NATO. JEF er en fleksibel styrke som kan settes hurtig inn ved behov, og bidra i tillegg til eller sammen med NATO.