Fellingstillatelse på bjørn i Trøndelag

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Klima- og miljødepartementet gir tillatelse til felling av bjørnebinne med to unger i Snåsa og Steinkjer kommuner i Trøndelag. Felingen skal skje i regi av Statens naturoppsyn (SNO).

- Å fatte dette vedtaket om å tillatelse felling av binne med to unger i Snåsa og Steinkjer kommuner har vært krevende. Jeg har i denne saken lagt mest vekt på den store skadebelastningen over flere år for flere berørte saueeiere i området. Også i år har skadene fra bjørnebinna være betydelige, og potensialet for framtidige skader i år er stort, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

Det har over flere år har vært store skader på sau fra denne aktuelle binna i det beiteprioriterte området i Roktdalen i Snåsa kommune i Trøndelag. Det ble både i 2021 og 2022 gitt fellingstillatelse på bjørn i området og det ble gjort aktive forsøk på å ta ut nettopp denne binna på grunn av dokumentert skadehistorikk. Også i år befinner binna seg i dette beiteprioriterte området, og har gjort betydelig skade på sau. Skadepotensialet videre utover i beitesesongen er også stort.

Det er fortsatt tidlig i beitesesongen og andre mulige tiltak er derfor ikke funnet å være aktuelle. Statens naturoppsyn (SNO) har fått oppdraget med å felle binna med unger da dette er et særskilt krevende oppdrag, ikke minst ut fra et dyreetisk perspektiv.

- Jeg er opptatt av at vi skal nå bestandsmålet for bjørn i region 6 (Trøndelag og Møre og Romsdal) og nasjonalt. Denne fellingstillatelsen vil kunne forsinke oppnåelsen av bestandsmålet. Vi har derfor vurdert alternative tiltak, inkludert flytting av binna med unger inn i bjørneprioritert område. Ut fra faglig råd fra Miljødirektoratet har jeg kommet til at flytting i denne saken ikke er forsvarlig av praktiske og dyrevelferdsmessige grunner, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

Regjeringen er opptatt av å føre en rovviltpolitikk basert på den todelte forvaltningen. Dette innebærer balansering av ulike hensyn, og i denne saken har hensynet til en tydelig soneforvaltning veid tungt. 

Ut ifra bestandssituasjonen for bjørn både nasjonalt og i region 6 (Trøndelag og Møre og Romsdal) er det viktig å ta vare på reproduserende bjørnebinner. Slik forvaltningsområdet for bjørn i region 6 er utformet vil det være svært vanskelig med stabil oppnåelse av det regionale bestandsmålet over tid innenfor området. Departementet vil derfor ha en dialog med nemnda i region 6, for å få avklart hvordan regionen på sikt kan nå det regionale fastsatte bestandsmålet for bjørn.

Les vedtaket her.

Tilbakemeldingsskjema

Fant du det du lette etter?

Tusen takk for ditt svar!

Det er ikke deg, det er oss.

Det oppsto en uventet feil med serveren. Prøv igjen senere.