Finansdepartementet gir ut bok om Arendalskrakket og norsk bank- og pengevesen på 1800-tallet

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

«Norsk bank- og pengevesen 1816–1892 – Arendalskrakket i bankhistorisk lys» er en fortsettelse av «Finansdepartementet 200 år – Norsk økonomi fra bankerott til overskudd» – boken Finansdepartementet ga ut i forbindelse med grunnlovsjubileet i 2014.

I oppfølgerboken blir man kjent med historien om norsk bank og kredittvesen i perioden 1816–1892. Den forteller om utviklingen av et differensiert og funksjonsdyktig kredittsystem, og det finmaskete samspillet mellom Norges Bank, Finansdepartementet og bankene.

Bokomslag
SAMTALE MED FINANSMINISTEREN I 1883: Bokomslaget viser finansminister Henrik Helliesen som har malt seg selv (stående til høyre) i samtale med ekspedisjonssekretær Herman Reimers i Dronningensgate 15 i Oslo. På veggen henger maleri av fire finansministre før 1884: Herman Wedel Jarlsberg, Jonas Collett, Jørgen Herman Vogt og Otto Vincent Lange. Foto: Oslo Museum

En særlig hendelse som blir lagt vekt på er den dramatiske historien om bankkrakket i Arendal i 1886, som ble utløst da Arendals Privatbank gikk konkurs.

Konkursen utløste et konkursskred som preget regionen i årtier. Boken forteller hvordan et slikt krakk kunne skje – om de gale og kloke valgene som ble tatt før og etter krisen.

Bilde av til boklansering
SAMTALE MED FINANSMINISTEREN I 2022: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum i samtale med bokredaktør Roar Snedkerud, avfotografert i G-blokken. I bakgrunnen henger anegalleriet med bilder av tidligere statsråder. Foto: Kenneth Hætta/Finansdepartementet

Redaksjonskomiteen har bestått av Roar Snedkerud, Karsten Alnæs, Johs. G. Torstveit, Øystein Løining og Morten Brøten.

Boken er den siste i en triologi fra departementet og er kun tilgjengelig digitalt.

Last ned bøker fra Finansdepartementet: