Flere ungdommer kan få lærlingkvote i 2023

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

Regjeringen gjør det enklere for ungdommer å få tildelt lærlingkvoter i fiskerinæringa.

– Regjeringen vil gi flere ungdommer en vei inn i fiskerinæringa. Derfor endrer vi ordningen med lærlingekvoter slik at flere får muligheten til å skaffe seg lærlingkvote, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran. 

Falt utenfor

Med dagens system går lærlinger med alternative utdanningsløp innen fiske og fangst glipp av muligheten til å få lærlingkvote. Da lærlingkvoteordningen ble evaluert i 2021, meldte flere høringsinstanser tilbake at kriteriene for å få tildelt lærlingkvoter var for rigide. Endringen som er foreslått vil fange opp kandidater som normalt vil falle utenfor, og ordningen blir åpnet opp slik at personer som har godkjent lærekontrakt innenfor faget fiske og fangst også kan få tildelt lærlingkvote.

Les forskriften her: J-287-2022 (fiskeridir.no)

Samme muligheter

– Vi har lyttet til høringsinstansene: Reglene var for strenge og førte til at for mange falt utenfor ordningen. Nå gir vi ungdommer som velger alternativ opplæring samme muligheter som ungdommer som velger tradisjonell opplæringsvei gjennom naturbruk eller fiske og fangst, sier Skjæran.

Flere mulige justeringer

Regelverket knyttet til lærlinger generelt har endret seg mye siden ordningen med lærlingkvoter ble innført i 2014. Nærings- og fiskeridepartementet ber derfor også Fiskeridirektoratet gjennomgå regelverket på lærlingkvoter for å se om det er behov for andre justeringer og oppdateringer.

Fakta: 

En lærlingkvote tildeles direkte til eleven som skal ut i praksis på en fiskebåt. Formålet er å bidra til at flere rederier tar om bord lærlinger og at det skal være enklere å få lærlingplass. Frem til nå har lærlingkvoter kun blitt tildelt elever som har gått grunnkurs naturbruk og VK1 i fiske og fangst. De to siste årene er man lærling og får tildelt lærlingkvoter. Per 6. desember er det tildelt 271 lærlingkvoter for 2022, opp fra 215 i 2021.