Statsbudsjettet 2025

Foreslår å øke bevilgningen til ressurs- og miljøkartlegging av havbunnsmineraler

Regjeringen vil legge til rette for at norske havbunnsmineraler skal kunne utnyttes forsvarlig, bærekraftig og lønnsomt. Det er behov for mer kunnskap om mineralressursene, om miljøforholdene i de norske dyphavsområdene, og om regionale og lokale strømforhold. Regjeringen foreslår derfor å bevilge 150 millioner kroner til forvaltningen av havbunnsmineraler, herunder ressurs- og miljøkartlegging.

Bærekraftig utnyttelse av havbunnsmineraler: Regjeringen vil legge til rette for forsvarlig, bærekraftig og lønnsom utnyttelse av norske havbunnsmineraler, og det er behov for mer kunnskap om mineralressurser og miljøforhold i dyphavsområdene.

Økt bevilgning til kunnskapsinnhenting: Regjeringen foreslår å bevilge 150 millioner kroner til forvaltning av havbunnsmineraler, inkludert ressurs- og miljøkartlegging. Dette innebærer en økning på 120 millioner kroner til Sokkeldirektoratet for innsamling av blant annet seismiske data og miljødata.

Åpning av områder for mineralvirksomhet: Tidligere i år ble områder i Norskehavet og Grønlandshavet åpnet for mineralvirksomhet. Mer kunnskap må innhentes før utvinning kan tillates.

Forskning og samarbeid med institusjoner: Regjeringen vil styrke kunnskapsgrunnlaget gjennom samarbeid med fagmiljøer som Universitetet i Bergen, Universitetet i Tromsø og Havforskningsinstituttet. I tillegg kartlegger Mareano-programmet miljøforhold i relevante områder.

Konsesjonsrunder for mineralutvinning: Før sommeren ble forslag til utlysning av første konsesjonsrunde for havbunnsmineraler sendt på høring. Regjeringen går nå gjennom innspillene før den formelt lyser ut runden.

Oppsummeringen er laget av en KI-tjeneste fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av Energidepartementet før publisering.

– Regjeringen vil forvalte norske havbunnsmineraler på en kunnskapsbasert, skrittvis og bærekraftig måte. Sammen med privat letevirksomhet som vi legger til rette for gjennom den pågående konsesjonsrunden, vil styrket statlig innsats innenfor kunnskapsinnhenting og forsking og utvikling styrke kunnskapsgrunnlaget for forvaltningen av havbunnsmineraler. Vi foreslår derfor å øke denne satsingen i 2025 som en del av arbeidet med å legge til rette for en effektiv og skrittvis utforskning fra næringen og for å styrke kunnskapsgrunnlaget til staten, sier energiminister Terje Aasland.

Norge har lang tradisjon for en kunnskapsbasert, helhetlig og forsvarlig ressursforvaltning i havområdene. Dette vil også ligge til grunn for forvaltningen av havbunnsmineralressursene på norsk kontinentalsokkel.

Tidligere i år ble et område i Norskehavet og Grønlandshavet åpnet for mineralvirksomhet. Regjeringen mener at det er behov for mer kunnskap om ressurs- og miljøforhold i dyphavsområdene før det blir gitt tillatelse til å utvinne havbunnsmineraler i disse områdene.

Den foreslåtte bevilgningen til Sokkeldirektoratet er en økning på 120 millioner kroner og vil brukes til å samle inn blant annet multistråle ekkolodd-data, seismiske data, sensordata hentet med autonome undervannsfarkoster og prøvetakning med fjernstyrt undervannsfarkost.

I forbindelse med ressurskartleggingstoktene skal det også samles inn miljødata i åpningsområdet. Det skjer i samarbeid med relevante fagmiljø, blant annet universitetene i Bergen og Tromsø. Det vil også bli gitt et oppdrag til Havforskningsinstituttet om å styrke kunnskapen om havstrømmer. I tillegg kartlegger Mareano-programmet miljøforhold i de områdene som er relevante for mineralvirksomhet.

Bakgrunn

Regjeringen la frem forslag til åpning av areal og forvaltningsstrategien for havbunnsmineraler i Meld. St. 25 (2022-2023) Mineralverksemd på norsk kontinentalsokkel – opning av areal og strategi for forvaltning av ressursane.

Et bredt flertall på Stortinget ga i januar i år sin tilslutning til regjeringens forslag om å åpne et område på norsk kontinentalsokkel for havbunnsmineralvirksomhet og hovedlinjene i forvaltningsstrategien. På bakgrunn av dette ble et område i Norskehavet og Grønlandshavet formelt åpnet for mineralvirksomhet i Kongen i statsråd 12. april i år.

Før sommeren sendte departementet forslag til utlysning av første konsesjonsrunde for havbunnsmineraler på offentlig høring, med frist 26. september. Departementet går nå gjennom høringsinnspillene, og vil deretter lyse ut konsesjonsrunden.