Forhandlinger med EU om gjensidig godkjenning av beskyttede betegnelser
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 21.06.2013
I Norge er det en jevnt økende vekst i markedet for mat med lokal forankring og særpreg. Regjeringen stimulerer til denne utviklingen gjennom en rekke tiltak hvorav merkeordningene er en viktig del. Merkeordningene gir beskyttelse og eierskap for produsentene og bidrar til å øke verdien av produktene.
På møte med EU-kommisjonen 20. juni 2013, ble det signalisert at Norge er positive til å gå i gang med forhandlinger med EU om gjensidig godkjenning av beskyttede betegnelser for næringsmidler.
Dette er en oppfølging av avtalen med EU om handel med landbruksvarer etter EØS-avtalens artikkel 19, som ble iverksatt 1. januar 2012. I følge avtalen skal EU og Norge se på mulighetene for et utvidet samarbeid om geografisk opprinnelsesmerking av næringsmidler mellom Norge og EU.
Beskyttelse mot kopiering
- Lokal forankring er viktig for matvarer både i Norge og i EU, og vil bli det i enda større grad framover i tid, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum. Beskyttelse mot kopiering er viktig både for norske produsenter og norske forbrukere. Gjensidig godkjenning på dette området er et godt eksempel på nyttig tosidig samarbeid utenfor EØS-avtalens virkeområde, sier Vedum.
- Avtalen vil gi sjømatnæringen mulighet til å få geografisk beskyttelse for sine produkter også i EU, uten at de må søke om særskilt godkjenning slik de må i dag. Det er svært positivt for norsk sjømatnæring, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.
Lovbeskyttelse
Beskyttede Betegnelser er en offentlig merkeordning som gir en lovbeskyttelse av visse tradisjonsrike navn på næringsmidler, basert på geografisk forankring og tradisjon. Dette er en nasjonal merkeordning som ikke er en del av EØS-avtalen.
Merkeordningen skal hindre ulovlig kopiering og etterligning av produktnavn. Den skal også bidra til økt næringsutvikling og verdiskapning, i tillegg til utvikling av matmangfold og lokal mat med særpreg. I tillegg skal forbrukerne få en pålitelig informasjon om produktenes opprinnelse og særpreg.
- Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis
- Eplejuice frå Hardanger
- Fenalår fra Norge
- Festsodd fra Trøndelag
- Fjellmandel fra Oppdal
- Gamalost frå Vik
- Gulløye fra Nord-Norge
- Hardangereple
- Hardangermoreller
- Hardangerplommer
- Hardangerpærer
- Høgfjellslam fra Nord-Gudbrandsdal
- Ishavsrøye Vesterålen
- Kurv frå Valdres
- Lofotlam
- Rakfisk fra Valdres
- Ringerikserter
- Ringerikspotet fra Ringerike
- Sider frå Hardanger
- Skjenning
- Tørrfisk fra Lofoten
- Villsau frå Norskekysten
- Økologisk Tjukkmjølk fra Røros
- Les mer om beskyttede betegnelser