Fornye, forsterke og forbedre:

13 grep for en mer fremtidsrettet allmennlegetjeneste og akuttmedisinsk kjede

– Allmennlegetjenesten er en hjørnestein i helse- og omsorgstjenesten. Den må fornyes, forsterkes og forbedres for å være bærekraftig og møte fremtidens behov. Det sørger vi for med den nye stortingsmeldingen, sier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre.

Torsdag 10. april la regjeringen frem sin stortingsmelding «Fornye, forsterke, forbedre. Framtidens allmennlegetjenester og akuttmedisinske tjenester utenfor sykehus.»

– Allmennlegetjenesten er en hjørnestein i helse- og omsorgstjenesten, og fastlegen er en nøkkelperson for folks tilgang til helsehjelp og helsetjenester. Det er snart 25 år siden fastlegeordningen ble innført. Det er nødvendig å modernisere ordningen og sikre at tilbudet er tilpasset fremtidens utfordringer og behov, slik at vår felles helsetjeneste forblir folks førstevalg de neste 25 årene, sier Vestre.

Rekordtall, men ikke i mål

– Vi blir flere, og vi blir eldre. Det betyr også at vi blir flere som lever lengre med sykdom. Vi må sørge for at den offentlige allmennlegetjenesten er bærekraftig, også for en fremtid med færre fagfolk per pasient og flere med sammensatte behov, sier helse- og omsorgsministeren.

Regjeringen har vært tydelig i prioritering av allmennlegetjenesten. Allmennlegeordningen er styrket med mer enn én milliard kroner.

– Det har gitt resultater i form av rekordhøy fastlegerekruttering. Fra starten av 2023 og frem til nå har over 200 000 flere innbyggere fått fast lege, og stadig færre står uten. Samtidig gjenstår det utfordringer, og disse tar vi konkrete grep for å løse med denne stortingsmeldingen, sier helse- og omsorgsministeren.

– Vi skal sørge for at fastlegeordningen fortsatt er «gullet» i vår felles helsetjeneste. Det legger vi til rette for med 13 hovedgrep, sier Vestre.

Trygghet over hele landet

Undersøkelser har vist at allmennlegetjenestene ikke i tilstrekkelig grad møter folks behov, blant annet når det gjelder tilgjengelighet. I tillegg varierer folks erfaring med fastlegen etter hvor i landet de bor. Særlig distriktskommuner har utfordringer med å rekruttere nok fastleger til å gi alle innbyggere plass på en liste med fast lege.

– Vi tar flere grep for å bedre kommunenes forutsetninger for å yte gode allmennlegetjenester, tilpasset lokale behov. Vi vil endre kompetansekravene for leger, slik at det blir lettere for kommunene å rekruttere kompetansen de trenger, sier Vestre.

– Vi vil øke aldersgrensen for leger i fastlegeordningen, og styrke kommunenes handlingsrom til å inngå nye fastlegeavtaler når en fastlege slutter og det må rekrutteres en ny.

Digitale tjenester

Regjeringen vil også stille krav til bruk og utprøving av nye digitale løsninger, blant annet ved at fastleger skal tilby timebestilling via Helsenorge.no. Det er også foreslått at fastleger skal tilby digitale konsultasjoner, inkludert video.

– Vi ønsker at det skal være like muligheter for innbyggere til å ha konsultasjoner med fastlegen på video, tekst og telefon, når henvendelsen er egnet for slik oppfølgning. Det gir en mer tilgjengelig tjeneste, og kan spare innbyggere for reiser som koster tid, penger og jobbfravær, sier Vestre.

Endret finansiering

I stortingsmeldingen presenteres også regjeringens forslag til endret finansieringsmodell for fastlegeordningen. Dette handler om å øke andelen av basistilskuddet, forenkle takstsystemet og videreutvikle pasienttilpasset basistilskudd.

– Dette er endringer som vil bedre kapasiteten, kvaliteten og tilgjengeligheten til fastlegeordningen. Det har særlig betydning for innbyggere med store og sammensatte behov. Endringene skal også understøtte god medisinsk praksis og en styrket portvaktrolle, og gjøre allmennlegetjenesten attraktiv for unge leger, sier helse- og omsorgsministeren.

Tverrfaglige fastlegekontorer

Et annet sentralt grep for regjeringen er å legge til rette for tverrfaglige fastlegekontorer. Forslaget om at oppgaver delegert fra fastlege til sykepleier kan utløse refusjon fra folketrygden er allerede sendt på høring.

– Slik legger vi til rette for at innbyggerne kan møte et bredere faglig tilbud i fastlegekontorene. Det kan også bedre samarbeid med de øvrige kommunale helse- og omsorgstjenestene. Ved å ha flere å dele arbeidsoppgavene med vil fastlegene kunne redusere arbeidsbelastningen eller øke tilgjengeligheten, sier Vestre.

De 13 hovedgrepene

For å nå målene om en framtidsrettet allmennlegetjeneste og akuttmedisinsk kjede, foreslår regjeringen 13 hovedgrep:  

  • Regjeringen vil stegvis innføre en ny finansieringsmodell for fastlegeordningen. Endringene skal bedre kapasiteten, kvaliteten og tilgjengeligheten til fastlegeordningen, særlig for innbyggere med store og sammensatte behov.
  • Regjeringen vil legge til rette for tverrfaglige fastlegekontorer med god oppgavedeling og tverrfaglig samarbeid. Ved å ha flere å dele arbeidsoppgavene med vil fastlegene kunne redusere arbeidsbelastningen eller øke tilgjengeligheten.
  • Helse- og omsorgsdepartementet har sendt på høring en modernisert fastlegeforskrift som bedre samsvarer med dagens organisering med flere kommunalt ansatte leger, og gir bedre oversikt over ansvar og oppgaver.
  • Krav til bruk og utprøving av nye digitale løsninger. Ta sikte på å forskriftsfeste at fastleger må kunne tilby timebestilling på Helsenorge, og digitale konsultasjoner, for eksempel videokonsultasjoner, og utprøving av en offentlig nettlege. Dette vil kunne øke kapasitet og tilgjengelighet samt bidra til å avlaste fastleger og legevakt.
  • Utvikle og innføre flere digitale samhandlingsløsninger som skal legge til rette for samarbeid på tvers av nivåene i helsetjenesten, at fastleger vil få tilgang til journaldokumenter fra sykehus, prøvesvar og radiologiske beskrivelser, kritisk informasjon og pasientens legemiddelliste.
  • Forsterke samarbeidet mellom helsesektoren og arbeids- og velferdssektoren gjennom forenkling av rapportering og bedre informasjonsutveksling. Dette har betydning både for arbeidsdeltakelse og utjevning av sosiale helseforskjeller.
  • Utarbeide ny strategi for helsekompetanse i befolkningen og legge til rette for enklere informasjon om frisklivs-, lærings- og mestringstilbud.
  • Innbyggerne skal få økt tilgang til digitale verktøy, og kunstig intelligens skal tas i bruk for å forenkle tilgangen til generell informasjon på Helsenorge. Helsenorge skal være en best mulig innbyggerportal.
  • Legge til rette for bedre oppfølging av barn og unge gjennom å vurdere en prøveordning med henvisningsrett for helsesykepleiere til barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk.
  • Bedre kommunenes forutsetninger for å yte gode allmennlegetjenester gjennom endring i kompetansekrav for leger. Øke aldersgrensen for leger i fastlegeordningen og styrke handlingsrom for kommunene til å inngå nye fastlegeavtaler i de tilfeller hvor rekruttering av næringsdrivende fastlege ikke er mulig.
  • Styrke pasientsikkerhet og kvalitet gjennom å utvikle verktøy for kommunene som skal legge til rette for god oppfølging, læring og forbedring.
  • Styrke den lokale akuttberedskapen ved å bre ut innovative tjenestemodeller som er utprøvd lokalt, samt ved bruk av teknologi og personell på nye måter. Helseforetak og kommuner skal gjennomgå og planlegge de akuttmedisinske tjenestene i fellesskap, slik at pasienter får forutsigbar og god hjelp når de trenger det.
  • Endre finansieringsmodellen for legevakt slik at finansierings- og sørge for-ansvaret i større grad samles hos kommunene. Det legger til rette for kommunalt handlingsrom, innovasjon og samarbeid med øvrige kommunale helse- og omsorgstjenester.
Tilbakemeldingsskjema

Fant du det du lette etter?

Tusen takk for ditt svar!

Det er ikke deg, det er oss.

Det oppsto en uventet feil med serveren. Prøv igjen senere.