Forslag til endringer i Folkehelseloven sendt på høring
Nyhet | Dato: 21.10.2024 | Helse- og omsorgsdepartementet
Regjeringen vil redusere sosiale helseforskjeller, og sender nå på høring et forslag til revidert folkehelselov som skal klargjøre roller, øke forutsigbarheten og styrke samarbeidet på tvers av forvaltningsnivåer.
– Det er fremdeles store sosiale helseforskjeller i Norge, og det må vi gjøre noe med. Noen grupper er særlig utsatt, som deler av innvandrerbefolkningen, og med disse endringene ønsker vi å tydeliggjøre rollene i arbeidet med å redusere sosiale helseforskjeller, sier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre.
For å lykkes med å redusere sosiale helseforskjeller er det nødvendig med langsiktige strategier for å fremme trygghet og livskvalitet, og for å forebygge sykdom og for tidlig død. Regjeringen sender nå på høring forslag til revidert folkehelselov, som skal klargjøre roller, gi forutsigbarhet og styrke samarbeid på tvers av forvaltningsnivåer og mellom ulike sektorer.
Å sikre helse og livskvalitet krever langsiktig innsats, der gode krefter drar sammen. Alle barn og unge har behov for samfunnsrettede tiltak som gir hjelp til å utvikle gode vaner for voksenlivet. Kommunesektoren har siden loven kom i 2012 hatt et tydelig krav om en systematikk i folkehelsearbeidet. Nå foreslår regjeringen tilsvarende krav til staten i regelverket, for å forsterke innsatsen på statlig nivå og for å gjøre staten til en enda mer forutsigbar støtte til kommunal sektor.
– Både stat og kommunesektoren vil ha stor nytte av et godt samarbeid med frivillige organisasjoner. Når vi skal forebygge ensomhet er vi avhengig av fellesskapsarenaene som lag og foreninger utgjør, sier helse- og omsorgsministeren.
Pandemien viste at smittespredning har konsekvenser langt utover infeksjoner. Koronakommisjonen pekte på at krisehåndteringen ikke i tilstrekkelig grad la vekt på de bredere helsemessige konsekvensene av selve pandemihåndteringen. Et mål med revisjonen er å løfte sammenhengen mellom smittevern, beredskap og det generelle folkehelsearbeidet, og hvordan man kan jobbe forebyggende med disse problemstillingene. Regjeringen styrker folkehelseloven som en helsesikkerhetslov. Med dette vil regjeringen sikre vi at barn og unge bedre blir ivaretatt bedre i framtidige helsekriser.
Koronakommisjonen pekte også på svakheter i den lokale beredskapen. Med dette forslaget tydeliggjør regjeringen kravene som stilles til lokal samfunnsmedisinsk beredskap.