Forsvarets økonomisenter legges til Bergen og Indre Troms
Nyhet | Dato: 30.03.2023 | Forsvarsdepartementet
Forsvaret får nytt økonomisenter. Ny organisering av økonomifunksjonen skal legge til rette for helhetlig styring av Forsvaret, god økonomistyring og internkontroll, og helhetlige konsekvensvurderinger. Forsvarssjefen har ønsket å endre organiseringen av Forsvarets økonomifunksjon for å spare penger og fordi økonomimiljøene har vært fragmenterte, både med hensyn til hvordan de er organisert og hvordan de arbeider. Effektiviseringen av økonomifunksjonen i Forsvaret vil også frigjøre midler som skal brukes til å styrke operativ evne.
- Det er viktig at vi hele tiden jobber for å utnytte resursene i Forsvaret best mulig. Regjeringen er opptatt av å styrke Forsvaret og den operative evnen. Da må vi også se på hvordan vi kan organisere oss best mulig for å lykkes med dette. Det pågår en styringsreform i forsvarssektoren som skal tydeliggjøre roller og ansvar. Endringene i Forsvarets økonomifunksjon er en viktig forutsetning for å lykkes med dette, fordi gode økonomiske analyser og kontroll er en forutsetning for god styring, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).
Forsvaret forventer en besparelse på om lag 130 millioner kroner, primært som følge av færre ansatte. Det vil bli en reduksjon av antall årsverk fra 252 til om lag 120. Den største nedgangen vil komme i Oslo-området, men nedbemanning vil også skje i distriktsområder. Reduksjon av årsverk vil skje gradvis inn til organisasjonen har stabilisert seg og IKT-verktøyene er på plass.
- Jeg er opptatt av at Forsvarets økonomistyring og internkontroll er god, slik at de får helhetlige konsekvensvurderinger, dette er et viktig grep for bedre dette. Nedtrekket i årsverk er mulig ved standardisering, digitalisering og profesjonalisering av arbeidsoppgavene. Målet er at det blir frigjort midler slik at vi kan ha flere ansatte i den spisse enden, sier forsvarsministeren.
Endringen innebærer at økonomimiljøet samles under én felles ledelse. Den nye økonomifunksjonen vil styres fra Bergen, der Forsvaret allerede har et etablert sin regnskapsadministrasjon. Ledelseselementet skal være i Bergen, men det skal også bygges opp en avdeling i Indre Troms på 30 ansatte, med stedlig ledelse. I tillegg skal ti årsverk skal plasseres ut i avdelingene for sikre god kontakt med driftsenhetene.
- Regnskapsmiljøet i Bergen besitter kritisk kompetanse, særlig knyttet til innføringen av statlige regnskapsstandarder. Det er avgjørende å samle regnskaps- og økonomimiljøet for å oppnå de ønskede effektene knyttet til god styring av Forsvaret. Jeg er også opptatt av at Forsvaret bidrar til å skape arbeidsplasser i distriktene. Etableringen av en avdeling av økonomisenteret i Indre Troms viser at regjeringen fortsetter å styrke Forsvaret i nord. Dette er en viktig styrking av arbeidsmarkedet i et forsvarstungt område. Tiltaket kan komme medflyttere av ansatte i Forsvaret i Indre Troms til gode og gir attraktive arbeidsplasser lokalt, sier Gram.
Krav til modernisering og effektivisering
Stortinget har lagt til grunn at forsvarssektoren skal frigjøre minst 1,9 milliarder 2020-kroner i langtidsplanperioden som delvis inndekning for nye satsinger i perioden. I tillegg skal det frigjøres ytterligere omlag 400 millioner kroner som følge av manglende ressursfrigjøring i perioden 2017-2020.
Modernisering av økonomifunksjonen er ett av tiltakene som skal bidra til å frigjøre ressurser i sektoren. Det er videre planlagt modernisering av blant annet forsvarssektorens anskaffelser, HR-funksjonen, investeringsprosessen, vedlikehold, fagutdanning og forsyningsvirksomheten.