Fra Løvebakken til Regjeringskvartalet
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet
Tale/innlegg | Dato: 08.03.2008
Av: Tidligere Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt
Den siste uka har vært spennende, krevende og utrolig travel. Nå er ikke reisen fra Eidsvolls Plass til Akersgata 59 særlig lang. Det tar bare fem-ti minutter til fots. Men jeg møter en annen hverdag og mange, nye krevende arbeidsoppgaver som Barne- og likestillingsminister.
Innlegg i Eidsvoll/Ullensaker blad lørdag 8. mars 2008
Den siste uka har vært spennende, krevende og utrolig travel. Nå er ikke reisen fra Eidsvolls Plass til Akersgata 59 særlig lang. Det tar bare fem-ti minutter til fots. Men jeg møter en annen hverdag og mange, nye krevende arbeidsoppgaver som Barne- og likestillingsminister. Jeg har hatt noen fantastisk spennende år i Stortinget, og jeg er glad for den erfaringen jeg tar med meg fra Løvebakken og inn i min nye jobb i regjeringen.
Det er en ny hverdag jeg har fått i departementet. Jeg har fått ansvar for politikkområdene barn, ungdom, likestilling, antidiskriminering og forbrukerpolitikken.
De kommende månedene blir krevende, og mange, store saker står i kø. Som ny Barne- og likestillingsminister vil jeg utover våren legge fram ny ekteskapslov, ny barnelov og ny diskriminerings- og tilgjengelighetslov. I tillegg skal det ansettes barneombud, og et forslag til Stortinget om menn og likestilling skal legges fram. Alle disse sakene er noe som berører folks hverdag i lokalsamfunnene, også på Øvre Romerike.
På mange måter er det utrolig for ei vanlig jente fra Jessheim som meg sjøl å ha fått denne sjansen til å arbeide med politikkområder jeg brenner for. Jeg satte ekstra stor pris på alle blomstene, gratulasjonene og hilsninger jeg fikk fra gamle venner og bekjente på Jessheim.
Avslutningsvis vil jeg minne om at i dag markeres den internasjonale kvinnedagen verden over. Jeg håper at flest mulig finner det riktig og viktig å fortsette arbeidet for likestilling mellom kjønnene. Samtidig håper jeg at kvinnesakskvinnene på 1970-tallet snart tilkjennes den ære de fortjener. På en dag som denne er det viktig å huske på at de kjempet fram like store samfunnsmessige endringer som pionerene i arbeiderbevegelsen slik at kvinner fikk muligheten til å delta i arbeidslivet på lik linje med menn. Dette skal de ha honnør for!
Likestilling handler ikke bare om rettferdighet og demokrati. Det handler også om lønnsomhet. Mange selskaper har forstått at ved å ha en organisasjon som speiler mangfoldet i samfunnet, også i sin toppledergruppe og i sitt styre, får de et konkurransefortrinn i et komplekst og sammensatt marked. For 50 prosent av markedet består av kvinner og halvparten av kompetansen finnes hos kvinner. Det vil være uklokt om ikke dette også reflekteres i ledelsens sammensetning. Vi kan altså godt tåle mer likestilling i Norge, særlig fordi det er lønnsomt.
Ha en god 8. mars, alle sammen!