Fremgang i forhandlingene med Kina
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Nærings- og fiskeridepartementet
Nyhet | Dato: 29.12.2017
Den tiende forhandlingsrunden om en frihandelsavtale mellom Norge og Kina fant nylig sted i Beijing. Partene diskuterte både forhandlingstekster og markedsadgangsspørsmål, og det var god fremgang i forhandlingene.
- Kina er Norges viktigste handelspartner i Asia. En frihandelsavtale med Kina vil være svært viktig for norsk næringsliv og legge til rette for økt eksport av varer og tjenester til Kina. At det nå er fremgang i forhandlingene er gode nyheter for den videre prosessen, sier næringsminister Monica Mæland (H).
Den norske forhandlingsdelegasjonen kan melde om en konstruktiv forhandlingsrunde i Beijing 18.-20.desember. Det ble ført forhandlinger om blant annet handel med varer, investeringer og handel med tjenester, veterinære krav, tekniske handelshindringer, konkurranse og tollspørsmål.
Partene diskuterte både forhandlingstekster og markedsadgangsspørsmål, og det var god fremgang på områdene. Man ble enige om oppfølgingspunkter frem mot den ellevte forhandlingsrunden, som vil finne sted i Norge våren 2018.
Næringsministeren besøkte Beijing i april sammen med en rekordstor delegasjon fra norsk næringsliv. Totalt 240 representanter fra til sammen 120 norske bedrifter deltok i forbindelse med statsminister Erna Solbergs offisielle besøk til Kina.
Fakta:
- Kina er vår viktigste handelspartner i Asia. I 2016 handlet vi varer med Kina for i underkant av 90 milliarder kroner. I tillegg handlet vi tjenester med Kina for rundt 15 milliarder kroner.
- Omtrent tre fjerdedeler av varehandelen var import. Vi importerer hovedsakelig mobiltelefoner, tilbehør til mobiltelefoner, TV-er, datamaskiner, printere, klær og interiør fra Kina. Det vi selger til Kina er ulike kjemiske produkter, skipsutstyr, sjømat og kunstgjødsel.
- Godt over 100 norskkontrollerte selskaper i Kina har allerede rundt 10 000 ansatte og omsetter for 15 milliarder kroner. Utenrikstjenesten anslår at det reelle tallet for selskaper med norsk tilknytning i Kina er nærmere 200.
Les mer om Norges arbeid med frihandelsavtaler her