Fremleggelse statsbudsjettforslag 2025

Kjære alle sammen,

velkommen til budsjettfremleggelse, velkommen til Bergen – dere som ikke er herifra - og velkommen til Vestlandet.

Det er ikke uten grunn vi befinner oss akkurat her i dag.

Vi er en regjering for hele landet. Alle skal ha mulighet til å leve et godt og trygt og fritt liv, uansett hvem du er og uansett hvor du bor.

Og da hører kulturen med. Vi må ha noe å leve av – men også noe å leve for! Vi skal ha et levende, inkluderende og mangfoldig kulturliv – som alle kan ta del i og oppleve – Norge rundt.

*

Vi står overfor krevende utfordringer og vi har stått i krevende utfordringer. Krig i Ukraina, i Midt-Østen, antidemokratiske bevegelser – og dette kommer da på toppen av dyrtid og de stadig mer synlige og følbare klimaendringene.

Regjeringen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet skal skape trygghet i en utrygg tid. Da må vi styrke den demokratiske infrastrukturen. Og vi må styrke fellesskapene våre.

Her er kulturpolitikken viktig.

Som jeg har sagt før: Vi trenger ikke mindre av det som samler og styrker oss nå. Vi trenger mer av det.

Så selv om mye har skjedd siden regjeringen la frem Hurdalsplattformen, holder vi fast ved at vi skal løfte og styrke kulturen, og særlig satse på lokal og regional kultur.

Alle nivåene av kulturen henger sammen – fra det lokale til det nasjonale og omvendt.

Å legge til rette - slik at kulturlivet yrer av ulike uttrykk, stemmer, historier og egenart fra nord til sør – og fra øst til vest – i bygd og by – er å legge til rette for et kraftfullt og relevant kulturliv – for alle. 

Og alle kommer jo fra et sted.

I denne byen – for eksempel - var det lokale musikanter som så tidlig som i 1765 begynte å spille sammen og stiftet et musikkselskap. Det ble Bergens filharmoniske orkester.

En liten gutt - Ole Bull - fikk undervisning i Harmonien.

Senere debuterte Edvard Grieg der – og var også dirigent der.

I flere hundre år har altså filharmonien og musikken vært med på å prege så vel Bergen og menneskene her – som musikkhistorie i hele landet og i hele verden.

Så ja – det er en grunn til at jeg står her i dag.

Vi vil ha et land der det skapes kunst og kultur, overalt, og bygges tilhørighet, demokrati og et romslig og stort norsk vi. 

Så:  I år – igjen - velger vi å styrke kultur- og likestillingsbudsjettet, og prioritere kultur og frivillighet – fellesskap og deltakelse - for alle:

Det samlede forslaget til kultur- og likestillingsbudsjett er på hele 25,8 milliarder kroner. Det er en økning på 1,2 milliarder fra saldert budsjett 2024 – eller tilsvarende 4,8 prosent.

Til sammen har vi økt budsjettet med over 3,8 milliarder kroner i vår regjeringsperiode. Vi har fått til realvekst i hvert år– selv i svært krevende økonomiske tider.

Vårt budsjett viser at det er mulig å prioritere kultur.

Jeg vil ikke presentere hele, men nevne noen av våre viktigste prioriteringer: 

Kjære alle sammen:

Vi foreslår å gi tilskudd til 16 nye nasjonale kulturbygg-prosjekt over hele Norge med en samlet tilsagnsramme på over 620 millioner kroner.

(Om grafikk på kart i bakgrunnen:) Disse prikkene illustrerer hvor prosjektene kommer.

Midlene fordeles på 2025 og kommende år.

Det betyr tilskudd til flere nye prosjekter enn på mange år – og vil bidra til å realisere en rekke større prosjekter enn på veldig mange år i alle deler av landet, som for eksempel:

  • Nytt museumsbygg på Odderøya, Kristiansand,
  • Ferdigstilling av Skrei opplevelsessenter i Lofoten,
  • Nytt teaterbygg i Haugesund,
  • Jødisk museum i Oslo,
  • Publikumsmottak på Urnes verdsarvsenter,
  • Gamlekinoen på Voss… jeg tok nattoget nå, jeg vet ikke om det var nattoget vårt som satte fyr borte på Hallingskeid, men jeg var akkurat der (på Voss)...
  • På toppen av dette sluttfinansierer vi prosjekteringen av RiddoDuoattarMuseat i Karasjok som får nye ti millioner til videre prosjektering.

…Og så er det slik, ja, at det ikke er tilfeldig at vi står her. Dere har fått med dere nyheten allerede:

(Vi foreslår) nitti millioner kroner – fordelt på 15 millioner i 2025 og 75 millioner i senere budsjettår – til rehabilitering av Ole Bulls hjem på Lysøen, som ligger under KODE.

Dette er viktig for Bergen og det er viktig for Vestlandet – men det er også viktig for Norge.

*

Et inkluderende kulturliv skaper gode lokalsamfunn over hele landet. Men det må mer enn bygg til.

Det trengs mennesker som brenner for kulturen – profesjonelle kunstnere og kulturarbeidere, lokale ildsjeler og engasjerte frivillige – hånd i hånd.

Ingen vet bedre hvor pengene kommer best med enn dere der ute på feltet, rundt i landet. Vi vil derfor gi fylkene større kulturmuskler.

(Vi foreslår) 75 millioner kroner til en ny ordning som heter regionale kulturfond. Dette lovet vi i Hurdal og dette følger vi opp.  

Regionale kulturfond handler om å gi fylkene penger, øremerket til regionalt kulturarbeid, slik at de kan prioritere viktige prosjekt.

(Om illustrasjon i powepoint:) Dette er et bilde fra Elden, som er et spel oppe på Røros, vi må ta med trønderne også på en dag som dette. Slike tiltak kan nå få støtte.

Noen skrev på en Facebook-kommentar: Dette er helt hinsides. Det betyr så ufattelig mye for oss.

Det er et tiltak i god Arbeiderparti og Senterparti-ånd, og jeg må få lov til benytte anledningen til å rette en ekstra stor takk i dag  til Åslaug Sem-Jacobsen for at vi har fått dette på plass. Vi har jobbet godt sammen.

*

Vi gjør mer for kulturen – på landsbasis: 

Jeg kan ikke gå gjennom hver post, men jeg kan fortelle at vi foreslår å øke tilskuddene til en rekke kulturinstitusjoner over hele landet.

Vi foreslår en økning på til sammen 82,3 millioner kroner til institusjoner som:

  • Kilden teater og konserthus i Kristiansand, operaen i Kristiansund, Industrimuseet på Raufoss, Anders Svor-Museet, Skibladner, Trøndelag teater, Teater Innlandet og Teater Ibsen….
  • vi foreslår midler til utskiftning av scenemaskineri ved Den norske Opera og ballett – og det samme ved Hålogaland teater,
  • vi viderefører det økte tilskuddet på 10 millioner til Arktisk filharmoni…
  • Og så skal også KODE få pengene de fikk i fjor, de ti mill. kronene, de blir også videreført i årets budsjett.

**

I vår la vi frem handlingsplanen «Alle inkludert!» for økt deltakelse for barn og unge i idrett, kultur og fritidsaktiviteter.

Fordi vi vet hvor viktig det er – for barn og unge – å få være med.

Det er slik at barn fra familier med vedvarende lav inntekt deltar mindre enn andre barn. Det kan vi faktisk ikke godta.  

Vi vil ha et inkluderende samfunn. Og dette skal synes i vårt budsjett:

Vi satser på barn og unge – og vi vil bevilge nye, ferske 55 millioner kroner over statsbudsjettet til økt deltakelse i kultur og fritid.

Dette handler om fellesskap. Og det handler om å skape trygghet.

Vi skal være tøffe - og stoppe rekrutteringen til kriminalitet. Da er det er viktig at barn og unge kan bli med på aktiviteter uten at det koster for mye.  For vi vet at denne biten her er med på å forebygge.

Dere har hørt meg snakke om korpsene våre før.

Det er ikke tilfeldig at det var bilde av korps på fremsiden av min presentasjon her. Jeg vet hva et korps kan bety i et barns liv. Det er vi mange som vet.

Seks millioner til Norges Musikkorps Forbund sitt Ungdomsløft – det er ett av mange tiltak vi vil støtte for økt deltakelse.

Et annet er fem millioner til å kjøpe inn dataspill til trygge, inkluderende møteplasser for barn og unge som liker å spille.

Dataspill er sport. Det er lek. Og så vet alle vi som har sett filmen «Ibelin», at dataspill også er viktig fellesskap.

Vi vil også øke støtten til Riksteaterets billettfond for skoleelever.

**

Så gjør vi mye mer for barn og unge – på et veldig viktig felt:

Det handler om lesing.

Vi følger opp leselyststrategien vår og øker satsingen på litteratur og litteraturformidling.

Vi vil øke bevilgningen til litteratur og leselyst med over 20 millioner i statsbudsjettet og med over 23 millioner kroner fra spillemidlene for 2024.

Slik vil barn og unge finne flere bøker i hyllene i skole- og folkebibliotek, og vi vil også styrke litteraturformidlingen i organisasjoner, i litteraturhus og gjennom Den kulturelle skolesekken.

Kulturrådets arbeid med litteratur på nynorsk, samiske språk og minoritetsspråk vil også bli styrket i årets budsjett.  

*

Så skal det sies, at noe av det aller viktigste vi gjør – for barn og unge - frivillighet og fellesskap – kultur og idrett - i hele landet – det er å legge opp til full momskompensasjon -  for frivillige organisasjoner og for idrettslag ved bygging av idrettsanlegg også hele neste år.

(Om bildet i Powerpoint:) Dette laget er et lag fra Åsane, ikke tilfeldig! Jeg traff dem på Norway Cup i år. 

Med dette så er vi den første regjeringen som fra start – i alle budsjettår – har sikret full momskompensasjon.

Samlet har vi altså økt ordningen med 900 millioner kroner fra Solberg-regjeringens siste budsjettforslag.

Med dette sikrer vi bedre rammevilkår for dere i frivilligheten. Vi vet hvor viktig det er at dere kan bruke tid og penger på kjerneaktivitet. Og vi står på for samme mål:

Alle barn og unge skal ha mulighet til å få være med – i idretten. I korpsene våre I dette store vi’et. Dette er typen samfunn vi vil ha.

*

Så vil jeg nevne de frie mediene.

De er grunnsteinene i den demokratiske infrastrukturen, og i dagens urolige verdensbilde er behovet for redaktørstyrte medier av høy kvalitet tydeligere enn noen gang.

Den teknologiske utviklingen går fort, vi står i møte med utfordringer som desinformasjon, polarisering og netthets.

Det er selvsagt avgjørende viktig at vi ivaretar gode ordninger for å sikre de frie mediene, ytringsfriheten og en åpen og inkluderende samfunnsdebatt - men dette ligger inn under fireårige styringssignaler, så jeg går ikke inn på det.

Det blir pris- og lønnskompensert slik det skal bli. Så er det litt penger til ulike tiltak på feltet, og så jobber departementet og jeg med to strategier. En for åpen og opplyst samtale og en mot desinformasjon. Da kommer vi tilbake til enda flere kraftfulle tiltak der.

*

Så vil jeg på slutten dra dere tilbake til det overordnede.

Til samfunnet vi, regjeringen, jobber for.

Som jeg har nevnt flere ganger, dere har kanskje fått det inn nå: Vi jobber for at alle skal ha mulighet til å leve et godt, trygt og fritt liv, uansett hvem du er. Uansett bakgrunn. Uansett hvem du elsker. Uansett kjønn. Hudfarge. Funksjonsevne.

Vi har nettopp opplevd i Bergen at det kan være utrygt å være brun i huden, rett og slett. Derfor er jobben vi gjør ekstremt viktig.

Likestillingsarbeidet er et pågående arbeid i alle departement, i alt vi gjør.

Vi skal utjevne strukturelle forskjeller– og sikre at alle har de samme mulighetene og den samme friheten.

Alle skal også oppleve trygghet. Slik er det ikke i dag. Dessverre med det nylige eksemplet fra Bergen.

Vi har vært utsatt for tre terrorangrep i Norge i senere år. Vi må gjøre alt for å forhindre at noe slikt skjer igjen.

I vår la ekstremismekommisjonen frem sin rapport om hvordan vi her i landet kan jobbe for å forebygge ekstremisme og radikalisering.

Vi foreslår 15 millioner kroner til å følge opp kommisjonens anbefalinger – og styrke arbeidet med å trygge oss som samfunn.

*

Oppsummert: 

Det samfunnet vi jobber for er et stort, åpent, inkluderende og mangfoldig vi. Der alle stiller fritt og på like fot.

Derfor vil vi som jeg har sagt: Styrke frivilligheten, styrke arbeidet for barn og unge, hegne om de frie mediene, og satse på en sterk og levende kultur i hele landet.

Det er mitt mål, det er regjeringens mål, det er målet for kulturpolitikken – og jeg gleder meg til arbeidet videre.

Takk for oppmerksomheten.