Fylkesnytt fra Nordland 2/2023

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Statsforvalteren i Nordland er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt, blant annet med en artikkel om Nordnorsk samarbeid om Arktisk Matgledekorps.

Nordnorsk samarbeid om Arktisk Matgledekorps

Statsforvalterne i Nordland, Troms og Finnmark har etablert et felles matgledekorps: Arktisk Matgledekorps. Korpset skal sammen med 7 kommuner i Nord-Norge arrangere inspirasjonsdager om matglede for kjøkkenpersonale og andre som lager og serverer mat til eldre i kommuner i Nord-Norge. Vadsø og Kautokeino er de første kommunene som har fått besøk, og det ble to kjempefine dager sammen med dem. I løpet av høsten skal korpset også på besøk til Vefsn, Bodø, Narvik, Senja og Kåfjord. Arktisk Matgledekorps er satt sammen av 6 personer med kokke- og ernæringsfaglig kompetanse, samt kompetanse innenfor blant annet lokalmat og mattradisjoner. Korpset er opptatt av verdighet i både håndtering av råvarer og de eldre man serverer maten til.

Samarbeid mellom kjøkken og avdeling er et sentralt tema som er trukket frem i planleggingsmøtene med kommunene. Matsvinn fra offentlige måltider er også et viktig tema som opptar både medlemmene i korpset, kommunene og prosjektgruppa hos Statsforvalterne. I desember skal vi invitere til en serie nettseminarer med korpsmedlemmene. Dette er et tilbud til alle som arbeider med tillaging og servering av mat til eldre i kommunene i Nord-Norge. Vi skal også tilby gratis lisenser til e-læringskurs som deles ut i regi av LMD.

Bength Hanssen,
Bength Hanssen, medlem i Arktisk Matgledekorps, underviser i partering av rein på kjøkkenet i Kautokeino. Foto: Jan Thomas Haraldsen, Statsforvalteren i Troms og Finnmark

Tømmerdrift med lekter i Nordland

På Helgeland skjer det spennende ting i skogbruket. I et samarbeid mellom Tømmer på sjøen AS og Nord-Norsk kompetansesenter skog tas det ut mange tusen kubikkmeter tømmer fra veiløse plasser som bare kan drives til sjøen.

Tømmer på sjøen AS skaffer drifter og organiserer transport av maskiner og tømmer. Det blir brukt lekter til å frakte maskinene. Når tømmeret skal fraktes ut brukes en lekter som kai. Lekteren settes inntil land, og tømmeret kjøres ut på lekteren. Derfra blir det lastet om bord i en båt som frakter det videre til industrien.

Nord-Norsk kompetansesenter skog er en del av Mosjøen Videregående skole. Skolens avdeling for naturbruk utdanner bl.a. maskinkjørere for skogsmaskiner. Kompetansesenteret har leieavtale med Ponsse, og får tilgang til topp, moderne skogsmaskiner.

Sammen utgjør de et nytt tilbud om skogsdrift på veiløse plasser med tilgang til sjøen.

I sommer har det blitt drevet ut flere tusen kubikkmeter sitkagran fra Ormsøya og Slapøya i Dønna kommune på denne måten. Virket har høy kvalitet, med sagtømmerandel opp mot 80 %.

Skogbrukselever og lærlinger fra Mosjøen Videregående skole deltar som maskinkjørere. Det gir både store opplevelser og verdifull kunnskap!

sitkagran
Tømmer på sjøen AS og Nord-Norsk kompetansesenter skog hogger sitkagran som fraktes ut ved hjelp av lekter. Her på Slapøya i Dønna kommune. Foto: Gunnar Nygaard, Statsforvalteren i Nordland)

Nettseminar om nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging

For å gi kommunene en samlet oppsummering av nasjonale forventninger til kommunal planlegging arrangerte vi i slutten av august et nettseminar. Saksbehandlere på ulike fagområder hos Statsforvalteren hadde laget en samlet presentasjon. I etterkant av presentasjonen var det mulighet til spørsmål fra deltakerne. Målgruppe for seminaret var kommunale ledere og fagpersoner med ansvar og oppgaver innenfor planarbeid, og fagfelt som er løftet fram av nasjonale forventninger.

Jordvernets betydning for samfunnssikkerhet og beredskap var et av temaene som det ble fokusert på. Det ble også informert om at Stortinget har vedtatt en ny nasjonal jordvernstrategi med et forsterket jordvernmål. Et annet av temaene var reindriftas arealbehov, krav om utredning av samlet belastning og plikt til å tilby reindriftsnæringa konsultasjon.

Vi fikk gode tilbakemeldinger på seminaret og vi har derfor planlagt å tilby de nye kommunestyrene i fylket et tilsvarende seminar i november.

Kurs og møter for nytilsatte i kommunal landbruksforvaltning i Nordland

Bemanningen på landbrukskontorene i kommunene i Nordland skifter innimellom og Statsforvalteren tilbyr cirka en gang i året kurs for nytilsatte. Kursene gir deltakerne oversikt over viktige oppgaver, nettverk med andre nytilsatte og kjennskap til kontaktpersoner hos Statsforvalteren.

I år har vi også begynt med månedlige teams-møter med nytilsatte, der tema som er relevante for årstiden, eller som er ønsket av deltakerne blir tatt opp. Møtene er et lavterskeltilbud der det skal være trygt å stille spørsmål og mulig å bli bedre kjent med kolleger i andre kommuner.

Tilbakemeldingene fra deltakerne er så langt positive. Ordningen med månedlige møter vil bli evaluert ved nyttår.

Næringsutvikling på agendaen

Statsforvalteren i Nordland har prosjektansvar for en satsning på næringsutvikling innen tradisjonelt landbruk i Nordland. Prosjektet er utarbeidet med innspill fra partnerskap landbruk, og forankret i regional plan for landbruk og finansiert av Nordland fylkeskommune.

Et av målene i prosjektet er at kommunal landbruksforvaltning og næringsselskapene i kommunene skal ha et større fokus på næringsutvikling i landbruket. Gjennom ulike tiltak i prosjektet bygger kommunene nettverk, øker kompetansen, får inspirasjon og styrker det interkommunale samarbeidet. Dette gjøres gjennom en rekke tiltak, med høy deltakelse: webinar, studietur og regionale møter med forskjellig tematikk.

Prosjektet får gode tilbakemeldinger, og bidrar til en bevisstgjøring om landbrukets rolle i kommunens arbeid med nærings – og samfunnsutvikling. Flere kommuner rapporter om et tettere samarbeid med andre kommuner, men også intern i egen kommune. Tilbakemeldingene er også tydelige på at Statsforvalterens rolle som pådriver og tilrettelegger er viktig for å skape gode resultater.