Fylkesnytt fra Nordland 2/2024
Nyhet | Dato: 13.11.2024 | Landbruks- og matdepartementet
Statsforvalteren i Nordland er ute med ny utgave av Fylkesnytt. Denne gangen kan det leses om blant annet beredskap i landbruket og utvalgte kulturlandskap i jordbruket.
Webinar om flytting og bruk av jordmasser
Statsforvalteren i Nordland har arrangert to webinar om bruk av jordmasser til jordbruksformål, i samarbeid med Norsk landbruksrådgivning. Deltakerne var gårdbrukere, entreprenører, konsulenter, rådgivere og kommunalt ansatte. Til sammen begge dagene var det ca. 90 deltakere.
På det første webinaret var det en innledning om lovverk fra Statsforvalteren før Are Johansen fra Norsk landbruksrådgivning hadde innlegg om jordsmonn og hvorfor og hvordan jord skal flyttes. Jordsmonnet omfatter mer enn matjordlaget eller det laget som på dyrket mark blir bearbeidet årlig (ploglaget). Det er i jordsmonnet planterøttene finnes.
Det ble vist eksempler fra planer og fra konkrete prosjekter.
På det andre webinaret var hovedtemaet vurdering av jord og hvordan ulike masser kan benyttes til å bygge nytt jordsmonn til jordbruksproduksjon. Foredragsholder var Trygve Torsteinsen fra Norsk landbruksrådgivning.
Mer informasjon og presentasjoner fra webinarene finnes på nettsiden til Statsforvalteren.
Diskusjonsøvelse om beredskap i landbruket
Statsforvalteren i Nordland har gjennomført en digital øvelse om beredskap i landbruket sammen med kommunene i fylket. Formålet med øvelsen var å øke bevisstheten om kommunenes beredskap innenfor landbruket.
Statsforvalteren ønsket å gjøre landbruksforvaltningen i kommunene mer bevisst på egen rolle under en hendelse og knytte landbruksforvaltningen opp med beredskapskoordinator i kommunen. Vi ville også gjøre kommunene bedre kjent med Statsforvalterens roller og få kunnskap hos Statsforvalteren om problemstillinger som kan oppstå i landbruket under kriser og hvordan kommunene kan løse dem.
Før øvelsen startet hadde vi en gjennomgang av fylkesROS og en orientering om Statsforvalterens arbeid med beredskap på landbruksområdet. Vi gikk gjennom teori om det øvingstekniske før selve øvelsen startet.
Scenariet for øvelsen var sterk vind og mye regn med påfølgende strømbrudd og ras.
Til sammen var landbruksforvaltning fra 28 kommuner påmeld øvelsen, i tillegg var det mange av beredskapskoordinatorene i kommunene som deltok.
Umiddelbart etter øvelsen hadde vi en evaluering. I tillegg fikk vi i etterkant inn en mer grundig evaluering fra flere av deltakerne. Vi fikk tilbakemeldinger om at øvelsen var en vekker og at den bidro til å avdekke både styrker og svakheter. Øvelsen viste at det er forskjell på hvordan forskjellige kommuner arbeider med beredskap. I flere av kommunene er ikke landbruk med i de kommunale beredskapsplanene. I andre kommuner har landbruksforvaltninga deltatt i arbeidet.
Fylkessamling om utvalgte kulturlandskap i jordbruket og verdensarv
Statsforvalteren og Sørfold kommune inviterte i august til samling for UKL- og verdensarvkommunene i Nordland. Deltakere fra de fem UKL-områdene i fylket møttes i området Engan-Ørnes og Kjelvik i Sørfold, til faglig oppdatering, erfaringsdeling, vandringer i beite- og slåttelandskapet og sosialt samvær. Gårdbrukere, andre ildsjeler og kommuner som deltok hadde to flotte dager sammen ute og inne.
Fra programmet
Vandring i kulturlandskapet med informasjon om landbruksdrifta før og nå, påvirkning av slått og beite på flora, og bygningsvern i området.
- Besøksforvaltning
- Tilrettelegging for ferdsel
- Kulturminner, skjøtsel og restaurering
- Orientering fra direktoratene
- Erfaringsdeling fra de fem utvalgte kulturlandskapene i Nordland
- Yttersida på Vestvågøy
- Engeløya i Steigen
- Røst
- Engan-Ørnes og Kjelvik i Sørfold
- Blomsøy-Hestøy og Skålvær i Alstahaug
Som seg hør og bør i slike sammenhenger hadde også NIBIOs Oskar Puschmann tatt turen for å vise bilder fra sitt dokumentasjonsarbeid med re-fotografering av gamle motiver i kulturlandskapet.
Samlinga var finansiert med UKL-midler som var satt av til regionale fellestiltak.
Les mer om samlinga på nettsiden til Statsforvalteren.
Møteserie om klimatiltak på gårdsnivå
Høsten 2024 ble det gjennomført 4 møter om klimatiltak på gårdsnivå. Tine og Norsk Landsbruksrådgivning stod for faglig innhold, der klimatiltak og klimaråd var hovedfokus.
Målet om at landbruket skal bidra til reduserte klimagassutslipp ble formulert i intensjonsavtalen mellom faglagene og regjeringen i 2019. Landbrukets klimaplan viser veien for å levere på oppdraget. Et av målene er at alle gårdsbruk skal ta i bruk klimakalkulatoren, og alle gårdsbruk skal i løpet av 2025 ha gjennomført klimaberegning og fått tilbud om klimarådgivning.
Hensikten med møtene var å løfte blikket fra egen gård og få gode innspill på hva hver enkelt kan gjøre på egen gård og hvordan dette kan virke inn på gårdens økonomi i tillegg til et steg for å oppfylle landbrukets klimaavtale. Det ble gjennomført møter på Leknes, Steigen, Fauske og Korgen. På hvert sted ble en lokal gårdbruker utfordret til å fortelle om sine tiltak på gården i forbindelse med klimaråd eller bruk av klimakalkulatoren. Det var 12 påmeldte på hvert møte, med representanter både fra forvaltningen og gårdsbruk. De fleste gårdbrukerne var melkeprodusenter, men også noen ammeku- og sauebruk var representert.
Det ble gode diskusjoner rund klimaråd på gårdsnivå og hvorfor dette er viktig for bonden og samfunnet. Tine og NLR løftet fram mange ulike tiltak som virker positivt både på klima og bondens økonomi. Det ble også diskutert hvordan man kan motivere enda flere til å bruke klimakalkulatoren og klimarådgivning.