Fylkesnytt fra Trøndelag 1/2024

Statsforvalteren i Trøndelag er ute med ny utgave av Fylkesnytt, blant annet med en artikkel om Landbrukskonferansen 2024.

Landbrukskonferansen 2024

Statsforvalteren i Trøndelag har arrangert Landbrukskonferansen 2024 på Stjørdal. Konferansen arrangeres hvert år, og er en viktig møteplass mellom ansatte i kommunal landbruksforvaltning, rådgivere innen landbruket og andre som er interessert i landbruket i Trøndelag. Hensikten med konferansen er å samle kommunal landbruksforvaltning og bidra med kunnskap og inspirasjon. Landbrukskonferansen er også en arena for å bidra til å utvikle trøndersk landbruk og kommunenes og fylkets landbruksforvaltning.

Landbrukskonferansen
Landbrukskonferansen er stadig like populær, 150 deltok på årets konferanse. Foto: Skjalg Ledang, Statsforvalteren i Trøndelag

Vår nye landbruksdirektør, Audhild Slapgård, ønsket deltagere velkommen, før ekspedisjonssjef og statens forhandlingsleder Viil Søyland fra Landbruks- og matdepartementet startet det faglige programmet med en orientering om jordbruksforhandlingene.

Viil Søyland
Ekspedisjonssjef og statens forhandlingsleder Viil Søyland fra Landbruks- og matdepartementet. Foto: Skjalg Ledang, Statsforvalteren i Trøndelag

Riksrevisjonen har skrevet en egen rapport om Matsikkerhet og beredskap sett fra Riksrevisjonen. Avdelingsdirektør Solveig Dahl fra Riksrevisjonen fortalte om rapporten og arbeidet de har gjort på dette området.

Solveig Dahl
Avdelingsdirektør Solveig Dahl fra Riksrevisjonen. Foto: Skjalg Ledang, Statsforvalteren i Trøndelag

Administrerende direktør Gaute Lenvik fra Norsk Landbrukssamvirke holdt innlegg om Verdikjeden for mat. I innlegget sitt fortalte han om hvordan verdikjeden for mat har utviklet seg de siste 30 årene, om hva som har vært de viktigste driverne og tanker for den videre utviklingen.  

Gaute Lenvik
Administrerende direktør Gaute Lenvik fra Norsk Landbrukssamvirke. Foto: Marit Nestande, Statsforvalteren i Trøndelag

På dag to holdt styreleder i Landkreditt SA Hans Edvart Torp innlegg om hvorfor banker er opptatt av bærekraft og hvordan landbruket kan bli en grønn næring.

Hans Edvart Torp
Hans Edvart Torp, styreleder i Landkreditt SA. Foto: Marit Nestande, Statsforvalteren i Trøndelag

Prisutdelinger

Statsforvalteren utdeler årlig en pris for beste økobonde og en kulturlandskapspris.

Økoprisen og kulturlandskapsprisen for 2023 ble også utdelt på konferansen. Årets økopris gikk til Kristin Staven på Staven gård i Namdalseid. Du kan se bilder og lese mer om prisvinneren: 

Årets kulturlandskapspris gikk til Berit Jøssund og Even Grøseth i Melhus for innsatsen de har lagt ned i “gammelhusan oppi Grøseta”. Les mer om prisvinnerne:

Kulturlandskapspris
Landbruksdirektør Audhild Slapgård, Anders Mona fra Statsforvalteren i Trøndelag, vinner av kulturlandskapsprisen 2023, Berit Jøssund og Even Grøseth, vinner av Økoprisen 2023 Kristin Staven, Gunhild Halvorsen fra Statsforvalteren i Trøndelag. Foto: Skjalg Ledang, Statsforvalteren i Trøndelag.

Om utmark i endring og konfliktforebygging mellom rein og jordbruket

Statsforvalteren og flere kommuner i Trøndelag har bidratt med kunnskap og data i forskningsprosjektet

Govout prosjektet er nå avslutta. En av forskerne som har deltatt i prosjektet, Frode Flemsæter fra NTNU, var invitert til å kåsere over tema utmark i endring.

Med utgangspunkt i hjemplassen på Flemsæter på Nordmøre snakket Frode Flemsæter om hvordan utmarka har vært, og er, en del av basisstrukturen i mange lokalsamfunn i Norge. Men utmarka er i endring, og med dette vil basisstrukturene i samfunnet også endre seg. Gjennom forskningen sin viser han til at rettferd i utmarka ikke bare handler om fordeling av retten til ressurser, men like mye om hvilken plass ulike aktører og interesser skal få ha i utmarkas basisstrukturer, og dermed hvordan produksjonen av rettferd skal gå for seg.

– Dette handlar om retten til å rettferdiggjøre seg og sine interesser i utmarka i ei tid der samtaler om utmarka i stadig større grad dreier fra retten til en definert bruk mot retten over et definert areal, sa Frode Flemsæter i sitt innlegg om utmark i endring.

Frode Flemsæter
Frode Flemsæter holdt innlegg om Utmark i endring. Foto: Marit Nestande, Statsforvalteren i Trøndelag

Tema bruk av utmark til beite ble fulgt opp på dag to under konferansen der vi fikk en gjennomgang av statusen for reindrifta i Trøndelag og litt om kommunenes konsultasjonsplikt ved reindriftsdirektør i Trøndelag, Siv Merethe G. Belbo.

Landbruksavdelingen ved Eva Dybwad Alstad fulgte opp med å snakke om muligheter for tilskudd til konfliktforebyggende tiltak mellom reindrift og jordbruket. Tilskudd til gjerder for å hindre rein på innmark er aktuelt tiltak det kan søkes på. Statsforvalteren i Trøndelag har nasjonalt ansvar for forvaltning av denne tilskuddsordningen. I 2024 har vi rundt 11,5 mill. tilgjengelig til slike tiltak.

Rein på innmark
Rein på innmark medfører en del konflikt mellom jordbruket og reindrifta i Trøndelag. Det er svært gode muligheter for å søke tilskudd til gjerder som kan redusere konflikten. Foto: Simen Olafsen, Statsforvalteren i Trøndelag.

Bolken ble avsluttet med innlegg fra Meråker kommune som har jobba svært bra med få til god dialog mellom reindrift og jordbruket i kommunen, blant annet gjennom god forankring hos begge næringene i forbindelse med revisjon av beitebruksplan for Meråker kommune. 

Tema rein
Tema rein. Reindriftsdirektør Siv Merethe Gederaas Belbo, Eva Dybwad Alstad fra Statsforvalteren i Trøndelag, utmarksrådgiver Margrethe Bragstad Teveldal og tidligere fagleder landbruk Ketil Aarbakke fra Meråker kommune. Foto: Marit Nestande, Statsforvalteren i Trøndelag

Begge dagene var det parallellsesjoner innen Jordbruk og mat, Skogbruk og Arealforvaltning. I parallellsesjonene ble de enkelte fagtemaene utdypet i mindre grupper.

Tema jordbruk og mat

Kari Mostad fra Voss herad var invitert til konferansen for å snakke om klimaarbeidet i landbruket i Voss herad og hvorfor dette er en satsing i kommunen. Statsforvalteren i Trøndelag holdt innlegg om ulike tilskuddsordninger.

klimaarbeidet
F. v. Kari Mostad fra Voss herad . Fra Statsforvalteren i Trøndelag; Anders Mona, Odd Lutnæs Sakshaug, Trude Larsen, Nathalie Meidell Skjold, Anne Solstad og Marit Røstad. Foto: Eva Dybwad Alstad, Statsforvalteren i Trøndelag

Skogbruk

Skogbrukssjef Ola Nygård fra Midtre Gauldal kommune innledet med å stille spørsmål om dagens driftstilskudd er en bonus for skogeier ved drifter som uansett ville vært gjennomført, eller om de faktisk lykkes med å bruke driftstilskudd for å utløse ny aktivitet. Nils Olav Kyllo, en nestor på taubaneutstyr, viste fram ulike former for taubaner. Per i dag er omfanget av taubanedrift svært lite i Trøndelag, men vi har store skogressurser i bratt terreng som bør avvirkes med taubane.

Sigbjørn Dalen
Sigbjørn Dalen fra Norske Skog forteller om markedssituasjonen for massevirke sett fra papirindustrien i Trøndelag. Foto: Johanna Sætherø Steen, Statsforvalteren i Trøndelag

På dag to fikk vi blant annet et interessant innlegg om markedssituasjonen til papirindustrien i Trøndelag og Europa. Situasjonen er svært utfordrende for papirindustrien, med høye tømmerpriser og lave papirpriser som gjør at lønnsomheten er dårlig for øyeblikket, og det er overkapasitet på papirproduksjon i Europa. Som på mange andre samfunnsområder, så skjer markedsendringene i papirindustrien mye raskere enn tidligere, og markedet er så tett knytta sammen at endringer hos en produsent sprer seg som ringer i vann til hele Europa. Et annet høydepunkt var foredraget til Cathrine Enoksen fra Namdal skognettverk. Hun fortalte om resultatene fra droneprosjektet de har gjennomført, hvor de har brukt droner og kunstig intelligens til å kartlegge ungskogpleiebehov hos private skogeiere. Per nå er de to algoritmene de har testet ikke gode nok til å gi et nøyaktig treantall, men droner gir likevel et unikt overblikk over områder som trenger ungskogpleie. Skogeierne var også stort sett fornøyd med gjennomgangen, og flertallet svarte at de planlegger å gjennomføre ungskogpleie som følge av prosjektet. Vær og årstid under dronefotograferingen var svært avgjørende for presisjonen. Solfylte sommerdager var helt uegna, mens overskya høstdager ga best resultat. 

Arealforvaltning

Første dag hadde parallellsesjon arealforvaltning fokus på driveplikten etter jordlova § 8. Statsforvalteren i Trøndelag har i 2023 kartlagt kommunal oppfølging av driveplikten. Juridisk seniorrådgiver Trine Gevingås hos Statsforvalteren i Trøndelag orienterte om driveplikten og resultater fra undersøkelsen. Melhus kommune har kommet i gang med oppfølging av driveplikten. Kristin Riaunet og Johan Forbord fra Melhus kommune fortalte om hvordan de praktisk har gjennomført dette og erfaringer fra dette arbeidet.

På dag to hadde parallellsesjonen fokus på arealforvaltning og utvikling i distriktene. Førsteamanuensis Aksel Hagen fra Høgskolen i Innlandet holdt et foredrag hvor tema var planlegging og utvikling i områder med forventa folketallsnedgang. Prosjektleder for bygdevekstavtala for Indre Namdalen, Borgny Grande, fortalte om hvordan de som bygdevekstpilot – i et område med nedgang i folketallet – ønsker å arbeide for å teste ut det nye distriktspolitiske virkemiddelet (bygdevekst) i arbeidet med å skape positiv utvikling i Indre Namdal (kommunene Grong, Lierne, Røyrvik og Namsskogan).  

Foredragsholderne
Foredragsholderne Borgny Grande fra bygdevekstavtala for Indre Namdalen og Aksel Hagen fra Høgskolen i Innlandet sammen med landbruksdirektør Audhild Slapgård t.v. Foto: Anna Dybwad Alstad, Statsforvalteren i Trøndelag.

Faggruppa for arealforvaltning, landbruksavdelingen Statsforvalteren i Trøndelag, fortalte om hvordan Statsforvalteren arbeider med tema distriktene og arealforvaltning med bakgrunn i nye nasjonale forventninger. Det ble også diskutert eksempelsaker og problemstillinger i tilknytning til arealsaker i distriktene.

Programmet for konferansen ligger på nettsidene til Statsforvalteren i Trøndelag ( Landbrukskonferansen 2024 | Statsforvalteren i Trøndelag ). Her vil vi også etter hvert legge ut presentasjonene.

Landbruksdirektør Audhild Slapgård oppsummerer Landbrukskonferansen 2024 slik:

– Landbrukskonferansen er en veldig viktig møtearena for oss landbruksforvaltninga. Der vi hadde mange gode fagbolker, med både de overordna temaene i landbrukspolitikken og ned til konkrete problemstillingene som vi i forvaltninga jobber med til daglig. Det er også en god møteplass der deltakerne fikk snakket med både kjente og ukjente i løpet av disse to dagene på Stjørdal.

Kontaktperson: Audhild Slapgård Audhild.Synnove.Slapgard@statsforvalteren.no tel.: 741 68 055.

Folkevalgtopplæring – areal- og lovforvaltning

Vi opplever stor interesse for folkevalgtopplæring innen areal- og lovforvaltning i kommunene.

I slutten av november 2023 gikk vi ut med et tilbud om folkevalgtopplæring innen areal- og lovforvaltning til kommunene på vår hjemmeside.

Vi opplever at det særlig er etterspørsel etter opplæring innen jord- og konsesjonslov, og til nå er dette gjennomført for 11 kommuner. Temaene går på:

  • Deling etter jordloven § 12
  • Driveplikten etter jordloven §§ 8 og 8a
  • Kommunens handlingsrom som konsesjonsmyndighet

Med bakgrunn i årets tildelingsbrev fra Kommunal- og distriktsdepartementet, der det står at Statsforvalteren skal bidra til at det blir orientert om ny jordvernstrategi i opplæringen for nye kommunestyre- og fylkestingsrepresentanter etter valget i 2023, har vi også tilbudt påfyll av kompetanse av dette. Til nå er dette gjennomført for 6 kommuner. Temaene er stort sett som følger:

  • Utvikling og status
  • Nasjonale og regionale føringer, kommunens handlingsrom – Statsforvalterens ansvar/rolle
  • Hvordan unngå å omdisponere dyrka og dyrkbar jord?
  • Tilbakeføring av dyrka jord som er avsatt eller regulert til utbyggingsformål
  • Dispensasjon

For en del kommuner er det avtalt dato om folkevalgtopplæring framover. Det aller meste av opplæringen foregår på teams, noe som både fungerer bra og som er en forutsetning for å rekke over flest mulig av fylkets 38 kommuner i løpet av dette året. Varigheten på hvert innlegg inkludert spørsmål og tilbakemeldinger er ca. 1 time. Selv om vi tenker å gå ut med tilbudet på nytt, er det ikke sikkert alle ønsker folkevalgtopplæring innen disse temaene heller. Vi kommer særlig til å prøve å få orientert kommuner der vi tenker det vil ha størst effekt.

Vi opplever at kommunene setter stor pris på tilbudet. Kommunene er spesielt interessert i å vite mer om hva som er handlingsrommet deres innenfor ulike regelverk. Også for oss er det veldig nyttig å få spørsmål og tilbakemeldinger fra kommunene.

Kontaktpersoner:
Trine Gevingås trine.gevingas@statsforvalteren.no tlf.: 731 99 272 og
Laila Marie Sorte laila.sorte@statsforvalteren.no tlf.: 731 99 287.            

Trøndelag var synlige på Grüne Woche!

Trøndelag har sammen med region Nord, representert Norge på den internasjonale landbruks- og matmessa Grüne Woche i Berlin 19.-28. januar. Den norske standen ble godt besøkt! Tyske besøkende likte både saltfiskball, marinert laks og trønderske oster! Bestselgeren var likevel pinnevaflene!

Norges stand
Norges stand på Grüne Woche 2024. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Grüne Woche hadde i år 1400 utstillere fra 60 land og et besøk på nesten 300 000 personer. 38 dyktige produsenter, kokker og reiselivsaktører har byttet på å stå på den trønderske standen. Her har de solgt smaksprøver fra 55 trønderske råvareleverandører og formidlet trøndersk matkultur og reiselivsmål til et interessert, tysk publikum. Det ble solgt 500 smaksprøver av saltfiskball, 4000 smaksprøver av øl og servert 5000 hjerter med vafler på pinne.

– Norge og Trøndelag fikk mye oppmerksomhet. Vi ønsket å viser det mangfoldet regionen Trøndelag representerer, fra fjell til hav.  Vårt mål med deltagelsen på Grüne Woche, er å bidra til å utvikle Norge og Trøndelag som en anerkjent mat- og reiselivsnasjon med tydelig lokal og regional identitet. Gjennom menyen vi serverer, gir vi de tyske besøkende en smakebit på de unike og spennende måltidsopplevelsene vi har i vår region, Trøndelag. Verden skal få smake og oppleve Trondheim og Trøndelag, sier Brit Melting, prosjektleder fra Oi! Trøndersk Mat og Drikke.

Gjennom samarbeidet med region Nord som besto av Nordland, Troms og Finnmark, ble samisk mat og kultur i år også løftet fram. Reinkjøtt er i vinden om dagen, og er en på flere måter naturlig råvare på den trønderske standen. Blant de dyktige kokkene som sørger for at alt som serveres er tilberedt på beste måte er kokk Kim Tomas Joma, oppvokst i Røyrvik og til daglig å finne på kjøkkenet ved Saemien Sijte i Snåsa. For trønderne var det også spesielt artig at pinnevaffelen fra Galåvolden gård er omtalt i Berlins største avis som den mest attraktive og populære smaken på messa.

– Dette gir merverdi hjemme også, legger Melting til.

Sandra Bergsnev
Sandra Bergsnev byr statsforvalter Frank Jensen og Landbruksdirektør Audhild Slapgård på godtbiter fra Trøndelag på den norske standen. Foto: Statsforvalteren i Trøndelag
Produsenter og reiselivsaktører
Produsenter og reiselivsaktører som sto på den trønderske standen. F.v. Jenny Domås fra Jørem Gård, Steins Sakshaug fra Ersgard, Tora Brun Anderssen fra Klostergården, Sandra Bergsnev fra Smaker fra Øyriket, Gunnhild Halvorsen fra Statsforvalteren i Trøndelag, Grete Sørebø fra Ersgard, Lisbeth Størvold fra Søstrene Karlsen, Signe Nordmeland fra Nordmeland fra Nordmeland Gårdshotell og Marit Nestande fra Statsforvalteren i Trøndelag. Foto: Statsforvalteren i Trøndelag

Regiondag

Statsforvalteren i Trøndelag gjennomførte i samarbeid med Trøndelag Fylkeskommune, Innovasjon Norge og Oi! Trøndersk mat og drikke torsdag 25. januar en regiondag i den norske ambassaden i Berlin med tema bærekraft og beredskap. Landbruksdirektør Audhild Slapgård ledet programmet.

– Med regiondagen ønsket vi å få til et møtepunkt for fylkeskommunen, kommuner/ordførere, regionråd, reiselivsaktører, Statsforvalteren, Innovasjon Norge og trønderske lokalmatprodusenter. Trøndelag ser deltagelsen på Grüne Woche som en del av å bygge Trøndelag som matregion. Her ønsker vi stadig å forbedre oss for å øke verdiskapingen og kvaliteten hos trønderske mat- og drikkeprodusenter. Vi i Trøndelag ønsker fortsatt å være med å bygge Matnasjonen Norge, sier Slapgård.

Statsforvalteren Frank Jensen holdt innledningen om trøndersk matmanifestet som fundament for lokalmatsatsingen i Trøndelag. Personlig rådgiver Siv Sætran i Landbruks- og matdepartementet fortalte om hva departementet vil med Matnasjonen Norge. Regiondagen samlet 65 personer fra hele Trøndelag. I tillegg deltok representanter fra Innlandet, Oslo og Viken og Agder på regiondagen.

Regiondagen
Noen av innlederne på Regiondagen. F.v. statsforvalter Frank Jensen, landbruksdirektør Audhild Slapgård, Leder i hovedkomite nærings og industri i Trøndelag Fylkeskommune Ingvill Dalsegg, politisk rådgiver Siv Sætran, Landbruks- og matdepartementet, Spesialutsending for landbruk i den norske EU-delegasjonen i Brussel Magnar Sundfør og daglig leder i Bocuse d’Or Norge Arne Sørvig. Foto: Marit Nestande, Statsforvalteren i Trøndelag

– Vi er meget godt fornøyde med dagen, dette er en nyttig faglig arena der vi utveksler erfaringer på tvers av regioner til det beste for matdestinasjonen Norge, sier landbruksdirektør Audhild Slapgård hos Statsforvalteren i Trøndelag.

Kontaktperson: Audhild Slapgård Audhild.Synnove.Slapgard@statsforvalteren.no. tel.: 741 68 055.

Landbruksøkonomidag arrangert i Stjørdal

Statsforvalteren i Trøndelag har sammen med NIBIO og Innovasjon Norge, gjennomført i februar en vellykka Landbruksøkonomidag i Stjørdal. Nesten 100 personer fra regnskapskontor, kommuner og andre rådgivere var torsdag samlet på Scandic Hell i Stjørdal. Programmet var en god blanding av historiske tall, dagens situasjon og framtidsperspektiv.

Stig Runar Størdal
Stig Runar Størdal holt innlegg om Norsk Landbruksrådgivning SA. Foto: Marit Nestande, Statsforvalteren i Trøndelag

Stig Runar Størdal holdt innlegg om Norsk Landbruksrådgivning SA, Jostein Vasseljen og Siri Langmo fra NIBIO pratet om økonomien gjennom pandemien og om byggekostnader. Torgunn Sollie-Bolås fra Sintef Digital pratet om generasjonsskifte i landbruket. Lisa Salin Brøndbo fra Norsk Landbrukstakst snakket om utvikling og priser på landbrukseiendommer. Gunnar Aunsmo fra Norsk Landbruksrådgivning SA holt innlegg både om hvordan hjelpe og ivareta en bonde som får økonomiske utfordringer og om vurderinger rundt salg eller utleie av melkekvoten. Siste del av programmet omhandlet biogass. Isak Jamtsve fra Jamtsveet gård og Lars Petter Bartnes fra Beitstadfjord SISU belyste temaet.

Lars Petter Bartnes
Lars Petter Bartnes fra Beitstadfjord SISU og Isak Jamtsve fra Jamtsveet gård holdt innlegg om sine erfaringer om biogass. Her sammen med landbruksdirektør Audhild Slapgård som også var møteleder. Foto: Marit Nestande, Statsforvalteren i Trøndelag

– Landbruksøkonomidagen er en viktig arena for faglig påfyll, men også er en årlig møteplass for alle som er opptatt av landbruksøkonomiske spørsmål, sier landbruksdirektør Audhild Slapgård.

Kontaktperson:
Marit Nestande marit.nestande@statsforvalteren.no tlf.: 731 99 243.

Statsforvalteren i Trøndelag etterlyser revidering av skogbrukslovverket

Statsforvalteren i Trøndelag mener at dagens skogbrukslov er for utydelig når det gjelder miljøhensyn og hvilke krav og plikter som gjelder, ved hogst og annen aktivitet i skogen, og ber i et brev Landbruks- og matdepartementet (LMD) foreta en revidering av lovgivningen.

Knyttet til en skogsdrift i Trøndelag, som var anmeldt av Statsforvalteren, ble det høsten 2023 felt en dom i Trøndelag tingrett. Entreprenøren fikk en kraftig bot for miljøskader i skogsdrifta. Dommen, som er anket både av partene og Politiet ble hjemlet i naturmangfoldloven. Tingretten tar i dommen for seg skogbrukslovgivningen, og påpeker at den har klare mangler til bruk i straffesaker. 

erosjon i to vassdrag
Den aktuelle drifta påførte stor erosjon i to vassdrag med elvemusling, selv om det var anlagt midlertidige bruer. Foto: Trond Rian, Statsforvalteren i Trøndelag

Statsforvalteren i Trøndelag mener det er et poeng at skogbruksloven må kunne brukes selvstendig uten henvisninger til bransjestandarden (PEFC). Ulikt det meste av annet lovverk eksisterer det i dag en kobling opp mot privat sertifisering i skoglovverket – ved henvisninger til skogsertifiseringen (PEFC) i skogbrukets bærekraftforskrift. Dette innebærer at forståelsen av disse punktene endres med endringer i sertifiseringsordningen.  Etter vår vurdering bør skoglovverket stå på egne ben, uavhengig av private sertifiseringsordninger. Dette vil i så fall medføre behov for at miljøkravene i skoglovgivningen blir mer konkretisert enn i dag.

Dagens lovverk på området forholder seg til en form for skogbruk som knapt nok eksisterer i dag, det vil si med aktive skogeiere som selv driver skogen med motorsag og traktor. Det er imidlertid sertifiserte profesjonelle aktører som står for 90–95 prosent av hogst og transport, og skogeieren er normalt kun bestiller av oppdraget.

- Vi mener lovverket må tilpasses, slik at vi ikke har et lovverk som gir inntrykk av at det kun er skogeieren som kan stilles til ansvar i de tilfeller lovverket ikke følges, sier statsforvalter i Trøndelag, Frank Jenssen.

I en fersk dom fra Trøndelag tingrett blir det også påpekt at skogbruksloven er såpass vag at det er vanskelig å trekke noen klare slutninger på når loven er brutt.

– Skogbruksloven bør være så tydelig at den er enkel å forholde seg til både for skogbruksnæringa og forvaltninga, sier landbruksdirektør Audhild Slapgård hos Statsforvalteren i Trøndelag.

Kontaktperson:
Trond Rian trond.rian@statsforvalteren.no tlf.: 741 68 089.

Kortreist kjøtt i verdensklasse i Bocuse d’Or Europe 2024 i Trondheim

19.-20 mars går den europeiske kvalifiseringskonkurransen for den internasjonale finalen i Bocuse d’Or Europe av stabelen i Trondheim. Håvard Werkland fra Trondheim er Norges
 representant i konkurransen. Reinkjøtt fra Trøndelag blir en av de obligatoriske ingrediensene i menyen i konkurransen.

Rein
Rein på beite. Foto: Brit Agnes Buvarp, Statsforvalteren i Trøndelag

Bocuse d’Or Europe er den europeiske kvalifiseringskonkurransen for den internasjonale finalen i Bocuse d’Or. Fra konkurransen i Trondheim går de ti beste kandidatene videre til verdensfinalen i Lyon i 2025. Til Trondheim kommer de beste kokkene fra 20 nasjoner i Europa for å konkurrere. Den norske deltageren er Håvard Werkland som bor og trener i Trondheim, og som opprinnelig kommer fra Kyrksæterøra i Trøndelag.

Reinsdyrkjøtt blir en av de obligatoriske ingrediensene i menyen de skal konkurrere om. Stykningsdelene som er utvalgt er flatbiff, tunge og skank fra reinsdyr og Stensaas  Reinsdyrslakteri på Røros er utvalgt til å levere råvarene til konkurransen.

– Vi er utrolig stolt over å bli utvalgt som råvareleverandør av reinsdyrkjøtt og ser på dette som et kvalitetsbevis på jobben vi gjør og produktene vi leverer. Nå gleder vi oss til å vise Europa hvor fantastisk norsk reinsdyrkjøtt er, på vegne av hele den norske rein-næringen, sier daglig leder Johanne Stensaas i Stensaas Reinsdyrslakteri.

Johanne Stensaas
Daglig leder i Stensaas Reinsdyrslakteri Johanne Stensaas. Foto: Bente Jensvold, Stensaas Reinsdyrslakteri

Reindriftsdirektør Siv Merethe Belbo hos Statsforvalteren i Trøndelag mener det er på tide at vi får øynene opp for verdens sunneste kjøtt.
– Reinsdyrkjøtt er en helsebombe. Rikt på vitaminer og antioksidanter samtidig som det er like magert som kyllingkjøtt. Dessuten er det nydelig smak som nesten alltid blir mørt ved tilberedelse. Vi heier på mer bruk av rein- og viltkjøtt på alles matbord, noe en slik konkurranse kan bidra til, sier Belbo. 

Reinens kosthold er en vesentlig årsak til at reinkjøtt er sunt, viser forskning gjort av NIBIO. Når dietten stort sett består av lav om vinteren og grønne planter om sommeren, gir dette mer gunstig fettsyresammensetning enn for dyr som får mye kraftfor.
– Selv om så mye som en tredel av all slakta rein i Norge beiter sør for Nordlandsgrensa er det lite bruk av kraftfor. Så ja, vi kan være stolt av våre reindriftsutøvere som produserer verdens sunneste kjøtt, legger Belbo til.

Siv Merethe Gederaas Belbo
Siv Merethe Gederaas Belbo, reindriftsdirektør hos Statsforvalteren i Trøndelag. Foto: Foto: Marit Nestande, Statsforvalteren i Trøndelag

Kontaktperson:
Siv Merethe G. Belbo siv.belbo@statsforvalteren.no tlf.: 741 68 056.

Reindriftsnytt fra Trøndelag

Svahken sijte
Fra skilling og slakting hos Svahken sijte i Dalsvika i januar. Foto: Brit-Agnes Buvarp, Statsforvalteren i Trøndelag

Statsforvalteren i Trøndelags reindriftsavdeling har oppdatert og laget nye «sijtebilder» som ligger på nettsiden. Det er enkle faktaark om reinbeitedistriktene (sijtene). Disse er utarbeidet ut fra offentlig tallgrunnlag fra bl.a. Landbruksdirektoratet og Rovbase med bl.a. reintall, slaktevekter, produksjon og tap.

Statsforvalteren i Trøndelags reindriftsavdeling har også oppdatert et notat om "Betydninga av reindrifta sør for nordlandsgrensa" som ligger på nettsiden. Reindrift har betydning for både verdiskapinga og utnyttelsen av naturressurser i fylkene. Vel 18 % av totale reintallet finnes i Trøndelag og sørover mens hele en tredel av all rein som selges er fra dette området. Utviklingen de siste årene viser at trenden med god produksjon og økt verdiskaping i sør holder stand.

Kontaktperson:
Siv Merethe G. Belbo siv.belbo@statsforvalteren.no, Tlf.: 741 68 055.